Fast X: Auto-sapunica bez kočnica

fast_x1676050759.jpg Piše: Marko Njegić

Ručnu kočnicu trebali su povući Brzi i žestoki nakon sedmog filma i oproštaja od pokojnog Paula Walkera, ali popularni akcijski blockbusterski serijal nastavio je juriti i dalje bez pomišljanja da se tako skoro zaustavi. S obzirom kakvi se sve mišićavci nalaze za volanom serijala, od Vina Diesela nadalje, lako je zamisliti da je netko od njih povukao ručnu kočnicu i ona mu ostala u nabildanoj ruci, a nožna otpala od prejakog stiskanja. Potpisniku ovih redaka najednom je pala na pamet komična scena iz Žikine dinastije kad Žika i Milan ostanu bez kočnica na starom BMW-u, ali svejedno žele nastaviti vožnju pa kud puklo da puklo. "Šta ti je to?", Milan pita Žiku kad ga vidi s komadom drveta u ruci i dobije odgovor "Ručna kočnica". "A gdje ti je nožna?", zanima se Milan. "Eno je", odgovori Žika i sjedne u autobil. "Vidiš da može da se vozi i bez kočnica", brzopleto zaključi Milan. "Može da se vozi, ali ne može da se zaustavi", kaže Žika.

Brzi i žestoki 10; režija: Louis Leterrier; uloge: Vin Diesel, Jason Momoa, Helen Mirren; 2023.

IMDb rejting: 6.4/10

Rotten Tomaoes rejting: 54%

Fast_X1679153836.jpg Lako je zamisliti ovaj dijalog između Diesela i nekog drugog u serijalu Fast & Furious koji se od prvog filma 2001. do desetog 2023. našao na raskrižju akcije i komedije (psihodelični muffin!?), pa i (auto)parodije. Nezaustavljivi Brzi i žestoki jure bez kočnica još luđe od Žike i dojurili su, dakle, već do desetog, ne i posljednjeg dijela "Vinove dinastije", prvog u režiji Louisa Leterriera, poznatog po filmovima Nevjerojatni Hulk, Sudar Titana, Majstori iluzije, Daleko od ulice i seriji Lupin. Dobra vijest jest da je Fast X ili Brzi i žestoki 10 blagi napredak u odnosu na prethodni F9, a loša da, uz standardne mane, film većim dijelom "marvelovski" funkcionira kao "teaser" za ono što dolazi – još najmanje jedan, ako ne i dva dijela, sukladno recentnoj Dieselovoj najavi grand finala serijala u formi trilogije (ostanite sjediti kad krene odjavna špica).

Fast X je svojevrsni Avengers: Infinity War i to ima smisla budući da su likovi od prvog filma prema naprijed sve više postajali superheroji koji se protive zakonima gravitacije, ali i da ovaj put neki od njih naizgled mogu i umrijeti. Ulozi su nikad veći za junaka Dominica "Doma" Torretta i njegovu "familiju" zahvaljujući novom, iznimno prijetećem negativcu serijala. On je Dante Reyes (enchante!), utjelovljuje ga Jason "Aquaman" Momoa i njegova misija je "Neka Toretto pati", a želi i "kazniti svijet". Dante je sin negativca Hernana Reyesa (Joaquim de Almeida) iz petog i najboljeg filma, željan osvete zbog smrti oca. Dante je ubačen u akcijsku završnicu Brzih i žestokih 5 s krađom Reyesova trezora u Rio De Janeiru i pripadajućim cestovnim rusvajem koji 12 godina kasnije još uvijek izgleda izvrsno na velikom ekranu i jedna je od najspektakularnijih filmskih potjera u povijesti.

Potjera iz Rio De Janeira dobila je odličan produžetak u jurnjavi po Rimu. Naravno, Fast X nije Praznik u Rimu, a Dom nije Gregory Peck, kako ga podsjeća Magdalene Shaw (oskarovka Helen Mirren) u rijetkom trenutku samosvjesnosti filma. Akcija starta kad Dante namami u zamku Domove prijatelje Romana, Teja i Ramsey (Tyrese Gibson, Chris "Ludacris" Bridges, Nathalie Emmanuel), stoga on dolazi u pomoć zajedno s Letty i Hanom (Michelle Rodriguez, Sung Kang). Zapaljena 20-kilotonska podmorska neutronska bomba kotrlja se napučenim ulicama talijanske prijestolnice i kaši sve pred sobom poput od kugle za rušenje u Berlinu iz osmog filma, ali puštene s lanca, a njezina eksplozija mogla bi uništiti Vatikan ako Dom ne spasi stvar i odgurne je u rijeku Tiber da ublaži posljedice praska. Kad se bomba na koncu detonira u rijeci, Dante će se manijakalno nasladiti aromom eksplozije kao da "voli miris napalma ujutro".

