Top Gun: Maverick – Tom Cruise ponovo probija zvučni zid

Piše: Sead Vegara

Osam godina nakon “najduže reklame ikad snimljene“ – Top Gun (1986), u filmu Sleep With Me (1994), veliki Quentin Tarantino govori o Top Gunu kao najboljem holivudskom scenariju ikad napisanom (naravno, na subverzivnom nivou!): “To je priča o momku koji se bori sa sopstvenom homoseksulnošću.“ Reklama je za Američku mornaricu/avijaciju, a Tarantinovo obrazloženje možete (pro)naći u bespućima interneta, ili jednostavnije, ako u preglednik YouTubea ukucate riječi: “Tarantino“ i “Top Gun“.

Top Gun: Maverick; režija: Jospeh Kosinski; uloge: Tom Cruise, Miles Teller, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Val Kilmer; 2022.

IMDb rejting: 8.7/10

Rotten Tomatoes rejting: 97%

Trideset i šest godina nakon originalnog filma, kojeg je te daleke 1986. režirao tada poprilični novajlija u Hollywoodu, sada već pokojni britanski reditelj Tony Scott, nastavak stiže u vidu Top Gun: Maverick, ponovno sa Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi, ali i nekim starim/novim licima. Doduše, film je trebao pred publiku stići još tri godine ranije, ali zbog pandemije koronavirusa odgađan je više puta. Na kraju, mrak kino-dvorane ugledao je na ovogodišnjem 75. Cannes Film Festivalu, a sada je i u redovnoj distribuciji.

U biti, nastavak koji nadmašuje originalni film, Top Gun: Maverick ne samo da je uspio u namjeri da u svakom mogućem segmentu nadvisi original, već to čini sa takvom superiornošću i majstorijom da je jednostavno divota gledati Cruisea i ekipu mladih pilota kako “probijaju zvučni zid“, na tlu i u zraku. Reditelj Joseph Kosinski (Oblivion, 2013) uspio je sa svojim timom snimiti preko 800 sati materijala, što zračnih bitki tako i onih na zemlji. Dok promatrate scene vazdušnih duela osjećate se kao da ste u samoj kabini aviona, te se bukvalno držite za ivicu sjedišta.

U svojih dva sata i 11 minuta, odmjereno struktuiran scenarij potpisuju Ehren Kruger (Arlington Road, 1999), Eric Warren Singer (American Hustle, 2013) i Christopher McQuarrie (The Usual Suspects, 1995). Možda vam se i učini da gledate malo bolju kopiju originala, jer uvod nastavka do određene mjere povlači iste poteze kao i prethodnik, sa par logičnih izmjena, ali, DNK originala je duboko utkana u Top Gun: Maverick.

Cruiseov Pete Maverick Mitchell još uvijek ima čin kapetana i odbija da napreduje u karijeri, ostavši nakon godina i godina službe samo kao testni pilot. Kada ga na zahtjev dugogodišnjeg prijatelja i kolege, admirala Toma Icemana Kazanskog (Val Kilmer), pozovu da obuči skupinu pilota za opasnu misiju, Pete prihvata i nastoji svim mogućim silama pripremiti ih. Među mladim pilotima, najboljim od najboljih, nalazi se i Bradley Rooster Bradshaw (Miles Teller), sin Maverickovog pokojnog prijatelja Goosea (Anthony Edwards). Mladac zamjera mnogo toga bivšem očevom kolegi, i ima potpuno pravo, te će doći i do sukoba sa nadređenim i svojim kolegama pilotima.

Ono što vam možda može malo zasmetati jeste činjenica da je sada 60-godišnji Cruise (pre)star da se pojavi kao vojni pilot; nakon napunjene 36. ne možete računati na akciju, ali to ne smeta. To je Hollywood, to je pučka zabava. Mada je nekad stajalo umjetnost (ikad?), pa onda tek zabava za mase. Originalni film dočekan sa skepsom i poslovičnom nezainetersovanošću, i ipak je izašao kao pobjednik na box officeu, a hvalospijevi nastavku idu u prilog, te mu već stavljaju etiketu “klasik“. Vrijeme će pokazati svoje.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prethodna
Memory: Liam Neeson odavno nije snimio bolji film
Sljedeća
Operation Mincemeat: Odličan špijunski triler stare škole