Alan Ritchson ili Tom Cruise: Tko je veći Jack?

Alan Ritchson ili Tom Cruise: Tko je veći Jack?

Piše: Marko Njegić

Jack Reacher, bivši vojni policajac i junak dugogodišnjeg serijala popularnih romana Leeja Childa, dobio je novu priliku za junačenje na ekranu, ovog puta malom. Nakon dvaju kinoizdanja s megazvjezdanim Tomom Cruiseom, Jack Reacher i Jack Reacher: Nema povratka, Childov protagonist nam se predstavlja na televiziji s malo poznatim Alanom Ritchsonom u glavnoj ulozi (Hawk u seriji Titans, Aquaman u Smalvilleu).

Zanimljivo je da je "mali" Cruise igrao Reachera na velikom ekranu, a veliki Ritchson ga igra na malome. Ritchson je visok blizu metar i devedeset, za glavu viši od Cruisea (1,70 m) i znatno krupnije građe. On je tjelesno/konstitucijski Reacher kakvim ga je Child opisao u romanima, počevši od njegove prve avanture "Killing Floor" koju adaptira serija u produkciji Amazona i Skydance Television, odgovornih i za Jacka Ryana.

Da se Reacher ekranizirao u drugoj polovici devedesetih, kad je Child napisao prvi roman, 1997., Dolph Lundgren (Rocky IV, Crveni škorpion, Obračun u Malom Tokiju, Univerzalni vojnik) bio bi idealan tumač junaka. Danas je to Ritchson, a njegov angažman na prvi pogled zove u sjećanje frekventnu holivudsku potragu za "novim Schwarzeneggerom", odnosno razdoblja kad su se, u te svrhe, oprobavali razni akcijaši, od Lundgrena do Johna Cene (12 rundi, Brzi i žestoki 9, Odred otpisanih: Nova misija).

Serija je na trenutke premala za golemog Ritchsona koji je pojavnošću preširok za uske TV okvire i pokazuje akcijskog potencijala, premda mu nedostaje Cruiseove karizme. Predstavljanje njegova Reachera je štosno. Reacher dolazi u mali američki grad Margrave u državi Georgia, netom nakon umorstva prigušivačem iz uvodne scene. U zalogajnici naručuje crnu kavu i pitu od breskve, podsjećajući na specijalnog agenta Dalea Coopera (Kyle MacLachlan) iz Twin Peaksa. Točno u trenutku kad Reacher primakne zalogaj pite ustima, stiže policija i uhićuje stranca za spomenuto umorstvo.

Čini se da "big guy" Reacher može skršiti lisičine i osloboditi se, ali on svejedno odlazi u zatvor, gdje će otkriti prve tragove lokalne zavjere, ali i prebiti zatvorske nasilnike "dok izbroji do tri". Tučnjava je dojmljivo koreografirana, brutalna i veoma silovita: Reacher udara protivnike šakama, nogama i glavom, a oni se jamačno osjećaju kao da ih je udario brzi vlak. Njegove udarce iskusit će i poker protuha na ulici. "Slomit ću ruke trojici", kaže Reacher. "Četvero nas je", čudi se netko od njih. "Jedan mora voziti do bolnice", dobaci Reacher i pošteno izmlati trojicu napadača.

Iako će Reacher kasnije reći policajki Roscoe (dobra Willa Fitzgerald) "Stvarno će mi trebati pištolj", i onda kulerski iz njega ispali metak jer "nikad ne vjeruj oružju koje osobno nisi testirao", gledatelj nema dojam da mu išta treba osim vlastitih ruku i inteligencije. Lik i djelo Reachera uzdižu seriju i ona je gledljiva, naročito za fanove romana, ali i pomalo rutinska, bliža osrednjem drugom filmu s Cruiseom u odnosu na superiorniji i sinematičniji prvi, jedan od istaknutijih primjeraka akcije iz perioda kad su žanrom drmali 96 sati, Pravednik, John Wick...

No, televizijski Reacher se i kao takav može preporučiti unutar skromnih dometa serijskog akcijskog krajobraza koji posljednjih godina naseljavaju Jack Ryan, Treadstone i The Equalizer.

Objavljeno na portalu Slobodna Dalmacija

Prehodna
Druga sezona “State Of The Union“ od danas na HBO GO-u
Sljedeća
Predstavljen prvi TV spot za Marvelov "Moon Knight"