Savršeni stranci: Koliko zapravo poznajemo nekoga?

Piše: Mirnes Alispahić

Koliko doista poznajemo nekoga i da li vrijeme provedeno s tom osobom može biti garant duboke spoznaje o ličnosti iste te osobe? Koliko nas vodi paralelne živote? Javni i privatni imamo svi, ali šta je s onim tajnim, skrivenim od svih, pa čak i naših najbližih? Da li smo svi zapravo savršeni stranci jedni drugima? Ovo su pitanja svakodnevnice kojima se odlučio pozabaviti talijanski reditelj i scenarista Paolo Genovese u svom filmu prikladnog naziva Savršeni stranci, koji je napisao sa još četiri scenarista na osnovu sopstvene priče. Sedam prijatelja je na večeri, tri para i razvedeni muškarac. Jedna žena je odnedavno pridošlica u društvu, ali se uklapa s ostalima i već je jedna od njih. Dok se oni zabavljaju i prepucavaju međusobnim šalama i zgodama, mobiteli, crne kutije koje čuvaju tajne onog skrivenog života, počinju da se oglašavaju i odjednom se rađa ideja. Idemo staviti mobitele na stol i čitati sve poruke naglas i puštati sve pozive na zvučnik. Zvuči zanimljivo, zar ne? Ali koliko bi se nas zaista usudilo to uraditi? Da li je ta igra doista toliko bezazlena koliko se čini na prvi pogled?

Perfetti sconosciuti; režija: Paolo Genovese; uloge: Giuseppe Battiston, Anna Foglietta, Marco Giallini; 2016.

IMDb rejting: 7.8/10

Rotten Tomatoes rejting: 77%

Grimase grče lica, dlanovi se znoje, ali kako odustati? Odustajanje znači priznati tajni život, a to povlači posljedice; krši brakove, uništava živote i ruši snove. Veće su šanse igrati igru jer koliki je procenat da će baš te večeri osoba iz vašeg tajnog života odlučiti da se javi i time poništi iluziju u kojoj živite? Od tog trenutka, komedija polako prelazi u dramu da bi u potpunosti preuzela film u trećem činu gdje je igra ruskog ruleta sa crnim kutijama naših života imala skupu cijenu. Genovese majstorski vodi priču dok prebacuje kadrove s lika na lik, čija lica govore za sebe kada se nađu u škakljivim situacijama i do samog kraja niste sigurni u to ko govori istinu, a ko laže te postepeno gradi situaciju i humorom pokušava ublažiti mračne tajne koje kidaju ne samo malo društvo za stolom, već i većinu društva današnjice, da bi u posljednjoj trećini prebacio u potpunu dramu kada istina izlazi na vidjelo.

Ovo je i jedan od onih filmova koji dokazuju da za sjajan film ne trebate velik budžet, efekte koji blješte na sve strane i egzotične lokacije. Dovoljan je samo set stana, dobri glumci, jak scenario i majstor iza kamere zbog čega gledanjem Savršenih stranaca imate dojam da ste u pozorištu i prisustvujete izuzetno dobrom pozorišnom komadu izašlom iz pera dramaturških velikana.

Izuzetno realan film s pričom naše svakodnevnice, koja će vas istovremeno zabaviti i natjerati na razmišljanje. Možda ćete čak i preispitati svoj život i svog partnera ili partnericu. Možda ćete shvatiti da živite u laži s osobom koju ne poznajete ili koja ne poznaje vas pa ćete priznati sebi ili drugima da ne želite to. Ko zna? Možda i želite. Možda vaš život nije iluzija stvorena za društvo već doista volite i težite ka savršenstvu veze ili barem stanju najbližem tome.

Prehodna
Creed II: Milo za Drago, Drago za milo
Sljedeća
Aquaman: Superherojski aquapark