Eat That Question: Frank Zappa in His Own Words – Majstorija!

Piše: Segor Hadžagić

Priča o muzičkim žanrovima je vjerovatno najbesmislenija kada je u pitanju ličnost i stvaralaštvo Franka Zappe, ali ako postoji dobra definicija rock 'n' rolla, odnosno  njegov stava i ponašanja, onda je to sasvim sigurno bizarni i kontroverzni genij muzičara koji  je na vrhuncu (a od samog početka je bio i ostao na vrhuncu) karijere umro u pedesettrećoj godini života. Uvijek jedinstven i originalan, Zappa nije bio samo muzičar, već jedan od najznačajnijih američkih kompozitora i mislilaca 20. vijeka. Kada govorimo o rock 'n' roll stavu, definitivno ne mislimo na raskalašno ponašanje, droge, opijanje i sve što ide uz patetični i razmaženi weltschmerz slavnih rokera, već  da  uvijek i doslijedno konfrontira i provocira publiku smjelošću i direktnošću.

Zaboravi pitanja: Frank Zappa izbliza; režija: Thorsten Schütte; uloge: Frank Zappa, Steve Allen, Gail Zappa, Ahmet Zappa, Mike Douglas, Jimmy Carl Black, Ringo Starr; 2016.

IMDb rejting: 7.4/10

Rotten Tomatoes rejting: 90%

On je prije svega ekstremno obrazovan muzičar. Sasvim neočekivano, u vezu dovodi velike kompozitore dvadesetog vijeka: Stravinskog, Weberna i Edgara Varesea, koji je na njega ostavio najdublji trag. On javno kritikuje američki sistem obrazovanja koji, po njegovim riječima, ne priprema ljude za stvarni život, ali i staje u odbranu kapitalističkog sistema u kojem preživljavaju najbolji. Sa svakim novim albumom postavlja nove standarde, inkorporirajući u svoju muziku čitav haos dvadesetog vijeka: zvukove alarma i vatrogasnih sirena, dadaistične i vulgarne tekstove, neiscrpne gitarističke solaže, beskrajna ponavljanja, itd.

Schütteov film priču o Zappi prati hronološki od prvih koncerata, TV nastupa i interviewa, pa sve do kraja, otkrivajući sve strane Zappine komplikovane ličnosti: njegovu, već spomenutu, prokapitalističku filozofiju, kao i antikomunizam, radoholičarsku energiju (izdao je preko sedamdeset albuma, bilo solo ili sa svojim bendom Mothers of Invention), originalnost i inventivnost kao kompozitora, te kritički stav prema američkom konzumerističkom lajfstajlu. Ovaj film je jednako primamljiv i Zappinim zagriženim fanovima, ali i onim koji su čuli za njega a zapravo nikada nisu poslušali nijednu njegovu kompoziciju.

Prehodna
In Time: Vrijeme je zbilja novac
Sljedeća
Sing Street: Posveta bratu, snovima i muzici osamdesetih