Fast & Furious: Hobbs & Shaw – Posljednji Tango u Cashu

Piše: Marko Njegić

"Sad ili nikad? Ja sam za sad!" – "Brzi i žestoki: Hobbs i Shaw" (2019.)

Ususret početku američke/svjetske kinodistribucije akcijskog spektakla ljeta Brzi i žestoki: Hobbs i Shaw scenarist hit-serijala od trećeg dijela naovamo izjavio je kako ne križa mogućnost da jednog dana odvede ekipu u svemir. "Nikad ne bih isključio mogućnost svemira ni bilo čega drugoga dokle god odgovara parametrima franšize", rekao je on, Chris Morgan. Ova izjava potvrđuje koliko je daleko serijal Fast&Furious odjurio od prvog filma iz 2001. do osmog iz 2017., od uličnih utrka do vožnje sportskih automobila po smrznutom moru s podmornicom za petama. Svemir je posljednja granica za franšizu koja se približila SF-u ili barem superjunačkom žanru i ispucala gotovo sve atraktivne lokacije te masivne "set-pieceove". Dakle, svemirske Brze i žestoke možemo zamisliti: nabrijani auti lansirani na raketama, Vin Diesel ili Dwayne "The Rock" Johnson šakama probija(ju) put kroz kišu meteora... Dobro, možda ipak samo Diesel budući da je Johnsonov povratak upitan u deseti (!) dio nakon svađe akcijskih junačina na snimanju "osmice".

Brzi i žestoki: Hobbs i Shaw; režija: David Leitch; uloge: Jason Statham, Dwayne Johnson, Vanessa Kirby, Idris Elba; 2019. IMDb rejting: 7.1/10 Rotten Tomatoes rejting: 66%

Vratio se ili ne, Johson vozi dalje u širem Fast&Furious svemiru s Jasonom Stathamom i "spin-offom" serijala, nazvanim Hobbs&Shaw po njihovim likovima, koji priprema fanove na mogući "space race", tj. hibrid SF-a i akcije. U ovom filmu "terminatorski" glavni negativac Brixton u tumačenju Idrisa Elbe kao da je dospio iz futurističkog akcijskog filma. "Ja sam budućnost čovječanstva", govori poboljšani, nadograđeni Brixton u neprobojnom odijelu. Sebe naziva "crnim Supermanom", a juri za Hobbsom (Johnson) i Shawom (Statham) na "transformerskom" motociklu kao "mehaničko savršenstvo", svojevrsni Terminator koji očitava "primarnu prijetnju" i "vjerojatnost napada".

"Super, proganja nas Terminator", zaključi Hobbs, a njegov zaključak dobiva potvrdu kad Brixton prođe motorom kroz crveni londonski bus i nije mu ništa. Morao je valjda biti takav, dostojan, ustvari i superioran oponent; u protivnom bi ga Johnson i Statham smlavili za doručak u prvoj sceni. Brixton je tu da u ime tajnog tehnološkog kulta Eteona izvrši "programabilnu apokalipsu" puštanja supervirusa biblijskih razmjera za "poboljšanje čovječanstva" jer "ljudski rod mora evoluirati". Priča je "upgrade" druge i šeste Nemoguće misije. Od potonje su Hobbs i Shaw posudili Vanessu Kirby, ovdje u ulozi mlađe sestre potonjeg, Hattie, koja može proći kao kći Helen Mirren, ako već ne i Statham.

Hattie je agentica MI6-a možda i samo zato da bi Elba kao nesuđeni agent 007 mogao ironično reći "MI6, ja sam fan". Kirby je poveznica između konkurentskih serijala po akcijskim scenama na granici mogućeg (i preko nje). "To nije moguće", u jednoj sceni profesor Andreiko (Eddie Marsan) kratkim komentarom svodi sve dotad nemoguće i priprema publiku na još nemogućije što će uslijediti. Svakako, uzorak virusa se u ovim Brzima i žestokima češće ubrizgava od goriva. Popularni "dodatak gorivu", zaštitni znak Fast&Furious franšize, dodaje se samo jednom u filmu koji se - osvježavajuće - poprilično odmiče od matičnog serijala.

