Captain Marvel: Celuloidna superheroina

Piše: Sead Vegara

Kada i kako su kino-operateri postali uviđajni prema kino-posjetiteljima dopuštajući sebi da na Marvelovim filmovima “premotaju“ odjavnu špicu od prve do zadnje post-credit scene? Da li je to zbog toga što su svjesni da ogromna većina publike treba posjetiti sanitarne prostorije ili iz jednostavnog razloga da skrate muke (i sebi i nama – publici)? U svakom slučaju, iz koliko god i kakvih god humanih razloga da su to uradili ipak nije u redu. Masa ljudi koja je radila na filmu navedenih u završnoj špici ostaće tako nepoznanica, sve do onog trenutka kada dotični film bude objavljen na DVD-u ili BluRayu, a vi ga u toplini doma svog pogledate još jednom... Ma koga vi zezate?! Ako niste u stanju da film odgledate do kraja u kinu, čisto sumnjam da ćete to uraditi kući. Kako god, večernja projekcija novog Marvelovog filma Captain Marvel (tačnije, ona održana u subotu 9. marta) bila je upravo takva projekcija na kojoj su se kino-operateri “smilovali“ publici i “premotali“ od prve do zadnje post-credit scene.

Kapetanica Marvel; režija: Anna Boden&Ryan Flick; uloge: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Jude Law, Ben Mendelsohn; 2019.

IMDb rejting: 6.8/10

Rotten Tomatoes rejting: 79%

Protekla dva sata (ili kraće), trajao je pomenuti film kojim je Marvel Studios na samom početku u animaciji svog logotipa odao počast preminulom Stanu Leeju, kreatoru mnogobrojnih Marvelovih superjunaka.  U novembru prošle godine, Lee je napustio ovaj svijet, ali njegov duh će i dalje lebdjeti nad svim mogućim ostalim filmovima iz Marvelovog stripovsko-kinematografskog univerzuma. Jer, ipak je uspio “upisati“ još tri cameo pojavljivanja: Captain Marvel, Avengers: Endgame i Spider-Man: Far From Home.

I dok čekamo razrješenje Tanosovog “genocida“ u četvrtom dijelu Avengers: Endgame, rediteljski dvojac Anna Boden i Ryan Flick u Kapetanici Marvel vraća nas u godinu 1995. na same začetke onoga što će postati S.H.I.E.L.D. i Avengers Initiative. (Samo da napomenem greškicu koja je promakla scenarističkom trio fantastikusu: Boden – Flick – Geneva Robertson-Dworet; skaraćenica S.H.I.E.L.D. tek treba da se tako izgovara i upotrebljava od prvog filma u nizu iz Marvelovog stripovsko-kinematografskog univerzuma – Iron Man.)  Mada, ta sitnica (kao i još poneka) ni najmanje ne kvari ugođaj filma koji za cijelo vrijeme svog trajanja ima i uspijeva održati gotovo pa furiozan tempo. Mnogo toga će vam se učiniti poznatim asocirajući vas na ponajbolja Marvelova ostvarenja (Guardians of the Galaxy), ne samo likovima i pričom, već i upotrebom muzičkih numera koje u sjećanje vraćaju “lude devedesete“, što je odlična stvar, dok sama muzička podloga – score po ustaljenom pravilu (kod Marvelovih filmova) uopšte nema nikakvih vrijednosti.

Opet, ko se bude “usudio“ prije Kapetanice  “obnoviti gradivo“ ili se sjetiti dešavanja iz prethodnih filmova shvatit će da tu nešto baš i ne štima, da neki karakteri isprva nisu onakvi kakvim se predstavljaju. Bez brige. Ovdje nećete pročitati ništa što bi vas moglo navesti da “prokužite“ ko je ustvari negativac/pozitivac. Ljepotu saznavanja stvari sami za sebe ostavljamo samo vama i vama jedino.

Ono što se može reći, bez spoiliranja, jeste da je Kapetanica Marvel itekako dobro zaokružena pričica u kojoj akcije ima na pretek, smijeha, CGI-ja koji je u svojstvu priči, a ne sam sebi svrha, odličnih glumačkih kreacija i više nego zabavnih momenata. Brie Larson u naslovnoj ulozi, kao i Samuel L. Jackson kao Nick Fury, sa ne-vje-ro-vat-no kvalitetnom uigranošću i uvjerljivošću pariraju jedno drugom, dok je lik kojeg portretira Jude Law blago psihološki osjenčen i vejrovatno ostavljen za buduće nastavke da se razvija. I sve to upakovano tako vješto i maštovito da vam tih dva sata i pokoja minuta više prođe bez odsutnih momenta u kojima biste posezali za mobitelom da provjerite koliko je još vremena preostalo do kraja.

Captain Marvel je 21. po redu, i predzadnji film iz Marvelove “Phase Three“, koja će se okončati sa filmom Avengers: Endgame. Novu, “Phase Four“ započet će film Spider-Man: Far From Home, a Kapetanica će se vratiti u četvrtom dijelu Avengersa.   

Prehodna
Green Book: Vozeći gospodina Shirleyja prema Oscarima
Sljedeća
The Old Man & The Gun: Posljednji glumački džentlmen