Berlinale

Dokumentarci su pokorili Berlinale

Piše: Duško Dimitrovski Na vašeg izvještača posebno lijep utisak je ostavio film The Empire Francuza Bruna Dumonta (Jeanne, France, Camile Claudel 1915). Riječ je o vrlo uspjeloj parodiji na naučnofantastične filmove uopšte. Radnja se dešava u malom mjestu na obali u sjevernoj Francuskoj, tačnije u malom ribarskom selu gdje je rođeno neobično dijete. Ono je toliko neobično da prouzrokuje tajni rat između dobrih i loših vanzemaljskih snaga. 

Masterclass voditeljice Berlinalea Anne Henckel-Donnersmarck

U saradnji sa Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC) na Umjetničkoj akademiji u Splitu i Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu održat će se masterclass Anne Henckel-Donnersmarck, umjetničke voditeljice festivala Berlinale Shorts, koja će govoriti o svom radu i izazovima sa kojima se susretala u dugogodišnjoj karijeri, te iskustvu žiriranja na festivalima kratkometražnog filma, dajući pregled heterogenog svijeta festivala kratkog filma i kako njime navigirati.

Berlinale 2023: Zlatni medvjed filmu “Na brodu Adman“

Piše: Duško Dimitrovski (specijalno sa Berlinalea za Filmofil.ba) Na upravo završenom 73. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu desilo se nešto što zaista niko od nas akreditiranih novinara i filmskih kritičara uopšte nije mogao predvidijeti. Za najbolji film Berlinalea 2023. proglašen je francuski dugometražni dokumentarac Na brodu Adman (Sur l Admant) reditelja Nicolasa Philberta.