“Deset u pola“ i “Resident Evil“ od 2. decembra u bh. kinima

“Deset u pola“ i “Resident Evil“ od 2. decembra u bh. kinima

Nakon svjetske premijere na otvorenju ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala i sjajnih premijera na festivalima u regionu u posljednjih sedam dana, na repertoar bh. kino-dvorana konačno stiže novo filmsko ostvarenje bh. oskarovca, reditelja filma Ničija zemlja, Danisa Tanovića, komedija Deset u pola. Film je nastao u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), i uz podršku BH Telecoma i Visit Sarajevo.

Radnja se događa u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu sarajevskih ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim radnjama, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promjene. Sve se u Sarajevu može ismijavati i biti tema viceva, osim jedne stvari, kaže Tanović, a to je odgovor na pitanje: Gdje su najbolji ćevapi u Sarajevu?

Tanović u ovom filmu ponovo sarađuje s Brankom Đurićem i Izudinom Bajrovićem, nakon filmova Ničija zemlja i Smrt u Sarajevu, a uz Đurića i Bajrovića u glavnim ulogama su i mladi glumci sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Kerim Čutuna i Helena Vuković. U glumačkoj postavi su i Anja Matković, Goran Navojec, Nermin Tulić, Mediha Musliović, Davor Domazet, Almir Palata Prle, Faketa Salihbegović Avdagić i drugi.

Nakon fantastičnih reakcija publike na Sarajevo film Festivalu, film je primljen jednako i od publike u Zagrebu gdje je prikazan o okviru svečane ceremonije zatvaranja Zagreb Film Festivala, u Beogradu je prikazan u okviru Festivala autorskog filma i Novom Sadu na svečanoj premijeri što dovoljno govori kako ova univerzalna i zabavna „gastronomska“ tema jednako komunicira sa svim gledateljima u regionu. Film je prikazan i u Turskoj na Bosfor Film Festivalu, u Kataru u okviru Ayjal Film Festivala i u Dohi, a domaća publika će imati priliku pogledati ovo ostvarenje od 2. decembra u Cineplexxima u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, kinu Meeting point, te u većini gradova u BiH u narednom periodu putem pokretnih oprema i redovnih filmskih projekcija.

Od 2. decembra na repertoar svih bh. kino-dvorana C2 film donosi novu filmsku adaptaciju planetarno popularne video igre Resident Evil: Povratak u Raccoon City. Blockbuster filmski serijal nastao je prema istoimenoj video igri koja se prvi puta pojavila 1996. godine, a koja je od tada doživjela pravu eksploziju, ne samo u svijetu video igara, već i na ostalim medijima uključujući niz filmova, animiranih serijala, stripova i knjiga. Filmski serijal Resident Evil do sada je na svjetskim kino blagajnama ostvario zaradu od preko milijarde dolara što ga čini jednom od najprofitabilnijih franšiza u historiji. Sigurno je da nas očekuje nova doza fantastičnog spektakla prepunog adrenalinske akcije i vrhunskih specijalnih efekata u novom ostvarenju.

Vraćajući se podrijetlu masovno popularne franšize Resident Evil, obožavatelj, filmaš i kultni horor reditelj Johannes Roberts oživio je igre za potpuno novu generaciju obožavatelja. U Resident Evil: Povratak u Raccoon City, nekoć procvali dom farmaceutskog diva Umbrella Corporation, Raccoon City je sada umirući grad na srednjem zapadu SAD-a. Egzodus tvrtke ostavio je grad u pustoši, s velikim zlom koje se kuha ispod površine. Kada se to zlo oslobodi, grupa preživjelih mora sarađivati kako bi otkrila istinu iza Umbrelle i preživjela noć.

U filmu glumačku ekipu predvode mlada zvijezda Kaya Scodelario, junakinja serijala Lavirint, te Robie Amell, poznat iz hita Code 8 i popularne TV serije The Flash, a tu su i veterani Neal McDonough i Donal Logue.

C2 film zvanični zastupnik studija Sony za kino-distribuciju u BiH donosi Resident Evil: Povratak u Raccoon City paralelno sa otvaranjem u Americi i ostatku svijeta na repertoar svih bh. kino-dvorana i to Cineplexxa u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, Cinestara u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli, Zenici, Bihaću i Prijedoru i u premium formatima Dolby Atmos i 4DX, te kina u Busovači, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Višegradu i Foči a u narednom periodu i u ostatak kino-dvorana u BiH. Već 16. decembra C2 film najavljuje otvaranje novog nastavka blockbuster stripovskog serijala Spider-Man: Put Bez povratka koji garantuje da će biti jedan od najvećih filmskih hitova 2021.

Prehodna
Film o početku Prvog svjetskog rata: “The World A Stage“
Sljedeća
Počinje 16. Pravo Ljudski Film Festival