FB: The Secrets of Dumbledore - Magično poput originalnog filma

Piše: Sead Vegara

Treći nastavak u franšizi Fantastic Beasts nosi naziv The Secrets of Dumbledore (Čudesne zvijeri: Dumbledoreove tajne, 2022) i mnogo je bliži opisu koji je stajao uz prvi film u nizu, Fantastic Beasts and Where to Find Them (Čudesne zvijer i gdje ih naći, 2016), a taj je jednostavno “magično“. Dok je sa Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (Čudesne zvijeri: Grindelwaldova zlodjela, 2018), drugim dijelom, dobro poznata magija iščezla i pretvorila ga u klasično izdanje nastavka u kojem je sve previše, preuveličano, prenaglašeno, ali na nazadan način. Tako da je sa trećim unosom u prequel franšizu Harryja Pottera, kreatorka lika i autorica sedam knjiga o pustolovinama mladog čarobnjaka, J.K. Rowling ponovila uspjeh originalnog filma sročivši zajedno sa Steveom Klovesom scenarij kojeg je provjereni David Yates (režirao posljednja četiri Harry Potter filma, kao i prva dva u novoj franšizi) pretočio u pokretne slike.

Čudesne zvijeri: Dumbledoreove tajne; režija: David Yates; uloge: Eddie Redmayne, Jessica Williams, Jude Law, Mads Mikkelsen, Alison Sudol, Dan Fogler; 2022.

IMDb rejting: 6.6/10

Rotten Tomatoes rejting: 49%

Dumbledoreove tajne (o)daju konačno razrješenje seksulane opredjeljenosti čarobnjaka iz naslova (Dumbledore je gay, te je kao mlad ljubovao sa Gellertom Grindelwaldom), što je ujedno i glavni razlog zbog čega ne može da djeluje protiv njega, jer su napravili “krvnu magijsku zakletvu“. Johnnyja Deppa u ulozi zlog čarobnjačkog maga Gellerta Grindelwalda zamijenio je Mads Mikkelsen, ali to nije bila jedina poteškoća produkcije pet nastvaka koji su planirani u serijalu. Slab prijem drugog dijela, te pandemija koronavirusa usporili su rad na nastavku, te je treći film došao nakon četiri umjesto dvije godine.

Na kraju se ispostavilo da se toliko čekanje isplatilo jer su Dumbledoreove tajne vratile nadu utkavši novu/staru magiju u još jednu franšizu filmskog studija Warner Bros. Za sva dešavanja u prva dva filma, gotovo na samom početku trećeg nastavka, Rowlingova i Kloves daju brzinski kurs za neupućene, kroz dijalog vještice Eulailie Lally Hicks (Jessica Williams) i bezjaka (termin koji se koristi za ljude koji ne koriste magiju), pekara Jacoba Kowalskog (Dan Fogler).

Magija se osjeti u zraku ali i svakom kadru filma koji će vas za nešto manje od dva i po sata transportovati u magični svijet čarobnjaka i vještica koji je na rubu velikog sukoba, Grindelwald je dobio pomilovanje i kandiduje se za predsjednika čarobnjačkog svijeta, te namjerava pokoriti svijet bezjaka, koji je i sam na rubu Drugog svjetskog rata. Shodno tome, radnja se odvija u Njemačkoj i to Berlinu u kojem se atmosfera itekako uzavrela dok se dvoma kandidatima za predsjednika priključuje treći, do juče odbjegli kriminalac Grindelwald.

Jedina nada za čarobnjački svijet jeste tim koj je okupio Dumbeldore (Jude Law), a koji se sastoji od magizoologa Newta Scamandera (Eddie Redmayne), Newtove sekretarice Bunty (Victoria Yeates), aurora/čarobnjački policajac Theseusa (Callum Turner), čarobnjaka Yusufa Kame (William Nadylam), Lally i Kowalskog. Da bi opravdali naziv filma, scenaristički dvojac, odat će još neke detalje koji su kao “visili u zraku“, bili u najavi već u prethodnom filmu, a kada u samom finalu neko od prisutnih udari u zvonce prisustvovat ćete istinskom čarobnjačkom western okršaju.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prethodna
The Contractor: Kada film postane razočarenje žanra
Sljedeća
Domovine: Fragmenti transnacionalnih (pod)sjećanja