73. Berlinale: "Između revolucija", "Disco Boy" i "Morska iskra"

73. Berlinale: "Između revolucija", "Disco Boy" i "Morska iskra"

U subotu su dodijeljene nagrade 73. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Dokumentarac Između revolucija Vlada Petrija u rumunjsko-hrvatsko-iransko-katarskoj produkciji osvojio je nagradu FIPRESCI za najbolji film iz programa FORUM; film Disco Boy nagrađen je za izvanredan umjetnički doprinos, dok je za fotografiju Srebrnim medvjedom nagrađena snimateljica Hélène Louvart; film Morska iskra (Sea Sparkle) čiji je pridruženi producent Siniša Juričić (Nukleus Film) nagrađen je posebnim priznanjem u programu Generation. 

Dugometražni hibridni dokumentarni film Između revolucija rumunjskog reditelja Vlada Petrija realiziran je u koprodukciji s hrvatskim Restartom, a svjetsku je premijeru imao u subotu, 18. februara u sklopu programa Forum. Film je nastao u produkciji rumunjske kuće Activ Docs, u koprodukciji s kućama iz Hrvatske (Restart) i Irana (Undisclosed). Podržan je sredstvima Rumunjskog nacionalnog filmskog centra CNC i Hrvatskog audiovizualnog centra, uz potporu Doha Film Instituta.

Igrani film Disco Boy, dugometražni prvijenac talijanskog reditelja Giacoma Abbruzzesea u kojem jednu od uloga nosi i hrvatski glumac Leon Lučev, svjetsku je premijeru imao u sklopu glavnog takmičarskog programa 19. februara na Festivalu.

Film Morska iskra belgijskog reditelja Domiena Huyghea otvorio je 17. februara program Generation Kplus. Film je nastao u belgijsko-nizozemskoj koprodukciji, pridruženi producent je Siniša Juričić, a jednu od uloga ostvarila je mlada hrvatska glumica Nika Petrović.

Od ostalih filmova koji su predstavljali hrvatsku kinematografiju, vrijedi spomenuti i kratkometražni animirani film Eeva autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, koji je prikazan 20. februara u sklopu natjecateljskog programa Berlinale Shorts.

Prehodna
"Everything Everywhere all At Once" pomeo i nagrade SAG-a
Sljedeća
Film “Muzika” osvojio Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij