Wild Tales: Proturječnosti i nejednakosti savremenog društva

wild talesPiše: Segor Hadžagić

Nakon nekoliko prvih kadrova, postaje nam jasno šta je to privuklo Pedra Almodovara i njegovog brata Agustina da produciraju novi  film Damiána Szifróna pod nazivom Divlje priče. Bizarni humor, simpatija prema  tzv. „običnim ljudima“ u neobičnim okolnostima, stilizirana fotografija i ekstremno ponašanje likova  osnovne su stilsko-tehničke karakteristike Szifrónovog filma koje doista imaju almodovarovski štih. Divlje priče su sastavljene od šest kratkih filmova koje su povezane temom osvete, a svaki od njih je toliko dobar da može funkcionisati kao zasebna cjelina. Ovaj film, sasvim sigurno, neće biti samo rezervisan za usku festivalsku publiku, već bi mogao imati i bogatu kino distribuciju širom svijeta.

Divlje priče; režija: Damián Szifrón;  uloge: Ricardo Darin, Oscar Martinez, Leonardo Sbaraglia, Erica Rivas, Rita Cortese, Julieta Zylberberg; 2014.

IMDb rejting: 8.4/10

Rotten Tomatoes rejting: 87%

Prva cjelina  „Pasternak“ (vjerovatno i najbolja) počinje kada foto model i manekenka ulazi u avion i započinje razgovor sa tip čije je ime Salgado. Uskoro otkrivaju da oni nisu jedini koji su povezani sa izvjesnim  Gabrielom Pasternakom. U drugom kratkom filmu, pod nazivom  „Pacovi“, konobarica u zabačenoj provincijskoj krčmi otkriva da je jedina mušterija čovjek koji je zaslužan za smrt njenog oca. Nakon što kuharica čuje o kakvom tipu je riječ, ona je ohrabruje da se osveti. Treća priča „Put do pakla“, počinje sasvim naivno: Bogati biznismen u Audiju pokaže srednji prst vozaču Pežoa, ali ubrzo ga stiže neočekivana kazna.

„Bombita“ je priča o građevinskom inžinjeru koja ima strahovito loš dan. Njegov auto je uklonjen zbog nepropisnog parkinga, prisiljen je raditi sa neodgovornim i bezobraznim osobljem, dok ga žena stalno podsjeća da propušta kćerkin rođendan. U  četvrtoj priči, sa najviše dramskog naboja, sin bogataša udari autom trudnicu i bježi, tražeći spas od oca i advokata u vrsti najnemoralnije ponude. „Dok nas smrt ne rastavi“ govori o vjenčanju jednog jeverejskog para, gdje mlada neposredno pred samo ceremoniju otkriva da je njen muž spavao sa jednom od gošći. Njena osveta je javno sramoćenje. U završnom kratkom filmu, upozanjemo milionera koji uživa u druženju sa svojom porodicom i prijateljima,  ali i ovdje nas ičekuje neočekivan obrat događaja! Divje priče su izuzetno zreo film o proturječnostima i nejednakostima savremenog društva.

Prehodna
(500) Days of Summer: Prijateljstvo s benificijama
Sljedeća
Stream of Love: Ljubav je nešto prekrasno