Počela saradnja BKC-a i Kluba ljubitelja 7. umjetnosti

Počela saradnja BKC-a i Kluba ljubitelja 7. umjetnosti

Direktor JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo Jasmin Duraković i predsjednica Udruženja "Klub ljubitelja sedme umjetnosti“ Sena Mujanović potpisali su Protokol o saradnji s ciljem očuvanja historije bosanskohercegovačke kinematografije.

Te dvije institucije kulture, potpisanim Protokolom o saradnji, namjeravaju pokrenuti aktivnosti u oblasti filmske kulture i umjetnosti. Projekti BKC-a će biti realizirani i u Kinu Bosna.

“Ovo je jedan od prioriteta kulturne politike u gradu Sarajevu, Kantonu Sarajevu i Bosni i Hercegovini. To je tradicija naše kinematografije, filmske kulture. Zato je bitno da i Kinoteka BiH, Ljetno kino i Kino Bosna zadrže djelatnost kojom su se oduvijek bavili“, kazao je Duraković.

On je pojasnio da je BKC pravni sljedbenik dijela kompleksa Ljetnjeg kina, Kina Bosna i Kinoteke BiH, koji se obnavljaju uz podršku Općine Centar, a čitav kompleks je dio bh. kinematografije. Naime, kultno kino u Sarajevu “1. maj“, koje danas nosi naziv “Bosna“, najstarije je kino u BiH. Tu je prikazan i prvi film Major Bauk režisera Nikole Popovića 1951. godine.

Predsjednica Udruženja "Klub ljubitelja sedme umjetnosti“ Sena Mujanović, dugogodišnji borac za opstanak Kina Bosna, izrazila je zadovoljstvo potpisanim Protokolom o saradnji. Zajednički projekti koje će raditi oživjet će prostor, ne samo filmovima, nego i ljubiteljima filma. Istakla je da kino Bosna čuva historiju bh. kinematografije, a u malom, autentičnom kinu, muzeju sa retro izgledom, čuva se dah prošlosti slavnih glumaca, režisera, muzičara, književnika, pjesnika, pjevača Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Uskoro će Kino Bosna biti osposobljen za projekcije filmova, a prva premijera dokumentarnog filma o Nisvetu Džanki, autora Bojana Filipovića u produkciji Fista, bit će u julu u okviru festivala “Baščaršijske noći“.

Prethodna
Obilježen jubilej 60 godina Kinoteke BiH
Sljedeća
"Captain America 4" dobio novi službeni podnaslov