Neruda: Zanimljivo struktuiran film

Piše: Segor Hadžagić

U posljednje vrijeme uslijedila je prava poplava biografskih filmova. Samo u 2015. godini izašli su agresivno reklamirani Miles Ahead (o životu jazz trubača Miles Davisa sa Donom Cheadleom u naslovnoj ulozi),  Trumbo (o piscu i scenaristi Donaldu Trumbu), Danish Girl (o danskim slikarkama Lili Elbe i Gerdi Wegener) ili  istoimeni film o Steve Jobsu. Većina ovih filmova, kao što kritika već primjećuje, nije ništa drugo doli reklama za određenog glumca ili glumicu, ali sem dobre interpretacije teško da se može pronaći dramaturški potentan materijal u  ama-baš svakoj poznatoj i slavnoj historijskoj ličnosti. Na sreću, Neruda nije jedan od tipičnih biografskih filmova.

Neruda; režija: Pablo Larraín; uloge: Gael García Bernal, Alfredo Castro, Antonia Zegers, Luis Gnecco, Alejandro Goic, Mercedes Morán, Pablo Derqui; 2016.

IMDB rejting: 7.2/10

Rotten Tomaotes rejting: 96%

Iako sadrži historijske činjenice iz života slavnog čileanskog pjesnika i nobelovca, Neruda Pabla Larraina je više  izgrađen na sižejnoj konstrukciji u kojoj je jedan stvarni događaj više polazište da se kroz, u slike, transponirani duh Nerudine poezije poigrava sa žanrom biografskog filma, a posebno krimića, nego li hronološko nizanje stvarnih događaja. A ključni događaj koji predstavlja zaplet filma nastaje kada pjesnik i senator Pablo Neruda u kongresu optužuje vladu za izdaju ideala Komunističke partije. Tadašnji predsjednik Čilea  Gonzalez Videla pokreće postupak hapšenja Nerude, koji je prinuđen emigrirati u Argentinu, a potom i Pariz.

Okosnicu filma čini potjera za pjesnikom, na čijem čelu je vladin detektiv (izmišljeni lik) kojeg igra Gael Garcia Bernal. Pored zanimljivo strukturiranog filma u kojem podjednako važnost igraju i historijski ambijent i radnja, posebno je značajno i uspješno Larrainovo demistificiranje  tipova „progonitelja“ i „progonenog“. Dok je Bernalov detektiv (nominalano negativac),  intelektualac koji jednako sumnja u svoju rigidnu profesiju i gaji umjetničke sklonosti, Neruda je često oslikan kao arogantni snob. Ovo je jedan od najfascinatnijih filmova, gdje je poezija i tema i stilska osobenost, ali prije svega ovo je napet film o potjeri. Stvarnoj i duhovnoj.

Prehodna
Calvary: Scenarističko-rediteljska majstorija
Sljedeća
Life: Svemirski horor flick