Hobs&Shaw ne vuku repove iz franšizne F&F prošlosti, gotovo da ih sijeku, ne računajući pod-temu (važnosti) obitelji. Jedan "blic" podsjetnik na sedmi dio kad su se Hobbs i Shaw pošteno polemali i uništili ured, i to je to. U Brzima i žestokima je sve moguće, tako i da "bad guy" Shaw od jednog filma do drugog promijeni predznak i postane junak. To se dogodilo u osmom dijelu, gdje su Rock i Statham imali dobru akcijsku "buddy" kemiju koja je dovela do Hobbsa i Shawa, tj. nastavka njihova prepucavanja. Shaw nekako slađe časti Hobbsa komplimentima, tipa da je "gospođa Hulk" i da "govori kao velika tetovirana beba". "Ovaj posao traži nečujnost, a pogledaj tebe", veli Shaw referirajući se "švarcenegersku" tjelesnost Hobbsa koji bi "mogao podignuti zgradu" i u njemu "nema ništa suptilno" (Hattie). Johnson i Statham su nedvojbeno na "repeat" gledali scenu sa Schwarzeneggerom i Willisom u Plaćenicima 2 (smart itd.), najbolji kratkometražni akcijski "buddy" film svih vremena.

Trailer zaU najboljim momentima Fast&Furious Presents: Hobbs&Shaw uspijeva izgledati kao nikad realizirani Arniejev i Bruceov samostalni "buddy" akcić iz cca 1995./1996., da su ga snimili umjesto Die Hard 3 i Erasera. Ovog filma ne bi bilo tih blockbustera, ali i Prljavi igraju prljavo i Istinitih laži. Redatelj David Leitch (John Wick, Atomska plavuša, Deadpool 2) inspiraciju traži u akcijskim – "buddy" - spektaklima osamdesetih i devedesetih, sagledanim iz današnje vizualne optike. Potvrđuju to plakati Kobre i 48 sati sa zida doma Hobbsove obitelji na Havajima, kao i referencije na "buddy" akcić klasik Tango i Cash (očijukanje Hobbsa i Shawove sestre na Shawowo negodovanje).

Bez daljnjega, Hobbs i Shaw je snimljen za iskešira još par stotina milijuna dolara u kasu brenda Brzih i žestokih, ali pohvalno je da, u eri nervozne "shaky cam" i izvještačene digitalne akcije, tango pleše s kešom na "old school" način u mnogim scenama filma. "Neka bude stara škola", kaže Hobbs pred "grand finale". Ekscesivna akcija biva računalno potpomognuta, ali je i kaskaderska, odnosno nije u cijelosti CGI, kao recimo u xXx: Stanje pripravnosti ili Brzima i žestokima 4 iz najtežih dana za žanr, pa helikopter i auti nisu 100 posto od piksela. "Dva na jedan" obračun Hobbsa i Shawa s Brixtonom po kiši u usporenu pokretu režiran je kao da su se Riggs i Murtaugh iz Smrtonosnog oružja 4 (s)našli u Matrixu 3. Leitch koristi dosta "slow motiona" i herojskom dvojcu Rock-Statham daje rijetku priliku da otplešu rock tango Guns 'N' Rosesa i pomirišu ruže dok pucaju unaokolo i piju metke na eks.

Posao u Italiji

Film je uspio prošvercati jednu odličnu "meta" šalu na račun F&F serijala i Stathama. Kad Hobbs vidi Shawovu bogatu kolekciju vozila, on kaže da ovaj, time i njihov serijal, tako očito pre-kompenzira nešto (“Over-compensating?”), a zna se na što misli. U kolekciji se, interesantno, nalazi i jedan mini. "Upotrijebio sam ga za posao u Italiji", veli Shaw. Statham je, podsjetimo, vozio minija 2003. u remakeu Dobrog posla u Italiji.

Objavljeno na portalu Slobodna Dalmacija 
Prehodna
Tolkien: Ugodan “TV film“ za lijeno popodne
Sljedeća
Ice on Fire: Film koji svaki Zemljanin mora pogledati