Life: Svemirski horor flick

Predstavljamo titlovani trailer zaPiše: Sanita Bajramović

Internacionalna ekipa astronauta nalazi se u ne tako dalekoj budućnosti na svemirskoj stanici u Zemljinoj orbiti sa zadatkom da ispitaju vanzemaljske ćelije pronađene na Marsu. Ono što je na početku izgledalo kao simpatična plastelinska figurina ubrzo evoluira u nasilan i zastrašujući organizam koji posadu počinje juriti po brodu da bi se na kraju ustremio i na majčicu Zemlju.

Trag života; režija: Daniel Espinosa; uloge: Jake Gyllenhaal, Ryan Reynolds, Hiroyuki Sanada, Olga Dihovichnaya, Rebecca Ferguson; 2017.

IMDb rejting: 7.0/10

Rotten Tomatoes rejting: 67%

Već pri objavi prvih trailera hor dežurnih otkrivača sadržaja filmova koji još nisu ni imali premijeru graknuo je jednoglasno Life je hibrid Aliena i Gravitacije! Ako je tu zloćudni organizam unesen od strane same posade koji im život pretvori u noćnu moru, a k tome se još par žensko-muških astronauta nađe u bezizlaznoj situaciji u zastrašujućoj tami svemira s minimalnim izgledima da izvuku žive glave, da, onda hor trailer-proroka jeste bio u pravu. Scenarist je pokupio glavne elemente dva gore pomenuta klasika i nije se potrudio čak ni da to kamuflira.

Reditelj Daniel Espinosa (Safe House, Child 44) domišljato se odlučio za furiozan ritam koji gledaocu ne ostavlja prostora i vremena da se premišlja oko fabularnih podudarnosti, već traži konstantnu pažnju pošto mali zeleni ekstremno brzo prelazi iz jedne faze u drugu a posada upada u sve dublji očaj. Početak u kojemu nam se predstavljaju astronauti i njihovi međusobni odnosi zasigurno je najslabiji dio filma, prepun klišea i lošeg sitcom humora. No kako radnja dobija na zamahu, stvari s dramaturške tačke gledišta postaju sve bolje, da bi impresivno i neočekivano  finale dalo ovom svemirskom horor flicku prolaznu ocjenu, uprkos svim scenarističkim manama i nelogičnostima.

Osim dobrog tempa filma Espinosa je od početka do kraja uspio održati sumoran, klaustrofobičan  ugođaj. Mnogo visokobudžetskih filmova izgubi već na polovini filma početnu viziju, tako da filmovi koji djeluju kao cjelovita, organska priča postaju sve rjeđi. Film dobiva i visoke ocjene za tehnička dostignuća, uključujući i odličnu fotografiju i dosljednu montažu. Glumačka ekipa je također uspjela dočarati štimung dobro uigrane posade – s akcentom na Jakea Gyllenhaala i Rebeccu Ferguson koji su se u finalu filma maestralno iskazali u ulozi posljednje linije odbrane naše planete od osvajača iz svemira, impresivni skoro kao legendarni Picard iz Zvjezdanih staza koji u First Contactu poručuje Borgovima "Dalje nećete moći"...

Bez obzira da li ga posmatrali kao proljetnu uvertiru za nadolazeći Alien: Covenant ili hommage prvom, velikom Alienu, Life je itekako vrijedan kino-ulaznice i jednog combo paketa kokica i cole. A to je mnogo više nego što se može reći za bar 80% kino-repertoara, našeg ili globalnog!

Prethodna
Neruda: Zanimljivo struktuiran film
Sljedeća
Going In Style: Penzionerski trojac u filmu “velike pljačke“