The Equalizer 3: Denzel posljednji put u osvetničkom pohodu

Piše: Sead Vegara

Treći film u franšizi The Equalizer 3 (Pravednik 3, 2023), ujedno i posljednji kojim bi trebala biti zakružena trilogija, uvodi nas u priču sa dolaskom automobila u kojem se nalaze stariji čovjek i dječak, na posjed u Italiji, vinograd i kuću koja je prepunu leševa. Ubrzo saznajemo da su leševi “ručni rad“ Roberta McCalla (Denzel Washington), a sjedokosi čovjek član čuvene Cammore (mafije). Sve će biti gotovo u treptaju oka, McCalla će nakon što ukloni još par negativaca, dječak upucati u leđa i on će završiti u svom automobilu negdje na putu u priobalskom gradiću u južnoj Italiji. Pronaći će ga karabinjer Gio (Eugenio Mastrandrea) i odvesti kod lokalnog doktora Enza (Remo Girone), koji će ga “zakrpiti“ i kod kojeg će se narednih dana oporavljati.

Pravednik 3; režija: Antoine Fuqua; uloge: Denzel Washington, Dakota Fanning, Gaia Scodellaro, Eugenio Mastrandrea; 2023.

IMDb rejting: 7.1/10

Rotten Tomatoes rejting: 94%

Stanovnici gradića Altamontea kao i većina u Italiji su pod paskom mafije, ali simpatični i širokogrudni domaćini će prirasti srcu McCallu i on će u namjeri da ih zaštiti od Cammore krenuti u osvetnički pohod. Tranzicija između uvoda u kojem vidimo Denzela kao McCalla, koji je iza sebe ostavo hrpu leševa i njegovog oporavka u Altamonteu, znalački je orkestriran dio filma, te nekako i zaboravimo upitati se zašto je uopšte i odakle toliko mrtvih na samom početku. Zapravo očekujemo nenadani telop koji će naznačiti nešto u stilu: “Mjesec dana prije“ ili slično. Ali, toga nema. Tek na kraju filma shvatamo zašto i odakle svi ti silni leševi na početku.

Dakako, radnja se odvija laganim tempom, koji će se postepeno početi pojačavati, kako bi eskalirala (ne)viđenom akcijom i brutalnošću sa kojem će McCall “istrijebiti“ članove Cammore. U tim sekvencama mirnog i simpatičnog McCallovog obitavanja u pitoresknom Altamonteu, prisnošću sa njegovim stanovnicima, proći će dobar dio radnje, te će gotovo savršeno djelovati kao protuteg naknadne kalvarije. Pozadinski dio u kojem su uključeni agenti CIA-e, Emma Collins (Daktoa Fanning) i Frank Conroy (David Denman), na tragu krijumčarima drogom i terorističkim frakcijama, kvalitetna je podloga za širu priču i poveznicu sa prethodna dva dijela.

Franšiza The Equalizer je započeta još 2014. sa prvim filmom u serijalu, a kao reboot istoimene TV serije sa sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća. Reditelj Antoine Fuqua prethodno je radio sa Denzelom na filmu Training Day (Dan obuke, 2001) za kojeg je glumac nagrađen Oscarom, a kao par reditelj/glumac sarađivat će još na remakeu The Magnificnet Seven (Sedam veličanstvenih, 2016), te na trilogiji The Equalizer (2014, 2018, 2023). U trećem nastavku, scenarista prethodna dva dijela, Richard Wenk (16 Blocks, 2006), pravi fin, nazovimo ga omaž, filmu Man On Fire (Tjelesna straža, 2004) Tonnyja Scotta, sa ponovnim uparivanjem Fanningove i Washingtona, samo sada u zrelijim godinama. Sasvim sigurno Pravednik 3, s pravom možemo okarakterisati kao nastavak koji se izdigao u odnosu na prethodnika, te je na veoma pristojan način zaokružio priču.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prethodna
TMNT: Mutant Mayhem – Nostalgija za davnim osamdesetim
Sljedeća
6. AJB DOC Film Festival: “Suprug gospođe Iran“