The Fall Guy: Neopjevani heroji filmske industrije

Piše: Sead Vegara

U filmskom klasiku Singin' in the Rain (Pjevajmo na kiši, 1952), reditelja Stanleyja Donena i Genea Kellyja, glumački dvojac Kelly i Donalad O'Connor će proći (uspješno) put od kaskadera do glavnih glumaca grandioznih filmskih produkcija. Vjerovatno bi Pjevajmo na kiši ostao i kao jedan od najboljih filmova koji su prikazali put od trnja do zvijezda, tj. sporednih glumaca i kaskadera koji se premetnu u filmske starove, da se na filmskom obzoru nije pojavio najnoviji film sa glumcem Ryanom Goslingom, nazvan upravo The Fall Guy (Kaskader, 2024).

Kaskader; režija: David Leitch; uloge: Ryan Gosling, Emily Blunt, Aaron Taylor-Johnson, Hannah Weddingham; 2024.

IMDb rejting: 7.3/10

Rotten Tomatoes rejting: 87%

Da stvar bude još ljepša, reditelj filma The Fall Guy je bivši kaskader David Leitch, koji je kaskaderski posao promijenio u onaj vodeći iza kamere, režirajući tako ostvarenja poput John Wick (2014) i Atomic Blonde (Atomska plavuša, 2017), da pomenemo samo prva dva naslova. Leitch je zajedno sa kolegom kaskaderom Chadom Stahelskim napravio pravi korak ka kreiranju onoga što će se pretvoriti u uspješnu filmsku franšizu sa prvim dijelom Johna Wicka. Svoje kaskadersko znanje uspješno su prenijeli u ono rediteljsko, raskošno režirajući neviđene akcione koreografije, tučnjave i pucnjave, automobilskih potjera i svih onih detalja koje mi kao gledaoci uzimamo zdravo za gotovo, a u biti su veoma teško izvodljivi, te iziskuju mnogo pomnog, detaljnog pripremanja.

The Fall Guy je istinsko ljubavno pismo neopjevanim herojima filmske indsutrije – kaskaderima, koji kreiraju najteže i najzahtjevnije filmske vratolomije. Samo što je u svom filmu reditelj David Leitch uspio u postizanju danas najazahtjevnijeg filmskog zahvata, a taj je da vam vrijeme provedeno u kinu gledajući The Fall Guy, proleti u trenu i još povrh svega želite još i žalite što nije duže trajao. Sve ono što ste vidjeli u raznim trailerima i teaserima za film znalački je montirana najava kojom baš-baš nećete otkriti ništa o zapletu, koji je i više nego intrigantan. O čemu se zapravo radi, to ćete morati saznati sami za sebe pohodeći hram sedme umjetnosti na i više nego kvalitetno utrošenih dva sata i šest minuta svog (dragocjenog) vremena.

Ono što se da otkriti i prepričati o radnji filma, a da vam ne pokvari gledanje, jeste da je riječ o ljubavnoj priči u kojoj kaskader Colt Seavers (Gosling), nakon što je zadobio tešku povredu na setu snimajući scenu skoka, napušta posao i bježi od ljubavi svog života, tada snimateljice Jody Moreno (Emily Blunt). Nakon nekoliko mjeseci, Colt dobiva poziv producentice Gail Meyer (Hannah Weddingham), koja ga zove da učestvuje u snimanju novog naučno-fantastičnog filma, tj. da ponovno bude kaskader – dubler za akcionu zvjezdu Toma Rydera (Aaron Taylor-Johnson). A da stvar bude još primamljivija, Jody je sada postala rediteljica i ona režira taj film.

Malo je reći da se scenarista Drew Pearce dobro zabavljao pišući scenarij, imajući priliku da napravi aluzije na mnogo filmskih ostvarenja (sve ćete ih odreda odmah prepoznati), te je u jednu ruku transcendirao originalni predložak – istoimenu igranu seriju iz osamdesetih. A najbolje od svega je zezancija sa likom i djelom pravog Toma. Toma Cruisea.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prethodna
The Beautiful Game: Igraj srcem i osvojićeš publiku
Sljedeća
Challengers: Film koji nudi više od uobičajenog kino-iskustva