Operation Mincemeat: Odličan špijunski triler stare škole

Piše: Sead Vegara

  • Zaboga dragoga, Fleming! Šta to pišete?
  • Špijunsku priču!

     

Onima neupoznatima sa likom i djelom britanskog spisatelja Iana Felminga, tvorca “najpoznatijeg tajnog agenta“ Jamesa Bonda, sitni detalji u priči filma Operation Mincemeat (Operacija Mincemeat, 2021), koji su posijali klicu za postojanje Bonda, kao što su prozivanje nadređenog sa imenom M, napravice iz radionice Q-odjela, proći će nezapaženo. Način na koji je scenaristica Michelle Ashford (odlična serija HBO-a The Pacific) u scenarij za film derivirala istoimenu knjigu Bena Macintyrea, baziranu prema stvarnim događajima iz Drugog svjetskog rata, ostaje majstorija vrijedna pomena i filmskih nagrada, kojima film, nažalost nije ovjenčan.

Operacija Mincemeat; režija: John Madden; uloge: Colin Firth, Kelly Macdonald, Matthew Macfadyen, Jason Isaacs; 2021.

IMDb rejting: 6.6/10

Rotten Tomatoes rejting: 84%

Ashfordova je znalački ukorporirala lik Fleminga (Johnny Flynn) kao obavještajca u britanskoj obavještajnoj službi MI5, zajedno sa još nekolicinom likova koji su zaslužni za najveću vojnu podvalu načinjenju u Drugom svjetskom ratu. Podvalu kojom su spasili na desetine hiljada vojničkih života, a koja se sastojala od toga da more izbaci na španjolsku obalu tijelo mrtvog vojnika sa lažnim tajnim dokumentima o iskrcavanju savezničkih vojnika na obale Grčke, dok će se prava invazija desiti na Siciliji. Dokumenti moraju dospjeti u ruke Nijemaca, koji će, trebali bi, “zagrsiti mamac“.

Kolko dobro ste upoznati sa historijom i koliko niste, način na koji za Oscara nominovani reditelj John Madden (Shakespeare in Love, 1998) orkestrira pričom na više nivoa i sa mnogostrukim likovima, također je djelo vrijedno pažnje (ako već ne nagrade!). Mnoštvo likova, koje su utjelovili sve sami britanski glumački bardovi Colin Firth kao kapetan Ewan Montague, Matthew Macfadyen kao časnik Charles Cholmondeley, Jason Isaacs kao admiral John Godfrey, te Kelly Macdonald kao sekretarica Jean Leslie, svojim performansama filmu daju određenu težinu, te utvrđuju važnost i kredibilitet ispričane priče. Svaki od likova je zanatski vješto profilisan, uvjerljivo dočaran i odglumljen na način da neprestano strepite šta će im se naredno desiti. Kada bi postojao Oscar za “glumački ansambl“ onda bi ovaj, filma Operation Mincemeat, zaslužno odnio statuu.

Isprva ismijan i odbačen plan o utopljeniku i povjerljivim lažnim dokumentima o invaziji na Grčku, svoje konture dobija postepeno dok Montague, Cholmondeley i Leslie oživljavaju priču pronađenog leša, kompletan izmišljen život, zaručnica, njena fotografija, ljubavno pismo... Sve tako stručno i do perfekcije smišljeno, opet sa toliko ostavljenih, “ako“ i “možda“, ali uz punu vjeru u mogućnost uspjeha.

Koliko god da je Ashfordova u scenariju “slobodno protumačila“ izvorni materijal, te koliko god da si je pisac Ben Macintyre dao na slobodu da “zašećeri priču“ sa pomenutim ljubavnim trouglom, sve u najboljem holivudskom filmskom maniru, ne smeta niti malo. Operacija Mincemeat predstavlja pravi pravcati špijunski triler stare škole, te obećava vanserijsko filmsko iskustvo i ispunjuje obećano u trajanju od dva sata i osam minuta u mraku hrama sedme umjetnosti.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prehodna
Top Gun: Maverick – Tom Cruise ponovo probija zvučni zid
Sljedeća
Last Looks: Ko je smjestio Melu Gibsonu?