She-Hulk i(li) Ms. Marvel: Dvije Marvelove “girl power“ serije

She-Hulk i(li) Ms. Marvel: Dvije Marvelove “girl power“ serije

Ms_Marvel1671638110.jpg Piše: Marko Njegić

"Sad imamo MeToo pa su svi muški superheroji nestali", komentira netko na društvenoj mreži u Marvel/Disney+ seriji She-Hulk: Attorney At Law ili She Hulk: Odvjetnica. Svi muški superheroji nisu baš nestali, bar ne s velikog ekrana, jer u posljednjih devet mjeseci u kinu smo gledali Morbiusa, Doktora Strangea 2 i Thora 4 (tu su i DC-jev The Batman i Black Adam). No, na malome ekranu ove godine vladaju superheroine, Ms. Marvel i She-Hulk. Marvelove serije dosad su bile naklonjenije muškim likovima, poput Lokija, Moon KnightaThe Falcon and the WInter Soldier, ali ne treba zaboraviti da su žene u hitovima Wandavision Hawkeye bile ravnopravne muškarcima.

Bez Wandavision i Hawkeyea, pa i filmova poput Kapetanice Marvel i Black Widow (DC-jeve Wonder Woman pogotovo), možda ne bismo dobili ove dvije serije koje se isprepleću u jednom trenutku, potvrđujući pripadnost širem superjunačkom svemiru. U jednoj sceni Ms. Marvel vidjet ćemo superzaštićeni zatvor gdje bivaju poslana nadljudska bića zvana ClanDestine, a u tom istom zatvoru se u seriji She-Hulk nalazi Emil Blonsky/Abomination (Tim Roth), negativac iz Nevjerovatnog Hulka kojeg posjećuje "hulkovska" odvjetnica Jennifer Walters (Tatiana Maslany). Ipak, osim toga, obilatih referencija na račun Marvela svemira te fokusa na "girl power" titularne superjunakinje, serije se razilaze u pristupu i kvaliteti.

Ms. Marvel je superherojska "teen" serija i predstavlja dosad nepredstavljenu 16-godišnju superheroinu pakistanskog podrijetla. Ona je moderna tinejdžerica, mlada muslimanka Kamala Khan (Iman Vellani), ujedno velika obožavateljica Carol Danvers/Kapetanice Marvel u koju će se odjenuti na AvengersCon natjecanju u "cosplayu". Iako ima hvalevrijedan fokus na marginaliziranu pakistansku kulturu koja je glavni dio snage Ms. Marvel (praprabakina narukvica pulsirajućih kozmičkih moći), serija je opterećena trendovskim diverzitetom i time u isti mah želi pomalo prozirno privući novu demografiju Disney+ pretplatnika.

Pa opet, barem to što superjunakinja nije bjelkinja izdvaja seriju koja se drži općih mjesta tinejdžerskih filmova, od mladenačkih nesigurnosti glavnog lika do "hoće-neće" romanse, pokušavajući biti nešto poput prvog Spider-Mana s Tobeyjem Maguireom, odnosno nastupnog Spider-Mana s Tomom Hollandom, samo na ženski način. "Znam da odrastaš, Kamala", reći će joj stariji, kao što su govorili Peteru Parkeru/Spider-Manu, a junakinja u jednom trenutku pleše na pjesmu iz "teen" klasika Prljavi ples. Međutim, za razliku od Spider-Mana, ovdje je superjunačka priča zbrčkana: ClanDestine su isprve prikazani kao prijateljski nastrojeni da bi se naglo pretvorili u negativce, a Kamala pokazuje sličnu lakovjernost i kad na scenu stupe druge skupine.

Zbrčkani su i računalni vizualni efekti koji prečesto djeluju kao nešto iz crtića, makar treba pohvaliti vizualizaciju dopisivanja preko mobitela. Kamali treba poželjeti više sreće s filmom The Marvels u kojem će se obožavateljica naći u kadru s predmetom obožavanja, kapetanicom Denvers.

she_hulk1671638110.jpg She-Hulk ostavlja bolji dojam kao zaigranija, maštovitija i zabavnija televizija. Serija kroz komediju sprovodi društveno-političke ideje s naglaskom na feminizam (nakupljeni ženski bijes kontra toksične muškosti) uspijevajući istovremeno biti humoristični odvjetnički sitcom i akcijski superjunački materijal, otprilike kao da je Ally McBeal postala Hulk. Zeleni superjunak postat će, dakle, spomenuta odvjetnica Jennifer, rodica Brucea Bannera (Mark Ruffalo), Hulka osobno. Neka druga serija htjela bi biti "hulkovska" poput filmova o Banneru, ali She-Hulk ne ide tim putem, zato što i Jennifer odbija biti kao Bruce. Ona je kao Enola Holmes u odnosu na Sherlocka, a na nju podsjeća i po tome što, poput Deadpoola i Fleabag, ima običaj da samosvjesno razbije tzv. četvrti zid i ostvari interakciju s gledateljem.

"Da, istina je, ja sam Hulk", kaže ona na početku prve epizode i doda "Mislim da se nećete moći fokusirati na ovu zabavnu odvjetničku seriju dok to ne doznate". Unatoč tome što Jennifer inzistira da je serija "odvjetnička", Hulk u njoj je automatski pretvara u superjunačku, posebice kad "izađe van" u sudnici tijekom napada superinfluencerice (Titania; Jameela Jamil). "Sviđalo ti se to ili ne, sad si superheroina", kaže Bruce rodici. Superjunačenje na momente zna biti krajnje bedasto, zahvaljujući efektima i likovima kao što je Leap-Frog, ali She-Hulk spašava subverzivna, autoironična komedija koja se izruguje s klišejima (vjenčanje), čak i samim Marvelom.

Jennifer se pita "je li Kapetan Amerika bio djevac?", a "zabrijat" će s Mattom Murdochom/Daredevilom (Charlie Cox) nakon što se s njim pomlati u "tko se tuče, taj se voli" stilu. Posljednja epizoda je napose radikalna i kreativna, počevši od uvoda koji prepričava dotadašnja zbivanja u formi Hulka iz sedamdesetih. Na vrhuncu epizode, nezadovoljna besmislenim razvojem finala, Jennifer izlazi iz Disney+ izbornika, odlazi u sjedište kompanije i ulijeće na sastanak scenarista, a zatim otkriva da o svemu odlučuje umjetna inteligencija zvana K.E.V.I.N. (Kevin Fiege, šef Marvela), i to pomoću algoritma.

"Marvel je poznat po velikim spektaklima i zapletima s visokim ulozima, ali svi filmovi završavaju isto", Jennifer govori K.E.V.I.N.-u u sceni nalik Neovu susretu s Arhitektom u Matrix Reloadedu. Njezina serija neće tako završiti. Jer, dok "Bruce razbija zgrade", ona "razbija četvrti zid i loše krajeve".

Objavljeno na portalu Slobodna Dalmacija 

Prethodna
Kratak pogled na 2. sezonu "Loki" u teaseru za "Disney+ 2023"
Sljedeća
"Wednesday" za petama "Stranger Things" po rejtingu