TV serija “Kotlina“: Rješavanje ubistva u Zemaljskom muzeju

TV serija “Kotlina“: Rješavanje ubistva u Zemaljskom muzeju

Piše: Nisad Selimović

U produkciji SCCA/pro.ba, kompanije koja stoji i iza ovogodišnjeg predstavnika BiH za nagradu Oscar, Tabije Igora Drljače, u okviru projekta BH Content Lab BH Telecoma, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine pala je prva klapa TV serije Kotlina reditelja Danisa Tanovića. Uprkos hladnom decembarskom danu, dobre atmosfere na snimanju nije nedostajalo, a upriličena je i konferencija za medije na kojoj su glavni akteri govorili o seriji za koju se nadamo da će dostići uspjeh HBO serije Uspjeh, koju je također režirao naš oskarovac.

„Danas smo počeli sa snimanjem serije 'Kotlina' i raduje me što prvi put radim žanrovski projekat u Sarajevu, sa ekipom sa kojom jako dugo sarađujem. Očekuje nas 45 snimajućih dana i dosta izazova. Nadam se da je ovo samo početak uspješne priče BH Content Laba, a zašto ne - i samo prva od mnogih sezona serije“, kazao je Tanović novinarima.

Završetak snimanja serije Kotlina planiran je u februaru naredne godine, a riječ je o kriminalističkoj High-End mini seriji u pet nastavaka koja, koristeći istragu ubistva u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu, uspijeva dočarati savremeno Sarajevo u kojem je prisutan okrutni sistem vrijednosti iz predratnog vremena u sudaru sa kapitalizmom današnjice. Serija će se ekskluzivno i premijerno emitovati na servisu MY TV na Mojoj TV platformi BH Telecoma, a autori su joj Danis Tanović i Amra Bakšić-Čamo. Kotlina je jedan od scenarija koji je odabran putem javnog poziva za prijavu scenarija igranih serija i čije se snimanje realizuje putem platforme BH Content Lab.

„Izgradnja najveće domaće platforme za produkciju audio-vizuelnih sadržaja, BH Content Lab je sadržana u našoj viziji te strategiji BH Telecoma i predstavlja jedan od strateških ciljeva u domenu tržišnog širenja. Pored finansiranja sedam odabranih serija, BH Telecom je javnim pozivom obezbijedio još 18 miliona KM za sadržaj u naredne tri godine i sigurni smo da će njegova saradnja sa domaćim filmskim radnicima i producentskim kućama proizvesti visokokvalitetne i atraktivne sadržaje za naše korisnike“, pojasnio je Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma.

Amra Bakšić-Čamo, koja već decenijama uspješno vodi producentsku kuću SCCA/Pro.ba, nije krila oduševljenje početkom snimanja.

„Sa dugogodišnjim producentskim iskustvom malo je stvari koje radite prvi put. Sa Danisom, Erolom i sa cijelom autorskom, tehničkom i produkcijskom ekipom sarađujem godinama, ali prvi put zajedno radimo domaću igranu seriju, prvi put sam radila i na scenariju i na produkciji i prvi put se okušavamo u mom omiljenom žanru“, iskrena je bila Bakšić-Čamo.

U glavnim ulogama pojavljuju se Feđa Štukan, Ida Keškić i Boris Ler.

„Jako sam sretan što kroz ovu seriju napokon imam priliku da ispunim svoje dječačke snove, a to je da glumim u krimi-seriji ili filmu koji se snima u Sarajevu. Napokon smo dobili šansu da se bavimo žanrom kojim nismo prije i jako sam ponosan zbog toga što ću biti dijelom prve bh. krimi-serije te jako zahvalan našem reditelju Danisu i producentici Amri na ukazanom povjerenju. Siguran sam, u odnosu na scenarij, da ćemo imati seriju koju će publika voljeti i nestrpljivo čekati iz epizode u epizodu“, izjavio je Boris Ler, a njegovo mišljenje dijeli i Ida Keškić.

„Nakon čitaćih proba i probe scena, te ostalih priprema za snimanje već vidim da će to biti odlična saradnja. I ostatak ekipe je zaista sjajan, i vidi se da nam je svima jako stalo da uradimo što bolji posao“, istakla je mlada glumica Ida Keškić.

BH Content Lab je najveća domaća platforma za produkciju audio-vizuelnih sadržaja kao ključna podrška bh. kinematografiji, te kreiranje kvalitetnog sadržaja. Osim Kotline, u narednom periodu realizovat će se još dva scenarija - kriminalistička drama Znam kako dišeš rediteljice Jasmile Žbanić i sitcom Na rubu pameti kreatora Adnana Kapetanovića, a u režiji Elmira Jukića. Osim njih, nešto kasnije će biti realizovani i projekti Komar reditelja Gorana Kapetanovića, Princ iz Eleja i Tender Srđana Vuletića te Kad sam bio hodža za koji scenarij i režiju potpisuje Ademir Kenović.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prehodna
Disney i YouTube TV postigli sporazum nakon druge runde pregovora
Sljedeća
Showtime podijelio brojke gledanosti za "Dexter: New Blood"