The Unbearable Weight of Massive Talent: Biti Nicolas Cage

Piše: Sead Vegara

Nicolas Cage je Nick Cage, tagline je najnovijeg ostvarenja The Unbearable Weight of Massive Talent (Nepodnošljiva težina golemog talenta, 2022), njegovog filmskog veličanstva Nicolasa Cagea. Zvuči ludo, ali stvarno je tako! Cage glumi samog sebe, doduše jednu verziju sebe, nadahnutu... Pa, ustvari, ne može se reći ni da je nadahnuta glumčevim filmovima iz devedesetih godina prošlog stoljeća, početka 2000-tih, kada je Cage “žario i palio“ sa akcionim hitovima, The Rock (Hrid, 1996), Con Air (Opasan let, 1997), Face/Off (1997), Gone in 60 Seconds (Nestali za 60 sekundi, 2000)... Možda u neku ruku njegovom medijskom personom iz tog perioda.

Nepodnošljiva težina golemog talenta; režija: Tom Gormican; uloge: Nicolas Cage, Pedro Pascal, Tiffany Haddish; 2022.

IMDb rejting: 7.5/10

Rotten Tomatoes rejting: 87%

Tokom sredine devedesetih i početkom novog milenija bilo je dobro biti Nicolas Cage. Godine 1995. Cage je nagrađen Oscarom za najbolju mušku ulogu u filmu Leaving Las Vegas (Napuštajući Las Vegas), nakon čega je uslijedio period prethodno pomenut, akcioni filmovi, ali i saradnja sa takvim rediteljskim veličinama poput Briana De Palme (Snake Eyes, 1998) i Martina Scorsesea (Bringing Out the Dead, 1999). Nakon toga Cage je još jedno vrijeme imao solidne angažmane, ali je dugo, godinama, skoro deceniju i više, izbivao iz kvalitetnih produkcija, radeći uglavnom direct-to-video filmove sa ponekom zaista vrijednom spomena ulogom: Mandy (2018) i Pig (Svinja, 2021).

Cage je žestoko trebao kino-hit, a najnoviji film Nepodnošljiva težina golemog talenta upravo je to. Za povratak u veliku ligu (iako nije baš i da je otišao negdje!) Nicolas Cage mora zahvaliti mladom reditelju i scenaristi Tomu Gormicanu koji je zajedno sa koscenaristom Kevinom Ettenom osmislio priču u kojoj glumac Nicolas Cage smoren finansijskim i obiteljskim problemima, prihvata ponudu od milion dolara da prisustvuje rođendanskoj zabavi bogataša Javija Gutierreza (Pedro Pascal), inače velikog fana glumčevog lika i djela.

Ispostaviće se da je Javi šef mafijaškog kartela, a Cagea će vrbovati operativci CIA-e (Tiffany Haddish i Ike Barinholtz) u namjeri da im pomogne da oslobode kćerku političara, koju je Javi oteo. Političar uskoro ulazi u kampanju za predsjednika, što baš i ne ide na ruku Javiju, te oteta kćer treba da posluži kao sredstvo zastrašivanja. Cage i sam ima kćerku tih godina i tako biva ubjeđen da pomogne.

Fan-tas-tič-ni scenaristički duo, Gormican i Etten, te Gormican kao reditelj, ne samo da vole svog glavnog glumca već ga naprosto uzdižu na pijadestal posebnosti i daju mu priliku da se razmaše svojim golemim glumačkim talentom. Ne možete reći gdje prestaje Nicolas, a gdje počinje Nick. Pedro Pascal parira Cageu na svakom mogućem nivou, ali ostaje kristalno jasno da je ovo zabava Nicolasa Cagea. The Unbearable Weight of Massive Talent film je uz kojeg ćete se istinski zabaviti, dobro nasmjati, jednostavno rečeno, uživati ćete u svakom mogućem momentu.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prethodna
Sonic The Hedgehog 2: Oproštajna uloga Jima Carreyja
Sljedeća
Memory: Liam Neeson odavno nije snimio bolji film