Ovacije na premijeri “Deset u pola” Danisa Tanovića u Beogradu

Ovacije na premijeri “Deset u pola” Danisa Tanovića u Beogradu

Publika je ovacijama i gromoglasnim, višeminutnim aplauzom u Kombank dvorani na Festivalu autorskog filma (FAF) u Beogradu pozdravila komediju Danisa Tanovića Deset u pola, koja je premijerno prikazana u nedjelju, 28. novembra pred fantastično raspoloženom publikom.

“Ovo je jedan od najljepših i najvažnijih događaja ovogodišnjeg festivala. Veliko mi je zadovoljstvo i čast da predstavim film velikog reditelja i velikog prijatelja našeg festivala, Danisa Tanovića”, rekao je Srdan Golubović, predsjednik Savjeta FAF-a, koji je pročitao i pozdravno pismo reditelja upućeno publici.

“Dragi prijatelji, nadam se da će vam večerašnja projekcija razbiti novembarsko sivilo i bar vas malo oraspoložiti. Ako nakon projekcije izađete gladni ali sa osmijehom i ako poželite da dođete u Sarajevo na jednu desetku u pola, smatraću da je naša misija bila uspješna. Puno pozdrava svima, a posebno ekipi Festivala autorskog filma”, naveo je Tanović u pismu.

Uoči svečane premijere, film su na druženju s medijima, prijateljima i gostima festivala, predstavili Jovan Marjanović, producent, i Kenan Magoda, predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo, jedan od partnera filma.

“Danis je ambasador Sarajevo Film Festivala. Ovaj film pokazuje kakvu vrijednost autor tog kalibra donosi jednom projektu, bio to njegov autorski film ili komedija. Tanović je donio jednu dodatnu vrijednost u svakom pogledu - od razvoja ideje, do samih ljudi okupljenih oko filma”, izjavio je Marjanović.

“Kada film napravi naš oskarovac, onda možemo očekivati nešto najbolje - pogotovo kada je priča o Sarajevu i o ćevapima. Sigurno će pokazati Sarajevo kakvo do sad nismo vidjeli na filmskom platnu. To je ustvari pokazatelj kako kinematografija itekako može biti bitna i za razvoj neke destinacije, kao što je u ovom slučaju Sarajevo, koje je poznato i po dobroj gastronomskoj ponudi”, rekao je Magoda, zahvalio svima na dolasku i pozvao ih da dođu u Sarajevo, uživaju i u zimskoj sezoni, a publiku da u kinima uživa u filmu “Deset u pola”.

Deset u pola prikazivanja u kinima u BiH, zemljama regije i u većim evropskim gradovima počinje od 2. decembra.

Publiku je u Kombank dvorani pozdravio dio ekipe filma – glumice i glumci Almir Palata, Anja Matković, Helena Vuković, Kerim Čutuna, Izudin Bajrović, Branko Đurić, scenarist Nikola Kuprešanin i producent Jovan Marjanović.

Nakon Beograda, u ponedjeljak, 29. novembra Deset u pola će imati ekskluzivnu projekciju u Novom Sadu, u Cineplex Areni, s dijelom glumačke ekipe. Tanovićev film Deset u pola nastao je u produkciji Obala Art Centra i Turske radio-televizije (TRT), i uz podršku BH Telecoma i Visit Sarajevo. Film je otvorio ovogodišnji 27. Sarajevo Film Festival, a prije Festivala autorskog filma u Beogradu, prikazan je na Zagreb Film Festivalu, na festivalima u Turskoj u Istanbulu - Bosphorus Film Festivalu i u Dohi u Kataru na Ajyal Film Festivalu. Regionalni kino-distributer filma Deset u pola  je dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala Con film grupacija u saradnji sa kompanijama Art Vista i Oskar film.Komedija Deset u pola u kina dolazi 2. decembra.

Prethodna
Miyazaki najavio da će režirati novi animirani film za Studio Ghibli
Sljedeća
Sony i Disney produžuju suradnju sa čak tri nova "Spider-Man" filma