Creed II: Milo za Drago, Drago za milo

Piše: Marko Njegić

Revanš stoljeća zakazan je u Creedu II. Koristimo krilaticu "rematch of the century" s plakata Rockyja II, ali korijeni uzvratnog boksačkog meča zapravo sežu do Rockyja IV. Svaki sljedbenik Rocky serijala zna što se u četvrtom filmu dogodilo. Ogledni susret između nekadašnjeg prvaka Apolla Creeda (Carl Weathers) i ruske grdosije nakazne snage, "sibirskog bika" Ivana Drage (Dolph Lundgren), završio je tragično. Ogromni, dvometarski Drago, koji "štogod dotakne - uništi", namlatio je Creeda do smrti u ringu, nakon čega se aktualni prvak Rocky Balboa (Sylvester Stallone), u ponajboljoj trening montaži serijala, doslovno i figurativno popeo na visoku rusku planinu mišića i vratio milo za drago u borbi protiv najvećeg protivnika. Bio je to meč srčanog Davida i "terminatorskog" Golijata koji se nadvio nad njega i "mora ga slomiti". Bitka čovjeka protiv stroja, pa i čitavog SAD-a protiv SSSR-a.

Creed II; režija: Steve Caple Jr; uloge: Sylvester Stallone, Michael B. Jordan, Dolph Lundgren, Florian Munteanu, Tessa Thompson; 2018.

IMDb rejting: 7.8/10

Rotten Toamtoes rejting: 83%

"Radi se o nama protiv njih", rekao je Apollo u jednoj sceni i, doista, borci su imali čitavu domovinu u svom kutu. Rat u ringu/filmu bio je preslik Hladnog rata iz stvarnosti, okončana pobjedom Rockyja/Amerike nad Dragom/Rusijom. Šakački Rocky IV je bio produkt vremena navijačkog busanja u prsa junačka (američka), stoga Stalloneu kao (ko)scenaristu Creeda II nije bilo lako 33 godine kasnije pripremiti revanš stoljeća - sin pokojna Apolla, Adonis zvani Donnie (Michael B. Jordan), protiv sina Ivana Drage, Viktora (Florian Munteanu). A revanš je bio predodređen čim je prvi Creed završio. Milo za Drago i Drago za milo. To je "borba koju cijeli svijet želi", ističe se u Creedu II. I svaki fan Rockyja, serijala koji je trasplatirao svoje srce u Creeda i nastavio živjeti starim životom u novom tijelu. Jedno od najvećih postignuća Creeda II jest što inteligentno i nenametljivo neutralizira propagandnu (geo)politiku prethodnika, možda zato što bi danas neki mogli radije navijati za Rusa.

Umjesto političke stvarnosti američko-ruskih odnosa današnjice, u nastavku dostojnom prethodnika i vrhova Balboina serijala fokus je na likovima i njihovim osobnim borbama u ringu i izvan njega, karakternoj, pa tek onda akcijskoj drami. "Borim se za sebe", viknuo je Drago kroz suze u Rockyju IV hrvajući se s teretom očekivanja čitave nacije. Jeka njegovih riječi odzvanja Creedom II, gdje Drago nosi težak teret prošlosti na leđima, dramski još teži od Johnnyja Lawrencea iz Karate Kida u Cobra Kai. Nakon poraza izgubio je sve, ugled, domovinu, ženu (Brigitte Nielsen). Samo ima "krupnog, ali sirovog" sina i spartanski ga trenira po principu "udaraj i obaraj". Kad na početku filma ugledamo Lundgrena u čemernu sivilu Ukrajine, čini nam se da se i njegova uloga uklapa u Stalloneov "meta" koncept lika i djela Rockyja. Lundgren se nalazi na istočnoeuropskom stratištu "direktno-na-video" akcića odakle ga izvlači Creed II i daje mu novu priliku u prestižnom studijskom filmu, prvu pravu u novom mileniju nakon također Stalloneovih Plaćenika.

