Treći Ponta Lopud festival od 20. do 24. juna 2023.

Treći Ponta Lopud festival od 20. do 24. juna 2023.

Prije dvije godine održano je prvo izdanje festivala koji se profilirao kao mjesto izravnog susreta filmskih talenata iz regije, nekih od najznačajnijih imena iz svijeta filmske umjetnosti, ali i ljubitelja filmske umjetnosti

U junu nas očekuje treći Ponta Lopud festival, festival kao kreativni hub, koji se održava na otoku Lopudu u Hrvatskoj. Kroz protekla dva festivalska izdanja, mladi regionalni talentirani filmski umjetnici u prijateljskom su i neformalnom ozračju imali priliku steći znanja i iskustva od već etabliranih, svjetskih profesionalaca, koji su zauzvrat s Lopuda ponijeli inspiraciju, prijeko potrebnu za svako kreativno djelovanje.

Profesionalci koji su svojim radom i postignućima trajno obilježili i obogatili filmsku umjetnost, kao što su Pawel Pawlikowski, Joel Coen, Frances McDormand, Peter Spears, Brian Swardstrom, Danis Tanović, Michel Franco, samo su neki od mastera i predavača koji su svojim sudjelovanjem na protekla dva izdanja Ponta Lopuda oplemenili i obogatili ne samo sudionike masterclassa i predavanja, već po vlastitim priznanjima i sebe same. Imena glavnih gostiju, mastera i predavača, najznačajnijih filmskih autora iz Europe i svijeta za treće izdanje Ponta Lopuda objavit će se sredinom marta 2023. godine.

Poziv za sudjelovanje na Ponta Lopud festivalu, koji se ove godine održava od 20. do 24.juna, i ove će godine biti upućen na dvadesetak filmskih autora iz regije, reditelja, glumaca i snimateljica, koji su na pragu međunarodnih karijera. Antoneta Alamat Kusijanović, Dana Budisavljević, Iva Mihalić i Goran Bogdan, samo su neki od sudionika masterclassa na protekla dva izdanja festivala.

 „Sretni smo što smo uspjeli u našoj prvobitnoj namjeri, kreirati poseban event, ali i organski projekt koji vremenom raste i etablira se u umjetnički koncept koji obogaćuje znanje i vidike, ali i inspiriše filmske profesionalce. Pokrenuti festival čak i uz pomoć profesionalaca kojima sam srećom okružen, samo po sebi je izazov, a budući da se sve odvija na otoku, organizacija je dodatno otežana. Unatoč svemu, ljepota Lopuda nešto je što uistinu nadahnjuje, a posebno bih istaknuo izvanrednu festivalsku atmosferu koja je nastala i zahvaljujući podršci Lopuđana. Činjenica da se većina međunarodnih gostiju vraća na Lopud dovoljno govori o njihovim utiscima”,  rekao je Mirsad Purivatra, suosnivač Ponta Lopud festivala. 

Imajući na umu autohtonost kao preduvjet autentičnosti toliko potrebne u svakom umjetničkom i kreativnom procesu, organizatori Ponta Lopuda u fokusu imaju i promociju tradicije, kulture i historijskog nasljeđa po mnogima najljepšeg elafitskog otoka. Večernje filmske projekcije na jedinstvenim lokacijama tvrđave franjevačkog samostana - Lopud 1483 i plaže RMH Lafodia Sea Resorta donijele su posebnu energiju i dale dodatnu umjetničku notu otoku, a posebna je pažnja posvećena ‘suživotu’ domaćeg stanovništva i festivalskih gostiju kroz aktivno uključivanje otočana u brojna programska događanja.

Mislim da se stvorila klima koju smo imali kao primarnu ideju – festival otoka, svih ljudi koji vole film i kulturu. Hrabrost se na koncu isplatila i Lopud postaje mjesto za nove, zanimljive sadržaje kako bi se povezali gosti festivala s mještanima i podarili otoku dodatnu međunarodnu prepoznatljivost, a ja sam osobno sretna čuti reakcije brojnih ljudi, od opće javnosti do lokalaca, koji su nam na svaki način pomogli“, istaknula je suosnivačica festivala Tilda Grossel Bogdanović.

Sve novosti i informacije o Ponta Lopud festivalu dostupne su na službenoj web stranici festivala  www.pontalopud.hr te putem društvenih mreža festivala.

 

Prehodna
Premijera filma “Bazen beskraja“ na Sundance Film Fesitvalu
Sljedeća
Shawn Levy obećava povratak tonu prvog filma sa "Deadpool 3"