Film o početku Prvog svjetskog rata: “The World A Stage“

Film o početku Prvog svjetskog rata: “The World A Stage“

Dokumentarno-igrani film The World A Stage sniman u produkciji Red Africa i CINEA Entertainmant, donosi priču o početku Prvog svjetskog rata i događajima u Sarajevu iz 1914. godine koji su promijenili svijet. Ovaj film nije samo još jedna ispričana priča o ovom važnom svjetskom događaju, već je na neki način film o manje poznatim događajima i činjenicama koji su prethodili ubistvu austrijskog prijestolonasljednika.

The World A Stage je film o ubistvu Franca Ferdinanda ispričana kroz zapise austro-ugarskog špijuna, koji je ujedno svoja saznanja, pod ucjenom, otkrivao i Rusiji. No nije to samo priča o atentatu, već opširna priča o svemu što je dovelo do atentata u bh. prijestolnici. The World A Stage se sastoji od dokumentarnih i igranih scena u filmu, a glavnu igranu ulogu ostvario glumac Branko Đurić. Pored Đurića u igranim scenama pojavljuju se i Hana Zrno, Emir Fejzić i Adnan Goro. U filmu se pojavljuju Ali Memija, Slađan Tomić, Kerim Nikšić, Timur Vilić i mnogi drugi. Specijalno pojavljivanje u filmu imaju i i profesor Amir Duranović te dr. Eli Tauber, predsjednik Udruženja „Haggadah“.

Glavna protagonistkinja filma je Maria Mutapić Wielowieyska, koja kroz čitav film donosi unikatnu priču zasnovanu na višemjesečnom, dodatnom istraživanju činjenica o Prvom svjetskom ratu, a koju je provela Red Africa. Maria je inače historičarka sa adresom u Beču, hrvatskih korijena. Producenti filma u Ruthie Alekseyev i Yakov Alekseyev. Scenaristica i autorica filma je također Ruthie Aleksejey. Reditelj filma je Kenan Musić, a direktor fotografije i montažer Mario Ilić. Snimatelj tona je Predrag Đorda, dok su izvršni producenti Anita Barjaktarević i Andrej Baćić.Film je sniman protekli mjesec u Beču, te u ljetnoj rezidenciji pored Beča, u kojoj je živio Franz Ferdinand sa svojom porodicom. Nakon toga, film je 10 dana sniman i u Sarajevu na nekoliko lokacija, među kojima su mjesta koja su Franz i Sofija posjetili, kao što je apartman u Hotelu Austria-Bosna, restoran u kojem su imali posljednju večeru ali i mnoge druge građevine i autentične lokacije. U filmu se prikazuju i scene sa groba Franza i Sofije ali i do sada neotkriveni detalji pronađenih zapisa. Premijerno će biti prikazan u martu 2022. godine, nakon čega će započeti svoj festivalski život.

Od mjeseca decembra će biti dostupna i web stranica filma theworldastagemovie.com, na kojoj će biti obavljene sve priče iz filma pojedinčano, kao i razgovori sa ekipom i glumcima filma. Sadržaj stranice će predstavljati jedan svojevrsni nastavak filma u pisanoj formi ali će donijeti i mnogo ekskluzivnih sadržaja o produkciji filma i detaljima „iza kamere“.

Prehodna
Ekskluzivna projekcija komedije “Deset u pola” u Novom Sadu
Sljedeća
“Deset u pola“ i “Resident Evil“ od 2. decembra u bh. kinima