Now You See Me: Scenaristički dobro skrojen komad

now-you-see-mePiše: Sead Vegara

Svaki scenarista zna da je, posluživši se dramaturškim žargonom, skrojio dobar komad onda kada publika otkriva detalje vezane za radnju filma u onom trenutku kada ih otkriva i protagonista filma. I zaista, nakon odglednog filma Now You See Me zapitate se da li ste pomno prativši radnju ikako mogli naslutiti ono što se na kraju desilo.

Majstori iluzije; reditelj: Louis Leterrier; uloge: Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Isla Fisher, Mark Ruffalo, Mélanie Laurent; 2013.

IMDb rejting: 7.3/10 Rotten Tomatoes rejting: 50%

Radnja je koncentrisana oko četvero mladih i perspektivnih mađioničara koji će se udružiti u namjeri ostvarivanja naizgled, do druge trećine filma, nejasnog cilja. Upoznat ćemo ih na samom početku, jedno po jedno. Atlas (Jesse Eisenberg) je prilično samouvjeren i teatralan mađioničar; McKinney (Woody Harrelson) je majstor za hipnozu i ''čitanje misli''; Henley (Isla Fisher) je također sposobna i teatralnosti sklona mađioničarka; te Jack (Dave Franco) –mađioničar početnik koji obećava.

''Svaki mađioničarski trik sastoji se iz tri dijela ili čina. Prvi dio se naziva Vizualizacija. Mađioničar nam pokazuje nešto, špil karata, pticu ili čovjeka. Drugi dio se zove Zamjena. Mađioničar uzima nešto jednostavno i od toga pravi nešto što izgleda neobično. Treći čin je Prestiž.'', citat je iz filma The Prestige Christophera Nolana, priči o rivalstvu i nadmudrivanju dvojice mađioničara u gradu Londonu krajem devetnaestog vijeka. Nolanov film je predstavljao celuloidnu adaptaciju istoimenog romana Christophera Priesta, dok film Now You See Me Louisa Leterriera doslovno prati i sprovodi do u detalje pomenuti citat.

Naravno, kada iza sebe imate književni predložak stvari su vam na jedan način jednostavnije nego u slučaju kada od ''čistog zraka'' morate osmisliti suvislu priču. Trojica scenarista Ed Solomon, Boaz Yakin i Edward Ricourt su, kako smo istakli na početku teksta, skrojili dobar komad, dinamičan i zahtjevan, a Leterrirova režija odgovara predlošku mada se ne može pohvaliti sa nekim izražajnijim filmskim jezikom. Zanimljiva poveznica sa Nolanovim filmom je i stari britanski glumački bard Michael Caine koji u Prestižu glumi 'inžinjera' mađioničarskih trikova, a ovdje predstavlja upravo ''drugi čin'' trika pomenute mađioničarske četvorke.

Dakako, raspodjela uloga je i u ovoj holivudskoj produkciji urađena sa preciznošću pravih majstora te se tako u ulozi agenta jedne od američkih ''alfabet agencija'' našao Mark Ruffalo; Morgan Freeman je u ulozi mađioničarskog demistifikatora; te dražesna Francuskinja Mélanie Laurent kao agentica Interpola. Dovoljno razloga za gledanje filma.

Objavljeno na portalu novovrijeme.ba
Prehodna
Gloria: Psihološka studija žene
Sljedeća
Manakamana: Metafora za ljudski život