Stranger Things: Klinci više nisu djeca, sad su tinejdžeri

Stranger Things: Klinci više nisu djeca, sad su tinejdžeri

Piše: Marko Njegić

Okretanje kamere naopako u zadnjim kadrovima druge sezone serije Stranger Things navijestilo je da će se monstrumi iz Upside-Down svijeta vratiti po novu dozu SF horora, makar se činilo da je Eleven (Millie Bobby Brown) zatvorila vrata kapije koja ga povezuje s našim. U tom momentu poželjeli smo da najavljena treća sezona serije kreatorske braće Duffer bude bolja od druge. Ambijentiran u 1984., Stranger Things 2 se činio kao brzopotezni, "take money and run" nastavak koji s malo kreacije, a puno repeticije ponavlja dobitnu formulu odlične prve sezone. Našlo se tu dobrih trenutaka i lijepih referencija ili posveta filmskim klasicima osamdesetih poput Terminatora (igrao u kinu, reklamiran na TV-u), Istjerivača duhova (klinci u odijelima "ghostbustersa"), Aliensa (Paul Reiser u sporednoj ulozi kao lik kome se ne može posve vjerovati), čak i Predatora 2 (scena kad se znanstvenici nađu u zamci čudovišta), pa neka potonji film datira iz 1990. godine.

Međutim, Stranger Things 2 nije iznjedrio "wow" faktor koji je Stranger Things 1 pretvorio u dostojna nasljednika filma Super 8 J.J. Abramsa i jednu od omiljenih novijih serija (danas odrasloj) sretnoj djeci osamdesetih, ali i novim generacijama filmofila/serijofila, milenijalcima s retrovizirom često uperenim u najplodniju dekadu holivudskih kinohitova i popkulture općenito. Dobra vijest jest da Stranger Things 3, smješten u 1985., predstavlja značajan napredak u odnosu na 2. Ako će daljnje sezone biti poput ove, samo neka se snimaju. Nastavaka će biti, poručuju braća Duffer i puštanjem pjesme "Neverending Story" u veoma emotivnoj zadnjoj epizodi treće sezone s tračkom stare Stranger Things magije.

Season 3 je dorasla izazovu postavljenom pred braću Duffer - kako avanture Eleven i ostalih klinaca načiniti ponovno nostalgičarski i SF hororski svježima, ako ne i pronaći "wow" faktor u rangu izvornika i filmova na koje se serija referira. Braća Duffer su napravila to tako što nisu doslovce kopirala prethodnike i njihove referencije. Što je serija Stranger Things bez referencija? Ništa, ova serija nije samo utjelovljenje vremeplova tipa DeLorean, već i redateljske poetike Quentina Tarantina i u tri sezone, s promjenjivim učinkom, uspijeva spakirati gotovo čitave osamdesete. Srećom, treća sezona pronalazi u tome vlastiti narativni i ini identitet, za razliku od druge.

Ljubav prema Stevenu Spielbergu, Johnu Carpenteru i Stephenu Kingu još uvijek se osjeća u kadru. No, Carpenteru je, recimo, pridodan njegov imenjak John Hughes, što znači da su primjetni utjecaji tinejdžerskih komedija poput Fast Times at Ridgmont High. Phoebe Cates spominje Dustin Henderson (Gaten Matarazzo), i to u kontekstu njegove (naizgled imaginarne) djevojke Suzie koja živi u drugoj državi, a Steve Harrington (Joe Keery) će u videoteci srušiti kartonski stalak s njezinim likom, plus Billy (Dacre Montgomery) izlijeće iz bazena u crvenom kupaćem kao nekoć ona, uz taktove Carsove "Moving In Stereo". Osobito je slatka romansa Stevea i njegove kolegice iz sladoledarnice Robin (probojna uloga za Mayu Hawke, kćerku Ume Thurman i Ethana Hawkea) dok zajedno s Dustinom pokušavaju spasiti svijet od čudovišta i Rusa čiju je tajnu komunikaciju malac presreo.

Dakako, referencije na Hughesa samo su jedne u nizu u seriji koja u "modusu operandiju" monstruma spaja kultove poput Stvora i Mjehura ubojice. Šerifu Hopperu (David Harbour) netko će reći da podsjeća na "debelog Ramba", a ruski atentator nalik terminatoru citirat će mu Umri muški ("Ti si policajac. Policajci imaju pravila."). "Tko je taj tip", raspituje se Hopper u vezi Rusa kod gradonačelnika Klinea (Cary Elwes, u osamdesetima glumio u Princezi nevjesti). "Arnold Schwarzenegger", odgovori ovaj i zapečati "terminatorsku" referenciju. Potjera ruskog terminatora za Hopperom, Joyce (Winona Ryder) i ekipom modelirana je prema lovu na Kylea Reesea i Sarah Connor u T1. Stranger Things 3 se još više odmiče prema akcijskom SF hororu i "odraslijim" filmovima poput Terminatora, tj. Povratka u budućnost i Dana živih mrtvaca na čije projekcije protagonisti krišom ulijeću u kino. "Nismo više djeca", kaže jedan od klinaca. I nisu.

El i Mike (Finn Wolfhard) se ljube kao veliki, na užas njezinog zamjenskog tate Hoppera kojemu će telekinetički zalupiti vrata u lice, uslijed čega će im zabraniti viđanje, nesvjestan da odrastaju. "Sad su tinejdžeri, nisu više djeca", govori mu Joyce. U tome je kvaka treće sezone – u odrastanju. Jedino Will Byers (Noah Schnapp), Joycein sin, želi još igrati Dungeons&Dragons, ostali se prepuštaju sirenskom zovu puberteta i ranih tinejdžerskih godina koji sobom nosi drame i traume. Willovi prijatelji, Mike, Dustin i Lucas Sinclair (Caleb McLoughlin), krenuli su dalje u život i prebacili se na djevojke poput El i Max (Sadie Sink) koje i same rastu i mijenjaju se, što plaši njihove roditelje. "Toga se bojim", otkriva Hopper očinske brige. Treća sezona serije Stranger Things ustvari govori o hororima odrastanja. Čudovišta su samo njihova personifikacija.

Duet za pamćenje

Nekoliko je scena za pamćenje, a u najvećem sjećanju sigurno će ostati izvedba hita "Neverending Story" u duetu Dustyja-buna i Suzie-poo.

Objavljeno na portalu Slobodna Dalmacija 
Prehodna
Dunst u seriji Showtimea: "On Becoming a God In Central Florida"
Sljedeća
Objavljena prva dva najavna klipa za seriju "Carnival Row"