Wolfpack: Disfunkcionalna porodica koja zaslužuje divljenje

wolfpackPiše: Segor Hadžagić

U debitantskom ostvarenju Crystall Moselle, Wolfpack (Čopor), upoznajemo jednu od najbizarnijih porodica danas. Šestero braće Angulo žive izolirani u stanu u donjem dijelu Manhattana, živeći od socijalne pomoći.  Svi se oblače isto i nose dugu crnu kosu. Oni su djeca Oscara i Susanne Angulo koji su se upoznali na jednom turističkom putovanju na Macchu Picchu. Susanne je tada bila posvećeni hipik, a Oscar je proučavao hinduizam, što bi se moglo okarakterisati kao tipičnim za doba 60-ih i 70-ih. Sva djeca imaju indijska imena (Bhagavan, Govinda itd.) i nekako im je predodređeno da žive osobenjačkim životom. Njihov otac, Oscar odbija da radi iz principijelnih razloga, smatrajući da je svijet potencijalno opasno mjesto, dok je njihova majka Susanne odlučila da bude njihova lična učiteljica, nemajući povjerenja u državni sistem obrazovanja. I kako bi trebalo da izgledaju šestero braće Angulovih (i njihova najstarija sestra koju uglavnom ostaje izvan filma)? Čudaci koji ne znaju kako funkcionira vanjski svijet? Introvertni, nezainteresirani, letargični? Sve nam to pada napamet, jer kako je moguće provesti 23 godine (koliko ima najstariji brat) potpuno izolirani od vanjskog svijeta (doduše, oni ponekad izađu da udahnu čisti zrak), a podsjedovati makar privid tzv. građanske „normalnosti“.

Čopor; režija: Crystal Moselle, 2015.

IMDb rejting: 7.0/10

Rotten Tomatoes rejting: 85%

Upravo suprotno, Angulovi se uklapaju u tipične modele američke mainstream kulture mladih (kao što smo već rekli, svi se oblače isto, često u crnim rockerskim kožnim jaknama i crnim majicama, te svi imaju dugu kosu), a svijet i stvarnost je za njih samo iluzija izazvana nedostatkom filma, jer ono što oni po čitav dan rade jeste gledanje njihovih omiljenih filmova (Reservoir dogs, The Dark Knight, The Nightmare before Christmas...) i rekreiranje scena  iz filma, ne samo glume, već i scenografije, kostima i rekvizita.

Iako Angulovi djeluju izrazito inteligentno i veselo i ponašaju se kreativno, približava se dramatični tenutak, kada braća shvataju da se mora napustiti dom.  Moselle je fascinirana „normalnosšću“ Angulovih i koliko oni zapravo sliče svojim vršnjacima, ali ispod površine film otkriva i neke mračne detalje disfunkcionalne porodice. Ali  i ako ostavimo po starni psihološku i sociološku pozadinu,  moramo priznati da svako ko tako dobro glumi ili savršeno šije kostime, zaslužuje naše divljenje.

Prethodna
Hacksaw Ridge: Ratni film o pacifisti
Sljedeća
Fantastic Beasts and Where to Find Them: Magično!