Antonio Beus

Fondacija za kinematografiju: Projekat digitalizacije dvorana

Na inicijativu Julie-Jeanne Regnault, generalne sekretarke Udruženja direktora evropskih filmskih agencija (EFAD), koja je bila gošća Fondacije za kinematografiju u Sarajevu za vrijeme održavanja 29. Sarajevo Film Festivala, i koja je iz prve ruke upoznata sa kapitalnim projektom digitalizacije i modernizacije kino-dvorana u lokalnim zajednicama u Federaciji BiH, protekle sedmice je održan online sastanak predstavnika Fondacije i Europa Cinemas, krovnog udruženja evropskih nezavisnih kino-prikazivača i CICAE, međunarodne konfederacije Art House kina.

Sufinansiranje filmskih projekata za 2023. godinu

Krajem prošle sedmice u prostorijama Fondacije za kinematografiju Sarajevo stručni žiri za vrednovanje filmskih projekata i scenarija za 2023. godinu, a kojeg su činili predsjednik Admir Buljugić i članovi Irina Dobnik, Armin Omerović, Adnan Rešić i Josip Blažević održao je radnu sjednicu na kojoj je detaljno prošao sve prijavljene filmske projekte i scenarije, te donio odluku o izboru korisnika sredstava po konkursu za sufinansiranje proizvodnje filmova za 2023.

Fondacija za kinematografiju i SFF potpisali ugovor o podršci

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonio Beus i administrativni direktor Sarajevo Film Festivala Dževad Mujan zvanično su potpisali novi rekordni ugovor o podršci u historiji postojanja Fondacije i najvećeg filmskog događaja na prostorima Balkana i Jugoistočne Evrope.

Nova digitalna oprema u kino-dvorani Posušje

U kino-dovrani u Posušju upriličena je svečanost za zvanice iz javnog i kulturnog života, a povod je bio završetak projekta tehnološke obnove kina i službeni početak prikazivanja filmskih sadržaja po najvišem standardu u okviru kapitalnog projekta Fondacije za kinematografiju Sarajevo za digitalizaciju i modernizaciju kino-dvorana u lokalnim zajednicama u Federaciji BiH.