Fantastic Beasts and Where to Find Them: Magično!

fantastic-beasts-and-where-to-find-themPiše: Sead Vegara

Magično je riječ koja bi najbolje opisala film Fantastic Beasts and Where to Find Them (Čudesne zvijeri i gdje ih naći). Ne samo zbog toga što film govori o magiji i čarobnjacima, već iz prostog razloga što se u današnjem holivudskom filmu rijetko viđa tako čudesan spoj interesantne priče, scenarija bez ijedne viška rečenice ili situacije, snažnih karaktera, sve prožeto staloženom režijom i izvanrednim glumačkim performansama. Magično. A za tu magiju prvenstveno treba zahvaliti spisateljici J.K. Rowling, tvorcu Harrya Pottera. Da ne bude zabune, tolika poveznica sa likom i djelom Harrya Pottera je u tome što se ime junaka filma Fantastic Beasts and Where to Find Them Newta Scamandera spominje u originalnim filmovima (i knjigama), baš kao knjiga i priručnik Newta Scamandera „Čudesne zvijeri i gdje ih naći“ koju je Harry trebao pročitati za vrijeme školovanja u Hogwartsu, školi za vještičarnje i čarobnjaštvo. Rowlingova je napisala i tu kratku knjižicu o čudesnim zvijerima još za vrijeme Harry Potter fame, ali scenarij za film je nastao (ponovo) kao plod njene bogate mašte i uopšte je početak nove priče o vješticama i čarobnjacima, samo sada 70 godina prije događnja opisanih u Harry Potter filmovima (i knjigama).

Čudesne zvijeri i gdje ih naći; režija: David Yates; uloge: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol, Colin Farrell; 2016.

IMDb rejting: 8.1/10

Rotten Tomatoes rejting: 76%

Radnja je sa Starog kontinenta prebačena u Ameriku, tačnije New York 1920-tih, i prati čarobnjaka Newta Scamandera (Eddie Redmayne) koji je u SAD-e došao sa namjerom da vrati jedno od magičnih stvorenja u njegov originalni habitat. Kofer koji Newt nosi sa sobom prepun je magičnih stovrenja i kada ga greškom preuzme “nečar“ (“bezjak“ je termin koji se koristi u Evropi za ljude koji ne koriste magiju) Jakob (Dan Fogler) nekoliko stvorenja pobjegne i počne prouzrokovati probleme po New Yorku. Uz to američki čarobnajčki kongres – MACUSA, postojanje svijeta viještica i čarobnjaka nastoji i dalje držati u tajnosti od običnih ljudi, a otežavajuća okolnost je upravo u tome što su magična stvorenja na slobodi i što New Yorkom hara neobjašnjiva mračna sila. Čarobnjak Graves (Colin Farrell) jedan je od glavnih aurora (svojevrsnih čarobnjačkih detektiva policajaca zaduženih za mračne sile), dok je Tina (Katherine Waterston) suspendovani auror čija će želja za ponovnim službovanjem Newta, a i nju samu skoro doći glave.

fantastic beasts and where to find themCijela potraga za nestalim magičnim stvorenjima nekako djeluje poput odnedavno širom svijeta popularne igre “hvatanja Pokemona“. Koliko god se činilo smiješno moglo bi se posmatrati na takav način, a i kako je Rowlingova ispisala u scenariju djeluje upravo poput takvog koncepta. Newt, Jacob i Tina tumaraju New Yorkom u potrazi za odbjeglim stvorenjima, “hvataju“ ih i ubacuju nazad u Newtov kofer. Kofer koji je posredstvom magije pretvoren u pravo malo čudesno sklonište za magična stvorenja. Kada Newt i Jacob po prvi put završe u koferu na djelo ispliva sva mašta Rowlingove jer uz nevjerovatna scenaristička, a i režiserska rješenja, magija je začuđujuće šarena i životna. Poseban detalj skroz zavodljivo simpatično izveden jeste pojavljivanje Tinine sestre Queenie (Alison Sudol), ljepuškaste vrckave vještice koja ima sposobnost čitanja misli, a scene u kojima ona učestvuje su i više nego smiješne i jednostavno dražesne.

Reditelj filma David Yates, odgovoran za zadnja četiri filma iz Harry Potter franšize, savršeno barata scenarijem Rowlingove koristeći se specijalnim vizualnim efektima i CGI-em tako da to ne izgleda prenapadno i pretjerano, već skladno onome što zahtjeva zadana situacija. Tako se uprizoravanje čudesnosti Newtovog kofera i magičnih stvorenja koji tu obitavaju, čarobnjački obračuni i njihov svijet sklonjen od očiju običnog svijeta koji ne koristi magiju (obratite pažnju na scenu u svojevrsnom čarobjnačkom jazz lokalu), sve to i još više je urađeno sa tolikom posvećenošu i pažnjom. Što je opet logično, jer je ovo skupa igračka, holivudski blockbuster u koji je uloženo 180 miliona dolara i predstavalja samo uvodni dio u ono što će biti serija od pet filmova u kojima će Rowlingova i Yates (potvrdio da će režirati ostala četiri nastavka) skrojiti priču o mračnom magu Gelertu Grindelwaldu (glumac koji ga portretira ima cameo u prvom filmu i on će ostati nepoznanica za sve one koji ne pogledaju film), prvom čarobnjačkom ratu, čarobnjaku Albusu Dumbledoreu (kao glumac koji bi ga mogao portretirati u mlađim danima spominje se Michael Fassbender, ali to su samo špekulacije), možda i naslutiti dio o Voldemortu i horkruksima, koji su opet sastavni dio filmova (i knjiga) o Harryu Potteru...

Kako god bilo, očekuju nas godine u kojima će ljubitelji Harry Potter franšize doći na svoje, a oni koji su marginalno bili zainteresirani sada bi se mogli makar malo više zagrijati jer protagonisti više nisu samo tinejdžeri već ljudi u svojim tridesetim, a i mjesto radnje, ne baš tako daleka prošlost, ima svojih čari.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prehodna
Wolfpack: Disfunkcionalna porodica koja zaslužuje divljenje
Sljedeća
Mrtve ribe: Riskantan, ali hvalevrijedan potez