Memory: Liam Neeson odavno nije snimio bolji film

Piše: Sead Vegara

Još jednom za publiku sa jeftinim sjedištima! Liam Neeson je snimio novi akcioni triler, koji nosi naziv Memory (Sjećanja ubojice, 2022). I šta ga razlikuje od mnogobrojnih do sada snimljenih? Vjerovatno sigurna rediteljska ruka Martina Campbella i sasvim solidan scenaristički rad Darija Scardapanea. Opet, riječ je o ponovnoj adaptaciji knjige “De zaak Alzheimer“ Jefa Geeraertsa, ili bi bilo poštenije reći remakeu belgijskog filma The Alzheimer Affair za koji su scenarij napisali Carl Joos i Erik Van Looy (također znan i pod nazivom The Memory of a Killer, što je ujedno i preuzeti naziv našeg prevoda).

Sjećanja ubojice; režija: Martin Campbell; uloge: Liam Neeson, Guy Pearce, Monica Bellucci; 2022.

IMDb rejting: 5.6/10

Rotten Tomatoes rejting: 30%

Vjerovatno se pitate, kada će Nesson prestati da se junači pod stare dane? U prošloj godini imao je dva akciona hita, The Marksman (Strijelac, 2021), koji je i najavljen kao oproštaj od akcionog žanra za glumca, sasvim savršen spoj priče, karaktera i situacije, te The Ice Road (Ledena cesta, 2021), kojim je demantovao (pre)uranjenu penziju; ne glumačku već onu od snimanja akcionih filmova. A u tekućoj godini ponovno dva ostvarenja, samo što je sada drugi film u mnogome konkretniji i kvalitetniji od prethodnika; Blacklight (U sjeni zavjere, 2022), kao promašeni pokušaj, i sada Memory kao veoma kvalitetno ostvarenje u kojem reditelj Campbell i njegov glavni gumac Neeson nude klasično pripovijedanje još ikoničnijeg žanra akcionog trilera stare škole.

Koliko li je samo priča, karaktera, situacija, Liam Neeson odigrao u svim svojim dosadašnjim filmovima, i koliko će ih još odigrati? Otac kojem je oteta kćerka, Taken (2008) i nastavci, mnogostruka saradnja sa režiserom Jaumeom Colet-Serraom u bezumnim i površnim filmovima Unknown (2011), Non-Stop, (2014), Run All Night (2015)... Ako provjerite njegov IMDb profil, shvatićete da Neeson nema namjeru da ide u penziju još zadugo.

A što se tiče najnovijeg Memory, Liam glumi plaćenog ubicu sa Alzaheimerovom što samo po sebi zvuči zaista zanimljivo. Nakon što eliminiše metu, shvata da je riječ o nečemu mnogo većem (dječijoj prostituciji!), te odlučuje uzeti pravdu u svoje ruke i poubijati sve one koji imaju dodira sa slučajem.

Neko bi možda i mogao pozvati se na kartu filma Man on Fire (Tjelesna straža, 2004) legendarnog, sada već pokojnog, majstora žanra Tonyja Scotta, u kojem Denzel Washington kao bivši specijalac Cresey namjerava istrijebiti sve one koji su imali ikakvu vezu sa otmicom i ubistvom male Lupite (Dakota Fanning). Svakako, ima tu nešto i od ge-ni-jal-nog Mementa (2000) Christophera Nolana. Prvenstveno jer je jedan od protagonista Sjećanja ubojice upravo Guy Pearce, kao FBI agent Vincent Serra, te se njegov Leonard Shellby iz Mementa pomalo zrcali u Neesonovom liku Alexa Lewisa. Pearceov Leonard u Mementu tetovira po svom tijelu podatke koji će mu pomoći da nađe ženinog ubicu, jer ne pamti na kratka razdoblja, a Neesonov Alex markerom piše po ruci imena osoba koje treba eliminisati jer ih ne može zapamtiti. Sve u svemu, zapamtite Sjećanja ubojice, jer Liam Neeson odavno nije snimio bolji film.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prehodna
The Unbearable Weight of Massive Talent: Biti Nicolas Cage
Sljedeća
Top Gun: Maverick – Tom Cruise ponovo probija zvučni zid