Dragova priča je nijansirana, a njegov lik ima tragičnu crtu, poput Creeda. "Tebe vole u ovoj zemlji, u Rusiji nitko ne spomene Dragu", kaže on Rockyju u sceni koja bi u fanovima mogla pobuditi želju i za revanšom njih dvojice. "To je šekspirijanski", ispali boksački komentator za priču o očevima, njihovim grijesima i zloj krvi među sinovima odgojenim na drugim stranama svijeta, tj. tragičnu povijest koja ih veže, povijest koja se, zakonom nastavaka, ponavlja, ali u Creedu II i ponovno ispisuje, baš kao u prethodniku. I jest šekspirijanski.

No, to je dobar Shakespeare, a ne loš, kako je ironično prokomentirao negativac Eric Roberts u Expendablesima. Vazda dojmljive akcijske pojavnosti na ekranu, Lundgren ovdje ostvaruje najbolju (i rijetku) dramsku izvedbu karijere i izvlači maksimum iz male uloge, unoseći dosta osobnih razočaranja u lik Drage koji je izgnan iz Rusije kao on iz "A" Hollywooda u "B" i "C" produkciju. Teško da će biti nominiran za Oscara, ali zato bi Stallone opet mogao i svakako je to zaslužio za još jednu suptilnu, introspektivnu ulogu. Barem prokletu nominaciju kad mu već statuica nije suđena.

Mentor i trener s životnom mudrošću ratnika veterana, Rocky je i sam opterećen gubitkom, kajanjem, svjesnošću da je "komad jučerašnjice koji neće biti današnjica", suočen s otkucajem posljednje runde (Sly je najavio opraštanje od uloge). "Taj tip je razbio u meni stvari koje nisu nikad zarasle, trebao sam ja biti u ringu ili baciti ručnik", u jednoj od jačih dramskih scena povjerava se Rocky Adonisu s kojim ima odnos kakav je on imao s trenerom Mickeyjem.

Dok Creed gradi vlastitu ostavštinu na temeljima Rockyjeve, emocije se na logičan i prirodan način prenose iz jednog serijala u drugi i njihove povezane likove. Creed je spreman napustiti obiteljsko boksačko gnijezdo i poletjeti na krilima Rockyjevih emocija, "Gonna Fly Now". Preuzevši boksačke rukavice od Ryana Cooglera, novi redatelj Steve Caple Jr. se pokazao ponajprije kao koreograf emocija, pa tek onda koreograf borbi koje je prethodnik orkestrirao nešto virtuoznije (Adonisov prvi meč u jednom kadru), premda se dvije koreografije spajaju u "rockyjevskoj" završnici s poplavom krvi, znoja i suza.

Caple je režirao nekoliko čudesnih, nepatvoreno emotivnih, intimnih scena s Creedom, primjerice kad u boksačku dvoranu dovede bebu, plod ljubavi s njegovom Adrian, Biancom (Tessa Thompson). Koliko god i sam na momente bio "akcijski" grandiozan kao Rocky IV, osobito u spektakularnoj montaži Adonisova treninga u pustinji bogu iza nogu kao kontrapunktu Balboinim pripremama na sibirskoj zimi, Creed II je dramski prizemljen, human i pogađa srž serijala. Boks je bio i ostao metafora za život sam.

Povratak Dolpha Lundgrena

Dolph Lundgren se vraća na velika vrata na veliki ekran gdje se od početka novog milenija ukazao svega tri puta (Plaćenici 1-3). Ubrzo ćemo ga gledati i u DC-jevu megaspektaklu Aquaman u kojem glumi oca Mere (Amber heard), ljubavnog interesa superjunaka u tumačenju Jasona Momoe.

  Objavljeno na portalu Slobodna Dalmacija
Prehodna
Mortal Engines: Na prvu, odličan "slatkiš za oko"
Sljedeća
Savršeni stranci: Koliko zapravo poznajemo nekoga?