Filmovi sa Berlinalea stižu na 51. FEST

Filmovi sa Berlinalea stižu na 51. FEST

Samo nekoliko dana nakon svjetske premijere u Berlinu, filmovi Opstanak dobrote i Totem, koji su u konkurenciji za Zlatnog medvjeda, biće prikazani u Glavnom takmičarskom programu 51. FEST-a.

"FEST ima mogućnost da donosi ekskluzivu domaćoj filmskoj publici, naročito kada je reč o Berlinaleu koji prethodi FEST-u“ izjavio je Jugoslav Pantelić, programski direktor i selektor FEST-a i dodao: „Veliko je zadovoljstvo kada se moja selektorska predikcija poklopi sa pozitivnim odjekom koji odabrani filmovi proizvedu na tom Festivalu, jer to znači da će naša publika imati priliku da pogleda izuzetna ostvarenja koja tek započinju svoj festivalski život i da, na taj način, bude u korak sa aktuelnim filmskim dešavanjima i tokovima.“

Film Opstanak dobrote izazvao je veliko interesovanje publike, na međunarodnoj premijeri u Berlinu, kao i sjajne filmske kritike nakon iste. Guardian je ocijenio da je film: "elegantno sanjarenje o nasilju i stoicizmu ispod površine običnog života", dok je Screen Daily režiju Rolfa de Heera nazvao "zapanjujućom" i "intelektualno provokativnom".

Veliko interesovanje na Berlinaleu izazvao je i film meksičke rediteljice i scenaristkinje Lile Aviles Totem. Radnja filma prati sedmogodišnju djevojčicu Sol tokom pripreme slavlja koje dobija neočekivan obrt. Aviles je istakla da je htjela da prikaže svakodnevni život iz vrlo intimnog ugla, "sa pogledom iznutra, poput nekog mikrokosmosa", te da je ovo film o mnogo toga ali, u suštini, "film o ljubavi".

Totem će biti prikazan na FEST-u samo osam dana nakon svjetske premijere 1. marta u 19 sati u Sali 6 mts Dvorane. Reprizne projekcije su 2. marta u 20 sati u Domu omladine Beograda i 3. marta u 17 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Opstanak dobrote je na programu FEST-a 3. marta u 16:30 sati u Sali 6 mts Dvorane, 4. marta u 20 sati u Domu omladine i 5. marta u 14:30 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Prethodna
Fondacija za kinematografiju učestvovala na skupštini EFAD-a
Sljedeća
Box office: "Quantumania" ponavlja Marvelov trend