Dokumentarac o koncertu grupe U2 u Sarajevu na Berlinaleu

Dokumentarac o koncertu grupe U2 u Sarajevu na Berlinaleu

Dokumentarni film Kiss the Future svjetsku premijeru će doživjeti 19. februara na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, a potom ide u slobodnu kino-distribuciju u Irskoj.

Zvijezde Holywooda, Ben Affleck i Matt Damon, zajedno su producirale film o neraskidivoj vezi popularne irske grupe U2 sa gradom Sarajevom.

Kiss the Future opisuju kao „istraživanje opasnosti nacionalizma i uloge umjetnosti kao oružja otpora i aktivizma“, a radi se, prije svega, o nizu satelitskih uključenja u sarajevsku ratnu stvarnost u okviru U2 turneje Zooropa. Prvo takvo uključenje dogodilo se 17. jula 1993. godine u Bologni, a onda je, prilikom svakog od narednih 11 koncerata, organizovano po jedno uključenje. Tokom ovih živih javljanja iz Sarajeva, američki humanitarac Bill Carter, ali i nekoliko stanovnika Sarajeva, govorili su o trenutnim dešavanjima tih dana u okupiranom gradu, ali i pozivali Evropu i svijet da pomognu u zaustavljanju agresije na BiH.

Drugi događaj kojim se bavi dokumentarac je koncert grupe U2, u okviru turneje PopMart, u Sarajevu, 23. septembra 1997. godine. Koncert je održan na stadionu Koševo, i ostat će upamćen i po trenutku kada je Bono Vox usljed prevelikih emocija naprosto ostao bez glasa, a publika na koncertu je nastavila da pjeva kao da se ništa nije desilo.

Režiju potpisuje Nenad Cicin-Sain, porijeklom iz Slovenije, a ovdje možete pogledajte i kratki najavni video filma Kiss the Future.

Prethodna
Kiefer Sutherland predvodi akcijski triler "The Winter Kills"
Sljedeća
Poziv za prijave na Kids Kino Industry 2023