Minions 2: The Rise of Gru – Uživati u svakoj minuti filma

Piše: Sead Vegara

Godine 2010. svijet je upoznao najvećeg negativca pod imenom Gru (glas Stevea Carella) u CGI animiranom filmu Despicable Me (Kako je Gru ukrao Mjesec). Također se upoznao i sa njegovim neobičnim, nevjerovatnim pomoćnicima Minionsima – Malcima (glas Pierrea Coffina). Bilo je to pravo pravcato osvježenje u svijetu CGI animiranog filma kojim suvereno gospodare digitalni lutkari iz Pixara. Animacijski studio Illumination koji djeluje pod okriljem Universala donio je dašak svježine u CGI animaciji, i to ne samo u tehnici već i samoj naraciji, tretirajući teme prvenstveno namijenjene najmlađima, ali sa dobrom dozom humora koji je primjeren i pristupačan i malo starijim zaljubljenicima u animaciju. Onima koji nisu zaboravili na dijete u sebi i koji imaju tu privilegiju još uvijek posmatrati svijet očima djeteta.

Malci 2: Gruov početak; režija: Kyle Balda, Brad Abelson & Jonathan del Val; glasovi: Steve Carell, Pierre Coffin, Alan Arkin; 2022.

IMDb rejting: 7.1/10

Rotten Tomatoes rejting: 64%

Piksarovci su do tada držali primat nad CGI animiranim filmovima, upravo sa savršenom, da ne kažemo apotekarskom preciznošću dodavanja elemenata prihvatljivim najmlađim, te onih kojima će privući odrasle. Animirani film Despicable Me polučio je još dva uspješna nastavka, a kako se činilo bilo je samo pitanje vremena kada će Minionsi – mali žuti smokiji – dobiti svoj vlastiti film. To se desilo dvije godine nakon nastavka Despicable Me 2 (2013), sa CGI animiranim Minions (Malci, 2015) u kojem je ispričana priča o porijeklu i početku malih žutih koji žele da služe najmoćnijem, najzločestijem, najvećem negativcu. U najboljoj mogućoj tradiciji piksarovaca, digitalni lutkari iz animacijskog studija Illumination, u Minionsima prave prelijepu priču poput one iz klasika Up (Nebesa, 2009) u nekoliko poteza, možda ne toliko emotivnu, ali svakako zrelu, značajnu, zaokruženu i prevashodno kvalitetnu.

U biti prequel (radnja se odvija prije one iz originalnog filma, u ovom slučaju Kako je Gru ukrao Mjesec) Minions na svom završetku uvodi lik Grua kao dječaka koji ima ambicije i predispozicije da postane najveći zlikovac ikada, a to je upravo ono što Malci poštuju i cijene. Sada, sedam godina od originalnog filma (i odgađanja zbog pandemije), dočekao nas je nastavak Minions 2: The Rise of Gru (Malci 2: Gruov početak, 2022) u kojem je ispričana priča o, kako sami naslov kaže, Gruovom početku i njegovim aspiracijama da postane član Zloćudne šestorke, najveće kriminalisitčke organizacije na svijetu.

Od momenta kada Gru, potpomognut svojim vjernim podancima, Malcima, krene u akciju da povrati magični medaljon koji je ukrao od Šestorke, a koji je jedan od Malaca zamjenio za “preslatki kamičak sa očima“, pa sve do svog kraja, Minions 2 izgleda i djeluje poput redanja skečeva jedan za drugim, smješniji od smješnijeg. I to uopće nije nimalo loše, štaviše, učinjeno je i uprizoreno sa takvom “slatkoćom“ da se jednostavno prepustite magiji CGI animiranih pokretnih slika i uživate u svakoj mogućoj minuti filma, kojih za blago čudo Božje, u slučaju ovog animiranog filma ima zaista premalo. Da, još jedna važna napomena: Minions 2 igra i u titlovanoj i sinhroniziranoj verziji, tako da u njemu mogu uživati svi ljubitelji animiranih filmova, oni koji vole sinhronizaciju i oni koji je preziru i više vole čuti originalni soundtrack.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prethodna
Fugitive: Imaginativno i izazovno djelo
Sljedeća
Thor: Love and Thunder – Nevjerovatan provod u kinu