Time is Illmatic: Posveta muzičkom remek djelu i geniju koji živi

Time Is IllmaticPiše: Segor Hadžagić

Na pitanje: „Koji je najbolji i najznačajniji abmum u istoriji jazza?“ upućeno ljubitelju jazza,  velika je vjerovatnoća da ćete dobiti odgovor: "Kind of Blue" Miles Davisa. Sličan „konsenzus“ vlada i među fanovima hip hopa. Album "Illmatic" njujorškog hiphopera Nasa već punih dvadeset godina važi za jedan od najuticajnih, album koji je preoblikovao čitavu jednu generaciju  gnjevnih afroameričkih repera. Album  zaslužuje epitet istorijski, ako ništa ono samo zbog  činjenice da predstavlja neobično zrelo djelo jednog dvadesetogodišnjaka ("Illmatic" je snimljen 1994.) koji „pjeva“ o vlastitom iskustvu odrastanja u getu, punom nasilja, droge, rivalstva bandi, siromaštva. Ništa neobično, rekli bismo, i puno opštih mjesta koje obično vezujemo za ovaj muzički pravac, no Nas svaku temu obrađuje u prvom licu, objedinjujući u sebi pjesnika i hroničara. Doba ranih devedesetih je još uvijek romantični period hip hopa, kada, po riječima samog Nasa: „Postati hip hop zvijezdom nije bila prva stvar.Tada je bilo važno dovesti ljude u svoj stan, upoznati ih sa onim što osjećaš, šta rade ovisnici o kreku, kako miriše geto, kako hodaju, ponašaju se i pričaju policajci... Osjećao sam da je važno da drugi ljudi čuju moju vlastitu priču.“. I čuli su je! I to na kakav način.

Time is Ilamatic; režija: One9; uloge: Nas, Olu Dara, Jungle; 2014.

IMDb rejting: 7.2/10

"Illmatic" je, a poređenje uopšte nije pretenciozno, jednako zaokruženo djelo jednog teenagera kao što je to poezija Artura Rimbauda. Pri tome, u ovakvoj tvrdnji nema ni trunke mistifikacije. Nas je u tolikoj mjeri inovativan, a njegove igre riječi i ritmički obrasci naveli su mnoge pisce i intelektualce da hip hop razmotre kao „ozbiljnu“ umjetničku formu, a ne puko slaganje rima klinaca iz Geta. Nas je, također, naveo i mnoge univerzitetske profesore da izučavaju njegov hip hop kao formu jazz poezije.

Debitantski dugometražni dokumentarac Time is Illmatic One9-a, vodi nas u vrijeme kada je album nastao, u  nesalomljivu energiju dvadesetogodišnjaka koji je odrastao sa poznatim jazz muzičarem Olu Darom. On nas vodi i u Nasov porodični mikrokosmos i društveni makrokosmos koji su doveli do stvaranja albuma. Film je iskrena posveta jednom remek djelu i geniju koji još uvijek živi.  Za fanove, ovaj film je još jedan razlog da se "Illmatic" više voli, a za "istražitelje" u svijetu ove muzike jedna vrsta hip hopa za početnike.

Prehodna
Foxcatcher: Sa malim šansama za Oscare
Sljedeća
American Sniper: Bljutavi patriotsko-propagandni holivudski film