The Ice Road: Prekaljeni scenarista režira Liama Neesona

Piše: Sead Vegara

Danas se više nikako ne možete pouzdati u nečiju riječ, pogotovo onu koju da holivudski megastar poput Liama Neesona. Naime, nakon što se oprostio od uloga akcionih junaka sa filmom The Marksman (2021), ostvarenje u kojem je Neeson „otpjevao svoj akcioni labuđi pjev“, pojavio se još jedan naslov u kojem se Liam junači pod stare dane. Naslovljen The Ice Road (Ledeni put, 2021), film je snimljen prije tih odvažnih riječi: „Dosta više akcionih junaka i filmova“, te je došao u kina (zbog pandemije korona virusa) nakon Strijelca, a kako je suditi prema najnovijim izjavama glumca i nagovještenim projektima, cijela stvar bi se mogla okarakterisati kao jeftini marketinški trik. Ljudi su, obožavatelji i poštovaoci djela i lika Liama Neesona, nahrpili u kina da se oproste sa svojim (super) junakom, a onda dođe vijest da je potpisao ugovor za novi akcioni film (Blacklight, Retribution...).

Ledeni put; režija: Jonathan Hensleigh; uloge: Liam Neeson, Laurence Fishburne, Amber Midhunder, Benjamin Walker, Marcus Thomas; 2021.

IMDb rejting: 5.5/10

Rotten Tomatoes rejting: 42%

U svakom slučaju, Neeson još dugo namjerava biti akciona zvijezda. Sa filmom Ledeni put Neeson pokazuje i dokazuje da (ni)je za „staro gvožđe“, tj. da u njemu ima još (akcione) „glumačke iskre“. Liam u filmu glumi vozača kamiona Mikea, koji se stara o svom invalidnom bratu Gurtyju (Marcus Thomas), ratnom vojnom veteranu iz Iraka. Dvojac upravo dobija otkaz sa posla, Mike kao vozač, a Gurty kao (itekako) dobar mehaničar. U međuvremenu, u rudniku na sjeveru Amerike, dijelom u Kanadi dolazi do urušavanja i rudari bivaju zatrpani ispod površine sa malim šansama za preživljavanje i malim količinama kisika. Firma u kojoj su zaposleni rudari organizuje spasilačku misiju u kojoj će tri kamiona natovareni velikim cijevima preko kojih ih mogu spasiti, krenuti i dijelom putovati preko titularnog „ledenog puta“, zaleđenog jezera, a Mike i Gurty se nađu upravo u jednom od spasilačkih kamiona. Ostatak ekipe čine Indijanaka Tantoo (Amber Midhunder), upravo izašla iz zatvora, vođa misije Goldenrod (Laurence Fishburne) i firmin čovjek Varnay (Benjamin Walker).

Režiju i scenarij filma The Ice Road potpisuje Jonathan Hensleigh, prekaljeni scenarista takvih ostvarenja kakva su Die Hard With A Vengeance (1995) i The Saint (1997). Ledeni put njegov je tek treći izlet u rediteljske vode; prvi je bio sa remakeom Punishera (2004), a nakon toga i Kill The Irishman (2011), dva sasvim solidna ostvarenja za nekoga ko je u filmskom svijetu gradio imidž (vrhunskog) scenariste. Ono što bi se moglo okarakterisati kao urbana legenda, jeste detalj da su Hensleigha nakon premijere trećeg unosa u Die Hard franšizu, agenti FBI-a preslušavali i ispitivali upravo zbog perfektno (i iznenađujuće) smišljenog plana pljačke najveće američke banke Fort Knoxa, upriličene u filmu.

Pored tog ingenioznog plana za pljačku, scenarij je imao par „štucavih momenata“, koji vam bodu oči svaki put kada gledate Brucea i Jacksona kako haraju New Yorkom. I baš poput tih momenta, scenarij (i režija) Ledene ceste imaju par ne baš najbolje osmišljenih i sprovedenih ideja. Na stranu sve, ako Jonathan Hensleigh nastavi režirati (i pisati), od njega možemo očekivati mnogo.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prethodna
Peter Rabbit 2: The Runaway - Omiljeni zec u plavom kaputu
Sljedeća
Black Widow: Sve su superjunačke porodice iste