Violent Night: David Harbour kao Djed Mraz umire muški

Violent_Night_11671201497.jpg Piše: Sead Vegara

Sigurno vam se desilo da ste planirali odlazak u kino na projekciju filma za koji ste čuli da je vrijedan gledanja i da vam se najednom baš i ne izlazi iz kuće... Ali, nešto vas pokrene, čudna neka energija, ipak se spremite i odete u kino. I još se desi sretna okolnost, film je zaista dobar, i budete nagrađeni sa prezabavnih dva sata, koja će vam popraviti dan. Takav slučaj se upravo desio vašem omiljenom kinematografskom ovisniku, koji je pohodio kino u potrazi za bijegom od sivila sumorne svakodnevnice u svijet pokretnih slika.

Divlja noć; režija: Tommy Wirkola; uloge: David Harbour, John Leguizamo, Alexis Louder, Alex Hassell, Leah Brady; 2022.

IMDb rejting: 7.1/10

Rotten Tomatoes rejting: 73%

Violent Night.jpg Film se zove Violent Night (Divlja noć, 2022), a shodno svom naslovu nudi neopterećenu neozbiljnu zabavu “obučenu u ruho“ blagdanskog filma, tj. preformulisan naziv božićne pjesme “Silent Night“ (Tiha noć). U samom uvodu upoznajemo se sa glavnim protagonistom koji se izdaje za Djeda Mraza (David Harbour), što je u biti normalna stvar jer je Badnjak i svuda po gradu ima debeljuškastih djedica duge bijele brade, ali baš ovome je dozlogrdilo sve. Kolega po profesiji će ga častiti pićem, a stara konobarica, dobivši poklon za svog unuka, isprati ga do krova kafane na kojoj se nalaze u saonice upregnuti Mrazovi irvasi, te na nimalo lijep način otkrit će da je on pravi Djed Mraz.

Od tog trenutka biće vam jasno da je riječ o pravoj pravcatoj prvoklasnoj “zafrkanciji“, filmu koji će odati počast klasicima žanra, ponajprije filmovima Sam u kući (Home Alone, 1990) i prva dva dijela franšize Umri muški (Die Hard, 1988, Die Hard 2, 1990). Na način da ujedno veliča i parafrazira određene scene iz tih filmova, dajući sebi tako prostora da se poigra sa žanrovima, već naznačen blagdanski duh (božićni filmovi), komediju, akciju i triler, te svojevrsne čarobne momente.

Nakon što smo otkrili da Djed Mraz “stvarno postoji“ tada se upoznajemo i sa malom Trudy (Leah Brady) čija je jedina božićna želja i poklon od Djeda Mraza ta da joj se roditelji pomire i ponovno budu zajedno. Trudy dolazi sa svojim ocem Jasonom (Alex Hassell) i mamom Lindom (Alexis Louder) na obiteljsko imanje da provedu Božić sa ostatkom (disfunkcionalne) obitelji Lightstone. Sami dolazak na imanje upriličen je fascinantnom kadar sekvencom kojom smo sprovedeni kroz poslugu i prostor, a to sve je samo najava za fenomenalno kadrirane scene u kojima će Harbourov Djed Mraz, kada dođe da donese poklone Lightstoneovim, uz posebno odabrane muzičke numere, “umirati muški“ i tamaniti zlikovce koji su se iznenada pojavili na imanju sa “nestašnim namjerama“. Kako ne bude imao izlaza iz nastale sitaucije, Mraz će se pretvoriti u svojevrsnog Johna McClana/Ramba i postaviti novi rekord u ubijanju negativaca.

Reditelj Tommy Wirkola, predstavio se 2009. sa debitantskim ostvarenjem, sad već kultnim trash hororom Dead Snow, nakon čega je ovaj Norvežanin imao nekoliko osrednjih filmova, sve do Divlje noći, čiji scenarij potpisuje duo fantatikus Pat Casey i Josh Miller. Sve u svemu, nećete se pokajati ako odvojite par sati svog dragocjenog vremena i pogledate osvježavajući Violent Night.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prehodna
Poker Face: Slaba rediteljska partija Russella Crowea
Sljedeća
Leto kada sam naučila da letim: Istinski dražesne pokretne slike