Fondacija za kinematografiju: Digitalizacija kino-dvorana

Fondacija za kinematografiju: Digitalizacija kino-dvorana

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo u je skladu sa, u cijelom svijetu, jedistvenim trendom fantastičnih rezultata regionalnih i bh. filmskih ostvarenja u bh. kino-dvoranama, u protekloj godini krenuo u realizaciju kapitalnog projekta digitalizacije dvorana u lokalnim zajednicama u Federaciji BiH.   

Finaliziranjem ovog projekta fundamentalno će biti riješen problem kvalitetnog plasmana bh. i regionalnih filmskih naslova pred domaćom publikom koja je i njihova primarna ciljna skupina kao i to da bude stvorena kvalitetna mreža nezavisnih kino-prikazivača u Federaciji BiH. Fondacija će u saradnji sa lokalnim zajednicama u prvoj polovini 2023. godine digitalizirati kino-dvorane u gradovima i opštinama u Federaciji BiH. Na taj način će se pružiti mogućnost puno većem dijelu stanovnika, u isto vrijeme kada i u velikim centrima Bosne i Hercegovine i Balkana, da pogledaju sva velika bh. i regionalna filmska ostvarenja kao i aktuelne filmske naslove iz evropske i svjetske produkcije.

Na inicijativu Upravog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo te uz značajnu potporu ministrice Kulture i sporta Federacije BiH Zore Dujmović i Vlade Federacije BiH u okviru javnog poziva za podršku komplementarnim djelatnostima za kapitalni projekat digitalizacije kino-dvorana u lokalnim zajednicama alociran je inicijalni fond od 500.000 KM te je naišao na veliki odziv Upravih tijela lokalnih zajednica i Javnih ustanova koje upravljaju kino-dvoranama. Odlukom po konkursu sredinom augusta ove godine je podržano 13 lokalnih zajednica iz čak devet kantona Federacije BiH sa projektima digitalizacije i modernizacije kino-dvorana.

Prije par dana Fondacija za kinematografiju Sarajevo ušla je u finalnu fazu realizacije projekta digitalizacije kino-dvorana u Federaciji BiH sa raspisivanjem međunarodnog tendera za nabavku kino-opreme u ukupnoj vrijednosti od gotovo 2.000.000 KM. Svi zainteresovani ponuđači mogu dokumentaciju za tender preuzeti putem stranice Agencije za javne nabavke OVDJE gdje se mogu obratiti sa svim pitanjima vezanim za isto. Tender je otvoren do 16. januara 2023. do 15 sati.

Po odabiru najboljih ponuđača po svim LOT-ovima tendera Fondacija za kinematografiju Sarajevo će sa svima potpisati ugovore i krenuti u finalnu fazu nabavke i instalacije opreme kako bi do kraja prve polovine 2023. krenulo prikazivanje u svim kino-dvoranama u Federaciji BiH koje su prijavljene na konkursu za distribuciju i prikazivanje u 2022.

S obzirom na ranije iskazano interesovanje, Fondacija će u toku naredne godine nastaviti sa ovim projektom dok sve zainteresovane lokalne zajednice ne budu imale opremljene kino-dvorane. Tako kreirana mreža nezavisnih kino-prikazivača u Federaciji BiH će predstavljati najveću potporu bh. kinematografiji, njenim autorima i filmovima.

Prehodna
Rian Johnson govorio o svojim željama za sljedeći "Knives Out"
Sljedeća
Poziv za prijave na DOK.fest München 2023.