The Equalizer: Borac za pravdu

The EqualizerPiše: Mirnes Alispahić

S obzirom na stanje u voljenoj nam državi, posebno u Sarajevu, gdje ne znate hoćete li živi doći kući ili će vas neko izbosti i pokrasti prilikom povratka kući, često poželim da dobijemo jednog borca za pravdu poput Punishera ili kakvog Paula Kerseyja otjelovljenog u tijelu uskrslog Charlesa Bronsona iz Smrtonosne želje (Death Wish, 1974.) i njegovih nastavaka. Ideje za to su uvijek bile prisutne, posebno u društvima gdje kriminal hara, a policija ili neće ili ne želi da se bavi s tim. Samim tim, bilo kakav materijal sa temom usamljenog borca protiv kriminala privlači publiku. Kako u Hollywoodu vlada pomama za remakoveima, rebootovima i ostalim čudima te prirode, tako je došao na red i remake serije Pravednik (The Equalizer, 1985.-1989.), koja za glavnog junaka ima bivšeg tajnog agenta koji odluči provoditi pravdu na svoju ruku i pomagati nevinima. Zvuči poznato, zar ne? Naravno, usamljenih boraca za pravdu, i onih sa misterioznom prošlošću i onih sa uobičajenom prošlošću, možete pronaći svuda.

Pravednik; režija: Antoine Fuqua; uloge: Denzel Washington, Marton Csokas, Chloë Grace Moretz, David Harbour, Bill Pullman, Melissa Leo; 2015.

IMDb rejting: 7,2/10

Rotten Tomatoes rejting: 61%

equalizer-bigNakon što je 2004. u odličnom filmu Tonya Scotta Tjelesna straža (Man on Fire, 2004.) krenuo u osvetnički pohod na meksički organizovani kriminal radi otete djevojčice, deset godina poslije, Denzel Washington je odlučio krenuti u novi pravednički križarski pohod samo ovaj put radi djevojke i nepravde i protiv ruske mafije. Nemam ništa protiv matorih, donekle sofisticiranih, akcionih junaka koji su postali popularni u posljednjih desetak godina poput Liama Neesona. Denzel spada u tu istu kategoriju, jako glumačko ime i talenat, koje ubacite u film i izvuče ga. Ako još dodate redatelja koji zna šta radi, a Antoine Fuqua zna šta radi i uvijek napravi gledljiv film čak i od lošeg scenarija, onda dobijete dobar film ma koliko scenario bio loš i već viđen. Ako ćemo iskreno, da je bilo ko drugi glumio u ovom filmu i da ga je radio neko drugi, film bi vjerovatno ličio na neki od onih jeftinih direct to video filmova koje snimaju Lundgren, Van Damme i Seagal, ali zahvaljujući Fuqui i Washingtonu imamo vrlo dobar akcioni film uz već najavljeni nastavak pa čak i potencijalnu franšizu. Iako je mnogima odličan, meni je samo vrlo dobar iako ne mogu tačno odrediti zašto. Denzel standardno dobar, Fuqua dobro režirao, Csokas sjajan kao glavni negativac, ali mi opet nema ono nešto zbog kojeg bih ga ocijenio sjajnim. Znam da ima još onih koji će se složiti sa mnom i da budem iskren, ne bih volio nastavak i franšizu. Nije to to, ali eto. Producenti vidjeli da mogu uzeti još love pa sam siguran da ćemo gledati još McCallovih avantura u budućnosti.

Prethodna
She's Funny That Way: U duhu zlatne ere Hollywooda
Sljedeća
Clouds of May: Poetika prirode