Rocky: Osam filmova, pet dekada, jedan i jedini Sly

Rocky: Osam filmova, pet dekada, jedan i jedini Sly

 

Piše: Marko Njegić

"Sad je tvoje vrijeme", pred kraj Creeda II Rocky Balboa dobaci mladom boksaču Adonisu Creedu i povuče se u drugi plan. Rockyjeva rečenica u filmu poklopila se s onom Sylvestera Stallonea u stvarnosti. Stallone je nedavno na društvenim mrežama saopćio kako je ovo posljednji put da glumi Rockyja i Michaelu B. Jordanu, tumaču Creeda, poručio: "Sad ti moraš preuzeti štafetu".

 

Rocky i Stallone se poklapaju od samog početka (1976.) popularnog serijala. Tada nepoznati, još neafirmirani glumac, Stallone je imao stotinjak dolara na računu prije nego što je njegov scenarij za Rockyja dobio zeleno svjetlo za snimanje. Bio je gotovo bez ičega, auta, čak i psa kojeg je morao prodati jer ga nije mogao hraniti. Imao je samo kvalitetan scenarij, napisan za svega tri dana i inspiriran egzibicijskim boksačkim megdanom legendarnog Mohammada Alija i anomimca Chucka Wepnera koji je izdržao 15 rundi u ringu s prvakom. Legenda kaže da su mu producenti ponudili visokih 350 tisuća dolara za prava na scenarij, no Stallone je uvjetovao prodaju samo ako on odigra glavnu ulogu Rockyja Balboe.

Dakle, također nepoznatog, neafirmiranog boksača kojemu se nasmiješi prilika za borbu protiv prvaka svijeta u teškoj kategoriji Apolla Creeda. Producenti su pristali, iako je studio United Artists želio zvijezdu poput Roberta Redforda, Burta Reynoldsa, Jamesa Caana ili Ryana O' Neala, ali pao je dogovor da će dobiti honorar samo kao glumac, ne i scenarist. S honorarom od 23 tisuće dolara, Stallone je odmah otkupio psa i počeo snimati film koji je postao neočekivani kino-hit, namlatio 117 milijuna dolara profita na budžet od niti milijun i osvojio deset nominacija za Oscara, uključujući one za scenarij i Stalloneovu ulogu. Potvrdio je tri – za najbolju montažu, režiju i film, i to u konkurenciji s teškašima kao što su Taksist, Svi predsjednikovi ljudi i TV mreža.

 

Stallone se s Rockyjem vinuo u zvijezde i hit-serijal je rođen. Serijal koji izgleda poput glumčeve biografije ili njegove paralelne povijesti preklapajućeg narativa između kreatora i kreacije, lika i djela, tj. motiva hrabrosti i ustrajnosti u ringu i životu, vječito spremnim da te "udari snažno kao nitko", sa svim "jeftinim udarcima". Balboa se u Rockyju II iz 1979. vraća boksu i pristaje na uzvratni meč s Creedom (Carl Weathers) kad shvati da je jedino u tome dobar, jer "ne može pjevati i plesati", a Stallone se vratio liku nakon što njegova dva filma, drame F.I.S.T. i Paradise Alley, nisu pronašla publiku.

 

S novim izazivačem u vidu Clubbera Langa (Mr.T), spektakl Rocky III se može shvatiti kao Stalloneova bojazan od novih pretedenata na titulu akcijske megazvijezde, potvrđenu iste, 1982. godine i ulogom Ramba u prvom filmu također budućeg hit-serijala. Boreći se tri godine kasnije protiv najtežeg protivnika Ivana Drage (Dolph Lundgren), golemog ruskog boksača nalik stroju, još spektakularnij Rocky IV je bio Stalloneov simbolični meč s terminatorom Schwarzeneggerom i mjerenje mišića, osobito u scenama Balboine fizičke reprezentacije protivnikova "robotskog" treninga.

