Ratni akcioni spektakl  “Sisu“ od četvrtka 8. juna u kinima

Ratni akcioni spektakl “Sisu“ od četvrtka 8. juna u kinima

U bh. kina ovog četvrtka 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl Sisu smješten u vrijeme Drugog svjetskog rata, pred sami kraj.

Radnjom smješten u daleku laplandsku divljinu Finske, koja je poslužila za predivne kadrove koji evociraju usporedbe s westernom, Sisu je divlja avantura od početka do kraja koja želi gledatelje šokirati svojom brutalnošću, ali i zabaviti sekvencama apsolutne nadmoći glavnog lika Aamatija, veterana finskog rata sa Sovjetima. Necenzurisani trailer filma pokazuje spoj modernog stila i prekrasne fotografije s akcionim scenama koje prave hommage akcionim filmovima iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća.

Tokom posljednjih očajničkih dana Drugog svjetskog rata, usamljeni tragač za zlatom (Jorma Tommila) sreće se sa nacistima u akciji spaljivanja zemlje pri povlačenju u sjevernoj Finskoj. Kada mu nacisti ukradu zlato ubrzo shvataju da nije riječ o običnom rudaru. Bez obzira na prepreke koje nacisti stavljaju pred njega, on će ići do kraja kako bi vratio svoje zlato – čak i ako to znači ubijanje svakog nacista koji mu se nađe na putu...

Sisu najavljuju kao spoj napeto koreografiranih scena borbe i gotovo superherojske nadmoći glavnog lika viđenih u serijalu filmova o Johnu Wicku, spektakularnih, nabrijanih akcionih scena po kojima je hvaljen Mad Max serijal, te tarantinovskog pomaknutog humora i šarene, prekrasne fotografije.

Sisu dolazi u bh. kina ovog četvrtka 8. juna u distribuciji C2 filma, zvaničnog zastupnika studija Sony za BiH. Trenutno na temelju ocjena kritičara na stranici Rotten Tomatoes ima 94%, koji ga opisuju sa “nečuveno zabavnim“ i “divljom vožnjom koja se mora pogledati“. Premijeru je imao na Toronto Film Festivalu, a na Sitges festivalu u Španiji osvojio je čak četiri nagrade – za najbolji film, glavnog glumca, fotografiju i muziku. Filmovi kultnog finskoj autora Jalmarija Helandera su uvijek rađeni u svojevrsnoj posveti akcionim hitovima 80-ih i 90-ih, ali podignuti na višu razinu urnebesnim, zabavnim i nesvakidašnjim autorskim stilom, te fantastičnom i zastrašujućom interpretacijom glavnog lika od strane najvećeg finskog glumca današnjice Jorme Tommile.

Prethodna
Warner Bros. nudi filmove na novom digitalnom tržištu
Sljedeća
Obilježen jubilej 60 godina Kinoteke BiH