FB: The Crimes of Grindelwald – Ne baš tako magičan nastavak

Piše: Sead Vegara

Sve ono što je krasilo originalni film Fantastic Beasts and Where to Find Them, a to je u današnjem holivudskom filmu rijetko viđen čudesan spoj interesantne priče, scenarija bez ijedne viška rečenice ili situacije, snažnih karaktera, sve prožeto staloženom režijom i izvanrednim glumačkim performansama, u nastavku je gotovo pa iščezlo. Prvi film se mogao opisati jednom rječju: „Magično!“, dok nastavak baš i ne naginje na tu magičnu stranu. Ono malo magije koje posjeduje nastavak nevjerovatno nema puno toga za ponuditi publici željnoj novih avantura čarobnjaka Newta Scamandera (Eddie Redmayne) u filmu koji je više orjentisan kako bi napravio uvod za nove nastavke, njih ukupno još tri. Izgleda da se pokušaj nove, svojevrsnog spin-offa Harry Potter franšize, bio i ostao samo pokušaj. Mada, bez obzira na to koliko će zaraditi na box officeu, a zaradit će sigurno, taj pokušaj će nam donijeti još tri filma. Svakako da će J.K. Rowling, autorica knjiga o Harryju Potteru i scenaristica oba spin-offa, za koju se zna da je sposobna utkati mnogo štošta u priču, detalja i sitnica koje ćete trebati upamtiti kako biste povezali stvari, ostaviti puno toga nerazrješenog i isto toliko nagovijestiti mnogo toga, stvari koje će se, trebale bi biti, prikazane u narednim filmovima.

Fantastične zvijeri: Grindelwaldova zlodjela; režija: David Yates; uloge: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol, Johnny Depp, Jude Law; 2018.

IMDb rejting: 7.2/10

Rotten Tomatoes rejting: 40%

Ima tu detalja koji su direktna poveznica sa pričom o Harryju Potteru, poput ogledala Erised i Voldemortovih horkruksa, te odnosa između Albusa Dumbledorea (Jude Law) i Gelerta Grindelwalda (Johnny Depp) koji se dao nagovijestiti u sedmoj i zadnjoj knjizi iz Potter serijala („H.P. i darovi Smrti“). Mnogo toga ima za „probaviti i sažvakati“ u nastavku Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald što opet daje utisak prezasićenosti i čudne bolesti nastavaka: sve mora da bude prenaglašeno, veće i grandioznije. Specijalni kompjuterski efekti, CGI, neophodni za prikazivanje magičnih stvorenja i obračuna među čarobnjacima, u nastavku su zaista na visokom nivou i na određenim mjestima sami sebi svrha, na što se opet može zažmiriti jedno oko.

Priča se iz prvog filma radnjom smještenim u Americi nastavlja na Starom kontinentu, i to u Parizu, bijegom Grindelwalda iz čarobnjačkog zatvora, te njegovim okupljanjem sljedbenika. Newtu je zabranjen izlazak iz Engleske, što ga opet neće zaustaviti, dok ga Dumbledore šalje u Pariz da se suprotstavi Grindelwaldu. Svi likovi ustanovljeni u prvom filmu su tu: Tina (Katherine Waterston), njena sestra Queenie (Alison Sudol), Jacob (Dan Fogler), Credence (Ezra Miller), kao i neki novi: Leta Lastrange (Zoë Krawitz), Newtov brat Theseus Scamander (Callum Turner), Nagini (Claudia Kim)...

Iako priča nastavka baš i ne isijava originalnošću ne možete se oteti utisku da Rowlingova kao scenaristica i reditelj David Yates pokušavaju da još jednom iznesu priču o čarobnjačkom svijetu u kojem postoje oni koji su za vladavinu čarobnjaka nad običnim svijetom, bezjacima/nečarima, te onih čarobnjaka i vještica koji žele da njihov svijet i dalje bude sakriven od bezjačkih očiju. Previranja, borbe, zauzimanje strana... sve su to sastojci jednog baš i ne toliko magičnog nastavka Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald.    

Prehodna
The Forest: Future, Perfect
Sljedeća
Outlaw King: Film o srazu između šačice hrabrih ljudi i velike sile