She's Funny That Way: U duhu zlatne ere Hollywooda

Shes Funny That Way - Owen Wilson and Imogen Poots HD WallpaperPiše: Nisad Selimović

Peter Bogdanovich, američki glumac, scenarista i reditelj koji dijelom vuče korijene sa Balkana, poznato je ime svjetskog filma, ali nikada nije snimio nijedan klasični hit, niti je ovjenčan golemim nagradama. Ipak, neki od njegovih filmova su doživjeli kultni status, te su se opasno približili osvajanju jedne od najvećih filmskih nagrada na svijetu, kao što su Oscar i Zlatni globus (The Last Picture ShowPaper Moon). Svoje zlatne godine Bogdanovich je proživio tokom sedamdesetih, kada je bio vrlo produktivan u rediteljskim vodama, dok se kao glumac, što je prilično neobično, više profilisao tokom zadnjih petnaestak godina, u procvatu televizijskih drama. Ali, uprkos poznim godinama i glumačkom angažmanu na malim ekranima, Bogdanovich se s vremena na vrijeme odvaži stati opet iza kamere. Njegov posljednji rediteljski uradak stigao je u većinu svjetskih kina prošle sedmice prilično potiho, bez velike pompe i propagande, iako se radi o visoko profilisanoj komediji sa dvije istinske zvijezde u glavnim ulogama - Owenom Wilsonom i Jennifer Aniston. Radi se o filmu Ona je tako zabavna (She's Funny That Way), koji je Bogdanovich snimio nakon osam godina pauze i koji je premijeru doživio u Veneciji prošle godine. Ko zna zašto, film je stajao na polici sve do sada, kada je krenuo u kino pohode.

Ona je tako zabavna; režija: Peter Bogdanovich; uloge: Owen Wilson, Imogen Poots, Jennifer Aniston; 2014. 

IMDb rejting: 6.7/10

U komediji koja je klasična koliko može biti, priča prati Izzy (Imogen Poots), escort djevojku koja želi biti glumica. S druge strane, imamo plejadu momaka koji su ili koristili njene usluge, ili ih ona romantično privlači. Među njima prednjači Arnold (Owen Wilson), reditelj koji pokušava na Broadway postaviti svoj novi komad. I on će na jednu noć koristiti usluge ljupke Izzy, ili Glow Stick, kako joj je umjetničko ime. Nakon toga, sve će krenuti naopako - na sutrašnjoj audiciji pojaviće se upravo Izzy, a nimalo olakšavajuća okolnost nije to što glavnu ulogu u predstavi tumači Arnoldova supruga, niti to što ga je sa Izzy u hodniku hotela vidio glavni glumac, također prisutan na audiciji. On inače ima ambicije prema rediteljevoj supruzi, dok se pisac zaljubljuje u Izzy. Njegova sadašnja partnerka (Aniston) upetljana je u svu tu priču kao terapeut skoro pa svima njima, ali ni ona se ne ponaša kako bi očekivali. Ona je iznervirana, histerična žena koja svim ljudima na svijetu pokušava naći njihovo mjesto.

she s funny that wayZnači, cirkus. Bogdanovich svoje bogato iskustvo ovdje pretače u, iako radnjom komplikovanu, jednu vrlo tečnu priču, koja na jednom kraju miriše na crno-bijele klasike zlatne ere Hollywooda (reference koje se reditelj ne libi ni razotkriti ni početkom ni krajem filma), a na drugom ovlaš liči na dijalogom bogate radove Woodya Allena. Njegovi likovi su apsolutno jasni, profilisani do detalja, ali nenametljivi. Jennifer Aniston je prosto sjajna kao nimalo krhka (kako smo je do sada doživljavali), no dijametralno različita osoba od nečega što bi očekivali na pomen njenog imena. Otresita i drska, te pomalo bezobrazna, ona je ovdje jedna od onih žica koje drže cijeli ansambl na okupu. Owen Wilson je klasičan u svom standardnom izražaju - pomalo pogubljen, pomalo prestrašen, svima želi dobro. Ali, pravo otkriće je mlada i simpatična, "tako zabavna" Imogen Poots, koja je iza sebe, za desetak godina karijere, već nanizala preko 30 uloga. Ovdje je upravo onakva kako je Bogdanovich i zamislio - jednostavno ljupka i dražesna djevojka oko koje se vrti cijela priča. Čak i činjenica da je rođena u Londonu, a glumi Njujorčanku, ne stoji na njenom putu da ostvari istinsku naslovnu ulogu. Ako tražite večernje opuštanje uz laganu komediju, Ona je tako zabavna je film za vas. Još ako budete jedan od onih sretnika/ca koji će uživati u istinskom surround zvuku, bez dvoje besposličara koji pale mobitele svako malo pored sebe, onda ste na konju.   Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje  
Prehodna
Happy Endings: Film koji je potreban regionalnoj kinematografiji
Sljedeća
The Equalizer: Borac za pravdu