Danis Tanović

Za Dan grada Sarajeva besplatni filmovi u kinu Meeting Point

Sarajevo grad filma UNESCO-a i Grad Sarajevo povodom Dana Grada 6. aprila, publici poklanjaju besplatan program nagrađivanih filmova. U kinu Meeting Point u Sarajevu u subotu, 6. aprila bit će prikazana tri filma, uz besplatan ulaz za sve posjetitelje: u 17 sati na programu je film Jasmile Žbanić Jedan dan u Sarajevu; u 18.30 sati film Danisa Tanovića Smrt u Sarajevu (2016, 85 min.) i u 20.30 sati omnibus Mostovi Sarajeva.

“Kotlina“ je serija koja vrijedi svakog momenta pažnje

U produkciji SCCA/pro.ba u okviru projekta BH Content Lab BH Telecoma, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine krajem decembra 2021. pala je prva klapa TV serije Kotlina reditelja Danisa Tanovića i Aide Begić. Snimanje prve savremene bh. kriminalističke serije okončano je u martu 2022, a snimljeno je pet epizoda u trajanju od 50 minuta. Kreatori serije su Tanović i Amra Bakšić Čamo, dok scenarij potpisuju Tanović, Bakšić Čamo, Nikola Kuprešanin i Adnan Lugonić.

Never Forget: Filmovi o Srebrenici

Piše: Mirza Skenderagić Snimljeno je do sada mnoštvo domaćih televizijskih dokumentaraca o genocidu u Srebrenici, te znatan broj stranih filmova dokumentarnog filmskog roda koji, s jedne strane, iskrivljuju istinu te ublažavaju dimenzije ovog zločina, a s druge, u potrazi za vlastitom koristi, prezentiraju površan ili već viđen prikaz.