Pirates of the Caribbean: Avanturistička trilogija s tematikom pirata

Pirates of the Caribbean: Avanturistička trilogija s tematikom pirata

Piše: Sead Vegara

Trilogija Pirati s Kariba, koju čine filmovi Prokletstvo Crnog bisera, Mrtvačeva škrinja i Na kraju svijeta, predstavljaju iznimno zabavno filmsko štivo. Riječ je o mega uspješnom i jednako toliko popularnom serjalu koji svoje porijeklo duguju istoimenoj tematskoj vožnji iz Disneylanda. Filmovi iz trilogije Pirati s Kariba u režiji Gorea Verbinskog nisu postali tako uspješni samo zbog primamljive glumačke postave (Johnny Depp, Geoffrey Rush, Orlando Bloom, Keira Knightley…), već prije svega, zbog hrabre i maštovite rediteljske ruke, koja je u svakom filmu, vrhunskim spektaklima, uspjela spojiti napete akcijske morske bitke, sa neizvjesnom avanturističkom potragom za blagom, humor sa hororom, specijalne efekte sa karipskim krajolicima od kojih zastaje dah.

Ne postoji savršenstvo – filmsko. Ali zato postoje savršeno i do perfekcije smišljeni filmovi. Nije se rodio taj koji je snimio savršen film u svim detaljima. Ima dobru kameru, odličan scenarij, fe-no-me-nal-nu glumu, produkcioni dizajn je bravurozan, ali (uvijek to smiješno „ali“) režija je tanka. Postoje zato savršene filmske trilogije.

Prokletstvo Crnog bisera/Mrtvačeva škrinja/Na kraju svijeta; režija: Gore Verbinski; uloge: Johnny Depp, Orlando Bloom, Keria Knightley, Geoffrey Rush/ Stellan Skarsgard, Bill Nighy/Jonothan Pryce, Jack Devenport; 2003; 2006; 2007.

IMDb rejting: 8.0; 7.3; 7.1/10

Rotten Tomatoes rejting: 79%; 53%; 44%

U prvom filmu upoznajemo se sa likovima od kojih svojom pojavom i genijalno uvjerljivim performansom prednjači Johnny Depp kao misteriozni, djetinjasti, nepredvidljivi i iznimno sposobni kapetan Jack Sparrow; rola za koju je Depp osvojio i nominaciju za Oscara. Od ostalih likova tu su Geoffrey Rush kao zlokobni kapetan Barbossa, pod čijim vodstvom ukleti pirati haraju morima u nadi da će sakupiti svo prokleto ukradeno asteško zlato kako bi uklonili kletvu sa sebe. Glavnog junaka Willa Turnera tumači neodoljivo šarmantni Orlando Bloom, kao pomoćnik kovača, čije će herojstvo biti presudno za izbavljanje Elizabeth Swan (Keira Knightley) koju Barbossa otima pod pretpostavkom da je ona potomak njihovog kolege pirata Bootstrapa Billa (Stellan Skarsgard), ustvari Willovog oca koji je asteški zlatnik, zadnji koji trebaju naći da bi skinuli kletvu, ostavio u posjed Willu. Nakon što Barbossa otme Elizabeth, Will će se udružiti sa Jackom Sparrowom koji ima i svoj plan da od Barbosse povrati brod Crni biser i odmetnutu posadu, te tada uslijedi neviđena avantura.

Osim vizuelne raskoši i dramaturški odmjerenog scenarija, prvi Pirati s Kariba ponudili su ono što je Hollywoodu godinama nedostajalo, a to je upravo povratak ovakvog žanrovskog filma, istinskog avanturističkog ostvarenja sa tematikom pirata.

Nakon uspijeha prvog filma, što kritičarskih hvalospjeva što pozitivnih reakcija publike, nastavak je bio neminovan. “Mrak kino dvorana“ nastavak Mrtvačeva škrinja ugledao je 2006, a scenaristički dvojac Terry Rossio i Ted Elliott uspio je da na originalan način nastavi priču, mada je pomalo i “zaškripalo“ u postavci, ali je bilo sasvim dovoljno razloga da publika željna avanturističkih filmova pohrli u kina. Reditelj Gore Verbinski, kao i kompletni glumački ansambl, bio je na visini zadatka.

Priča je ovoga puta bila više koncentrisana na lik Jacka Sparrowa, jer su producenti jasno uočili da im je to najisplativiji potez. Jack se našao u utrci sa legendarnim piratom Davyjem Jonesom (Bill Nighy) kako bi pronašao “mrtvačevu škrinju“ u kojoj je pohranjeno Davyjevo srce. Davy hoće da se riješi kletve koja je bačena na njega tako što bi u “škrinju“ pohranio Jackovo srce i time ga zarobi prokletstvom “mrtvačeve škrinje“. Usput, stari znanci, Will i Elizabeth, pomažu Jacku u njegovom naumu, a tu je i neizbiježni kapetan Barbossa, koji također ima svoj plan. I kako je prvi dio bio nominovan za pet Oscara, drugi je i osvojio jednog i to u kategoriji najboljih vizualnih efekata, a bio nominovan još u tri kategorije.

Ono što je trebalo biti završno poglavlje Pirata s Kariba, treći dio naziva Na kraju svijeta (2007) ispostavilo se kao fan-tas-tič-no spektakularna završnica u kojoj je ponovno briljirao Johnny Depp u ulozi kapetana Jacka Sparrowa. Johnnyjev lik Sparrow nakon tragedije u drugom dijelu našao se na “kraju svijeta“ u svom sopstvenom paklu iz kojeg će ga izbaviti Will i Elizabeth udruženim snagama sa kapetanom Barbossom. Spasilački trojac će morati da brodi na “kraj svijeta“ da bi spasao Jacka, a na tom poduhvatu će im se ispriječiti mnoge neprilike i suparnički pirati iz cijelog svijeta. Nevjerovatna pustolovina začinjena romansom na kojoj bi pozavidio i sami Shakespeare.

U konačnici, sva tri dijela Pirata s Kariba ostala su upisana u anale holivudskog filma kao jedni od najuspješnijih u pustolovnom žanru.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prethodna
Rocky IV: Rocky vs. Drago - Boks ispred željezne zavjese
Sljedeća
Pogled u prošlost: "The Sorcerer's Apprentice"