Sead Vegara

Back to Black: Mi snimamo igrani film, a ne dokumentarac

Piše: Sead Vegara Greenhalg u scenariju za Back to Black znalački ispisuje (gotovo sve one) teške trenutke tražeći u Amynoj “mračnjačkoj“ biografiji povremeno ukazivanje djelića sunca i ono malo sreće koja život znači. Svakako je to rediteljica Sam Taylor-Johnson, koja je režirala Greenhalgov scenarij za Nowhere Boy, pretvorila u pokretne slike kojima možete naći zamjerku jedino u tome da će vas dotući do te mjere natjerujući vas na suze.

Challengers: Film koji nudi više od uobičajenog kino-iskustva

Piše: Sead Vegara Montaža Marcoa Costae je učinila gledanje Izazivača poput praćenja prvoklasnog teniskog meča, kada reditelj koristi i pravi rezove između više vremenskih perioda u priči. Kako se u teniskom meču prati prebacivanje loptice sa jedne na drugu stranu igrališta uz sve moguće poznate poteze, neizostavno uzdisanje i svojevrsni urlik, tako i reditelj filma koristi mozaičnu strukturu apostrofirajući je naizgled prijelomnim trenutcima u priči.

The Fall Guy: Neopjevani heroji filmske industrije

Piše: Sead Vegara The Fall Guy je istinsko ljubavno pismo neopjevanim herojima filmske indsutrije – kaskaderima, koji kreiraju najteže i najzahtjevnije filmske vratolomije. Samo što je u svom filmu reditelj David Leitch uspio u postizanju danas najazahtjevnijeg filmskog zahvata, a taj je da vam vrijeme provedeno u kinu gledajući The Fall Guy, proleti u trenu i još povrh svega želite još i žalite što nije duže trajao. 

The Beautiful Game: Igraj srcem i osvojićeš publiku

Piše: Sead Vegara U režiji Theae Sharrock, The Beautiful Game donosi iznimno inspirativnu priču zasnovanu na istinitim događajima, ali opet prometnutu kroz “pametnu filmsku optiku“, dramaturški skrojen da bude upravo to što jeste i na što cilja: film uz koji ćete se opustiti i zabaviti, te dva sata i koji minut više, koliko je njegovo trajenje, zaboraviti na muke i brige svakodnevnice.

Brave: Prva Pixarova princeza

Piše: Sead Vegara Prva Pixarova princeza stigla je u 13. animiranom ostvarenju od animatora koji rade pod okriljem velikog filmskog studija Walta Disneyja čiji formalni potpis čine junakinje i općenito snažni ženski likovi. Upravo je to svih tih (17) godina Pixarovog rada zamjerano čarobnjacima CGI animacije, nedostatak jakih i općenito ženskih likova. Ali, sve to je ispravljeno i dovedeno pod konac sa animiranim Merida hrabra.

Civil War: Jedan od boljih filmova u 2024.

Piše: Sead Vegara Garland vješto vodi priču i znalački orkestrira svojim glumačkim ansamblom provodeći ih kroz ratom opustošenu Ameriku dajući sebi oduška prikazujući strahote razaranja kombinujući tipični film ceste (road movie) i ratnu dramu.

Novi “Istjerivači duhova“ i nostalgija za osamdesetim

Piše: Sead Vegara Nostalgija za vremenom osamdesetih godina prošlog stoljeća u kombinaciji sa modernim okruženjem, sada već starim licima originalne postave Istjerivača duhova i novim mladim snagama, u novom unosu u franšizu Ghostbusters: Frozen Empire (Istjerivači duhova: Ledena prijetnja, 2024) djeluje poprlično zabavno.