The Contractor: Kada film postane razočarenje žanra

Piše: Sead Vegara

Nije dobro kada kino-repertoar oskudjeva kvalitetnim naslovima. S obzirom da je takva situacija gotovo česta, a oni filmovi koji do određene mjere ispunjavaju obrazac “kvalitetnog kino-iskustva“ su tek u najavama ili su svoje odigrali, ostaje nam da se posvetimo tim lošim naslovima. Jedan takav je upravo najnoviji film američkog glumca Chrisa Pinea, koji nosi naziv The Contractor (Plaćenik, 2022). U biti Plaćenik ne bi ni bio tako loš da ga je režirao neko poput prerano preminulog filmskog majstora Tonyja Scotta, koji je znao izvući iz glumca ono što i sam glumac nije znao da posjeduje – neviđenu dozu harizme kojom bi zasjenio sve ostale nedostatke filma. Ovako, u režiji švedskog reditelja Tarika Saleha (The Nile Hilton Incident, 2017) sa radnom vizom u Hollywoodu, dobili smo promašen film o bivšem američkom vojniku čije “vrijeme je prošlo“.

Plaćenik; režija: Tarik Saleh; uloge: Chirs Pine, Ben Foster, Gillian Jacobs, Fares Fares, Kiefer Sutherland, Eddie Marsan; 2022.

IMDb rejting: 5.7/10

Rotten Tomatoes reejting: 43%

Pineov performans pod Salehovom režijom više liči na onaj jednog od dvojca, Jean-Claude Van DammeDolph Lundgren, iz filma Universal Soldier (Univerzalni vojnik, 1992) u kojem su akcione zvijezde pokazale i prikazale jednu i jedinstvenu metodu glume, svodeći svoju igru na onu “robotsku“ – u biti pravu “metodsku glumu“ jer su likovi roboti! Chris Pine je otišao dalje napravivši od svog lika vojnika-robota sa izražajnošću morske spužve.

Otpušten iz vojske, James Harper (Pine), ne videći izlaza iz situacije u kojoj se zatekao, a ta je da je kuća u kojoj živi sa ženom i sinom pod hiptoekom, računi stižu i stižu, odlučuje da prihvati posao plaćenika u privatnoj vojsci. (Privatna vojska koja djeluje prema direktivama samog predsjednika SAD-a, barem mu je tako rečeno...) Plata je i više nego dobra, a sve što treba za prvu misiju jeste otići u Europu (Berlin) i “obezbijediti“ informacije od naučnika Salima Mohsina (Fares Fares) čiji posao je usko vezan za mikrobiologiju i viruse. Ono što je trebala biti jednostavna operacija “pribavljanja“ informacija pretvara se u totalni fijasko kada gotovo cijeli Harperov tim pogine u okršaju sa njemačkom policijom, a on sa prijateljem i ratnim saborcem Mikeom (Ben Foster) uspije pobjeći (od)noseći podatke. Od tada pa nadalje, Harper će se morati brinuti kako da se vrati kući i izbori sa, po svemu sudeći, spletkama koje su napravili njegovi poslodavci.

Scenarij filma The Contractor djelo je J.P. Davisa, koji u svom portfoliju ima još dva naslova: Fighting Tommy Riley (2004), klasičnu sportsku priču o dobivanju druge šanse, te romantičnu komediju The Neighbor (2007). U svom trećem scenariju Davis se okušao na polju akcionog trilera, što samo po sebi nije loše (raznovrsnost je na cijeni ovih dana), ali ostaće zapamćeno kao jedno od lošijih izdanja žanra.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prehodna
Licorice Pizza: Najličniji projekat P.T. Andersona
Sljedeća
FB: The Secrets of Dumbledore - Magično poput originalnog filma