Obilježen jubilej 60 godina Kinoteke BiH

Obilježen jubilej 60 godina Kinoteke BiH

U prostorijama Kinoteke u Alipašinoj ulici obilježen je jubilej 60 godina Kinoteke BiH.

Veliki broj filmskih radnika, djelatnika iz oblasti kulture i ljubitelja sedme umjetnosti su došli da obilježe jubilej. Nakon riječi dobrodošlice dodijeljene se zahvalnice institucijama i pojedincima koji su pomogli rad Kinoteke BiH u poslijeratnom periodu. Nakon toga je održana projekcija dokumentarnih filmova I bi svjetlost reditelja Veska Kadića o obnovi Kinoteke BiH poslije rata i Golim rukama Hajrudina Šibe Krvavca o izgradnji BiH nakon Drugog svjetskog rata uz korištenje filmskog arhiva. Poslije toga je upriličeno druženje filmskih radnika.

U foajeu i u maloj sali posjetioci su mogli da pogledaju izložbu filmskih plakata iz bh. kinematografije, izložbu fotografija bh. pionira filma, video snimke digitalizovanih Mjesečnika iz pedestih godina prošlog vijeka, izložbu plaketa i nagrada filmskim radnicima i uzorke starih filmskih kamera i tehnike. Kinoteka je tako ljubiteljima kulture prezentovala svoj rad kroz filmske, arhivske, istraživačke i muzejske projekte.

Prva projekcija u kino-sali Kinoteke je održana 5. juna 1963. godine sa programom retrospektiva svjetske komedije, retrospektiva filmova Dejvida Grifita i Sergeja Ejzenštajna, te eksperimentalni film Normana Maka Laurena.  

Kinoteka štiti i čuva dva miliona metara filmova na 35mm i 16mm filmskoj traci. Sadržajno to su negativi slike i tona, zatim kopije bh. i inozemnih filmova za prikazivanje. Veliki dio ove zbirke je proglašen za pokretno nacionalno dobro od strane Komisije za zaštitu spomenika BiH, a također i zgrada Radničkog doma (Kinoteka) u Alipašinoj ulici u kojoj se nalazi kino-sala je proglašena za Nacionalni spomenik.

Filmski fond Kinoteke BiH se konstantno obogaćuje sa novim filmovima, koje finansira Fondacija za Kinematografiju Sarajevo, a autori donose svoje filmove na arhiviranje u Kinoteku BiH. U svom fondu Kinoteka BiH štiti i čuva filmsku građu, sinopsise, scenarije, knjige snimanja, titl i dijalog liste filmova, zbirku plakata, fotografije iz filmova, radne slike sa snimanja filmova, afiše, kataloge, gramofonske ploče, pozivnice,...

U sklopu Kinoteke BiH se nalazi i specijalizovana filmska biblioteka sa knjigama i časopisima na našem i drugim jezicima, a također i arhivirani press isječci. Kinoteka BiH je članica FIAF-a (Svjetske federacije filmskih arhiva) i ACE (Evropske asocijacije filmskih arhiva) i pridržava se međunarodnih odredbi o čuvanju i zaštiti filmova.

Ovaj događaj i rad Kinoteke BiH je bio prezentacija aktivnosti, a i svjedočanstvo kontinuiteta rada i dešavanja u oblasti kinematografije kod nas i u svijetu.

Prehodna
Ratni akcioni spektakl “Sisu“ od četvrtka 8. juna u kinima
Sljedeća
Počela saradnja BKC-a i Kluba ljubitelja 7. umjetnosti