The Beekeeper: Akcioni triler za dobar provod u kinu

Piše: Sead Vegara

Mnogo toga se dalo naslutiti nakon pogledanog trailera za novi film sa Jasonom Stathamom, The Beekeeper (Pčelar, 2024). Svakako, Statham garantuje akciju, ali koliko dobru akciju postavlja se pitanje? Pčelar možda nije vrhunski akcioni triler, ali jeste toliko dobar da se nećete pokajati ako ga pogledate. Također, biti će vam drago što ste to učinili u kinu, a ne na nekom od streamova putem kojih je dostupna piratska verzija filma upitne kvalitete slike i zvuka. Pitate se, ko to danas još tako gleda nove filmove? Iznenadili biste se koliko ljudi više vole ostati kući i pogledati film nego pohoditi hramove sedme umjetnosti. U svakom slučaju, Statham u (po)najboljem izdanju u zadnjih par godina dovoljan je razlog za odlazak u kino.

Pčelar; režija: David Ayer; uloge: Jason Statham, Josh Hutcherson, Jeremy Irons, Emmy Raver-Lampman, Phylicia Rashad; 2024.

IMDb rejting: 6.8/10

Rotten Tomatoes rejting: 70%

Idiličan početak u kojem upoznajemo lik Adama Claya (Statham), predanog pčelara pred kojim se nalazi mirna večera sa komšinicom Eloiseom Parker (Phylicia Rashad), prerasti će u nevjerovatnu situaciju. Dok se Clay bude brinuo o pčelama, Eloisea će biti žrtva napada hakera koji će joj isprazniti bankovne račune, nakon čega će ona prisloniti pištolj na čelo i oduzeti sebi život. Clay će je (pro)naći mrtvu, a njena kćerka, FBI agentica Verona Parker (Emmy Raver-Lampman), će došavši u posjet majci shvatiti da se desila strašna stvar. Zajedno će otkriti zbog čega je Eloisea oduzela sebi život, a Clay će nakon što dozna ko su krivci krenuti krvnički da ih “istrijebi“.

Clay ne samo da uzgaja pčele već je u “prošlom životu“ radio za vladinu tajnu organizaciju “Beekeepers“ (“Pčelari“), kao čiji je član tzv. “Pčelar“ bio u stanju da djeluje nesmetano kako bi “ispravio pokvareni sistem“. To je podrazumijevalo odličnu fizičku spremu i nadmoć, i više nego profesionalno korištenje svih vrsta oružja. Clay će se tako ponovo aktivirati samo da bi osvetio smrt Eloise, te pronaći put do vrha misteriozne organizacije i kazniti sve odgovorne. Dok bude sprovodio svoju osvetu naći će se lice u lice sa mnogostruko brojnijim snagama svih vrsta vlasti, specijalaca i plaćenika, koji će “padati kao zrele kruške“ nakon što Clay “prodrma stablo“ i ispuca šaržer metaka.

Reditelj Pčelara David Ayer uspio je u namjeri da snimi akcioni film novog milenija, a opet ukorijenjen u stilu “stare škole“ najbolji akcionih filmova osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća. Ayer koji je svoju karijeru u holivudskoj tvornici snova krojio kao vrstan scenarista (“Training Day“, 2001, “Dark Blue“, 2002), do sada je režirao nekoliko kvalitetnih ostvarenja poput Street Kings (Kraljevi ulice, 2008) i Fury (Srce od čelika, 2014), a Pčelara je režirao prema scenariju Kurta Wimmera, radnog kolege sa projekta Kraljevi ulice.

Wimmerov scenarij u Ayerovim spretnim rediteljskim rukama priziva u sjećanje sada već franšizu filmova o Johnu Wicku, a Stathama kao samozatajnog, škrtog na rječima, ali ubojitog na djelu, lika koji predstavlja “armiju od jednog čovjeka“. Obzirom na prođu filma na box officeu i svojevrsni otvoreni kraj, The Beekeeper bi mogao dobiti nastavak.       

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje     

Prehodna
Next Goal Wins: Fudbal i film, dva svijeta različita
Sljedeća
Nedelja: Kad cijeli život stane u pjesmu