Momoa je dojmljiv i većinski nadahnut dok glumi Dantea kao da se Joker Heatha Ledgera ili Castor Troy iz Čovjeka bez lica našikao steroidima i uletio u Fast & Furious serijal, osim kad ne ode u "full retard" smjeru, tipa da lakira nokte okružen leševima. Svakako, Dante je naj-negativac Brzih i žestokih ako ne računamo Deckarda Shawa u tijelu Jasona Stathama kojeg je Leterrier režirao u Transporteru 1&2. Deckard se u međuvremenu pridružio pozitivcima (i dobio vlastiti film Hobbs i Shaw), što je likovima sad već prešlo u naviku. Posljednji primjer su negativka prethodnih dvaju filmova Cipher (Charlize Theron) i Domov brat Jakob (John Cena). Jakob je bio njezin pomagač u F9 da bi ovdje kao "stric Nabildani"/"uncle Muscle" brinuo o nećaku Brianu kojeg Dom na početku filma podučava driftanju i filozofiji "pronađi liniju, osjeti auto i pusti ga da leti".

Cipher, pak, bane ranjena na Domov prag nakon okršaja s Danteom i kaže "neprijatelj mog neprijatelja si ti", ali bar će se Letty potući s njom u dojmljivo koreografiranoj sceni prije nego se udruže za bijeg iz zatvora. Mijenjanje strana postaje lagano zamorno otprilike kao dodavanje dvojca Roman-Tej. Sve to potvrđuje Brze i žestoke 10 kao auto-sapunicu, posebice ako se uračuna i prenapučenost likova i podzapleta s obiteljskim i inim vezama jer familija je sve u ovim filmovima i Dom voli o njoj propovijedati unedogled. Od starih znanaca nezaobilazna je i Domova sestra Mia (Jordana Brewster), a novi važniji likovi su Tess (Brie "Kapetanica Marvel" Larson) i Aimes (Alan "Reacher" Ritchson), zamjena za njezinog nestalog oca Mr. Nobodyja (Kurt Russell) na čelu Agencije.

Ritchson se onako kršan fino nadovezao na impoznatnu pojavu Dwaynea Johnsona i uklopio među "dvometraše, stokilaše" serijala koji "krše zakone Boga i gravitacije", ali Larson strši i djeluje kao da je došla na modnu reviju. Tu su i Daniela Melchior (Odred otpisanih: Nova misija) u ulogici sestre bivše Domove djevojke te Rita Moreno (Priča sa zapadne strane) kao baka Torretto. Gužva na trkaćoj stazi, reklo bi se. "Dani kad je jedan čovjek za volanom činio razliku su gotovi", čujemo u Fast X, baš kao što su i ulični trkači iz prvog filma postali tajni agenti u kasnijim nastavcima i, kvragu, poletjeli u svemir u F9. Deseti dio se spušta na zemlju, ali to ne znači da akcija nije eskalirajuća nauštrb gravitacije ili logike, povremeno i suludo zabavna kao takva. Dom se autom bori protiv Danteovih helikoptera ("Jesi li me to ti udario helikopterom?") i vozi vertikalno niz branu izbjegavajući "lavinu" vatre od masivne eksplozije dvaju kamiona. Serijal je probio i vertikalnu granicu s Brzima i žestokima 10.

Velike brojke serijala

Voljeli Fast & Furious ili ne, serijal je box-office fenomen i jedna od najkomercijalnijih filmskih franšiza u povijesti, popularnija od npr. Transformersa, Pirata s Kariba i Nemoguće misije. Serijal je do desetog dijela ukupno zaradio blizu dvije milijarde dolara u američkim kinima, odnosno ukupno preko šest u svjetskima. Sedmi i osmi dio pojedinačno su prebacili debelo više od milijardu u svjetskim kinima. Iza njih po zaradi slijedi “šestica” i “petica”, a Hobbs i Shaw se smjestio između.

Od najboljeg do najslabijeg

Lista matičnih Fast&Furious filmova išla bi ovako nekako, dakle ne računajući Hobbsa i Shawa (2018.) koji bi se našao negdje na sredini, a možda bi šesti, osmi i deseti mogli zamijeniti poneko mjesto.

1. "Brzi i žestoki 5” (2011.)
2. “Brzi i žestoki 7” (2015.)
3. “Brzi i žestoki” (2001.)
4. “Brzi i žestoki 6” (2013.)
5. “Brzi i žestoki 8” (2017.)
6. “BRZI I ŽESTOKI 10” (2023.)
7. “Prebrzi i prežestoki” (2003.)
8. “Brzi i žestoki 9” (2021.)
9. “Brzi i žestoki 4: Povratak” (2009.)
10. “Brzi i žestoki: Tokio Drift” (2006.)

Objavljeno na portalu Slobodna Dalmacija

Prethodna
Mafia Mamma: Žalostan pokušaj povratka rediteljice
Sljedeća
To Catch a Killer: Triler iznimno vještog filmskog pripovjedača