 

U Rockyju V Balboa ostaje bez novca, od čega je 1990. jamačno strahovao i sam Stallone nakon nekoliko skupih krahova u kinima (Obarač, Iza brave), uključujući Ramba III koji nije postao megahit kao Rambo II, a njegova uloga trenera i mentora mladom boksaču postat će kamen temeljac za Creeda. U međuvremenu, šesti film, Rocky Balboa, uspješno je 2006, na 30. godišnjicu originala, vratio Rockyja i Stallonea u ring kako bi obojica pokazali i dokazali da se mogu nositi s mlađim borcima/akcijskim junacima. Taj meč Rocky nije dobio, slično prvom filmu, (p)ostavši simbol "underdog" junaka, kao i Stallone kad je ostao bez Oscara nakon nominacije za sjajnu sporednu ulogu u Creedu. Hoće li se Stallone naći u oskarovskoj utrci i za Creeda II? Sudeći po recentnim nominacijama za Zlatne globuse, neće, ali ni ne mora. Dovoljno je impresivno postignuće što je pet dekada igrao isti lik u osam filmova, stvorenih da se obiteljski prenose s Rockyja na Creeda.

 

S očeva na sinove, s generacije na generaciju koje su odrastale s njima od sedamdesetih do danas. Neujednačeni ili ne, filmovi o Rockyju ionako funkcioniraju kao dio veće cjeline. Kao kronika Rockyjeva i Stalloneova života. Njihova besmrtna ostavština.

 

Milijunski honorari i zarada

Stalloneov honorar je svakim idućim nastavkom rastao, od sedam milijuna dolara za Rockyja III do desetak za "peticu". Četvrti Rocky je najpopularniji u serijalu bez uračunate inflacije; u pritivnom se zarada prvog procjenjuje na preko 500 milijuna samo u Americi. Ukupna zarada Rockyja IV, računajući i svjetska kina, iznosi 300 milijuna dolara. Najmanje popularan je peti dio, premda njegov utržak na matičnom, američkom tržitu izgleda puno bolje s pridodanim brojkama iz svjetskih kina (119 milijuna), kao i onaj Rockyja Balboe (155). Lista ide ovako...

1. 'Rocky IV' (127 milijuna dolara) 2. 'Rocky III' (125) 3. 'Rocky' (117) 4. 'Creed' (109) 5. 'Creed II' (96; tek krenuo u kina) 6. 'Rocky II' (85) 7. 'Rocky Balboa (70) 8. 'Rocky V' (40)

Zaštitni znakovi serijala

- citat "Yo, Adrian" - jogging po Philadelphiji i sprint po stepenicama - montaža spartanskog treninga - mitska aglazbena tema Billa Contija - hit-pjesma "Eye Of The Tiger", još uvijek popularna u teretanama - inspirativne životne lekcije

Lundgren poslao Stallonea u bolnicu

Kao što je Rockyju bilo teško s Dragom, bilo je teško i Stalloneu protiv Lundgrena, majstora u najtežem obliku karatea (kyokushin karate). Lundgren ga je, na njegovo inzistiranje, udario svom snagom u pleksus tijekom snimanja jedne od boksačkih scena, nakon čega je završio u bolnici na nekoliko dana.

Odraz Amerike

Filmovi o Rockyju odražavaju Ameriku i društvo. Prvi film je Amerikancima vratio optimizam nakon rata u Vijetnamu i Nixonova predsjednikovanja. U četvrtom je Rocky samostalno izvojevao pobjedu u Hladnom ratu između Amerike i Rusije. Zanimljivo, u tom filmu najprije Apollo Creed predstavlja Ameriku kao crnac. Godinama kasnije, u vrijeme rasnih tenzija, to čini njegov sin Adonis.

Objavljeno na portalu Slobodna Dalmacija
Prethodna
Historijska istina u filmu: Selektivna interpretacija
Sljedeća
Legenda o Robinu Hoodu na filmskom platnu