Lejla Panjeta

Čudesa u svetištu dnevne sobe

Piše: Lejla Panjeta S pojavom televizije, koncept prodaje ideje u liberalnom humanizmu u kojemu je ljepota u oku posmatrača, kupac uvijek u pravu, a demokratija u vlasti glasača, prelazi iz kino-dvorana na male ekrane i ulazi u naše intimne prostore – sveti privatni prostor dnevne sobe u čijem je centru TV oltar. 

Rođendan filmskog portala Filmofil.ba

Piše: Sead Vegara Od 1. januara 2014. kada je startao sa radom Filmofil je polako, ali sigurno, gradio reputaciju ozbiljnog filmskog portala. A kao takav pokazao se kroz saradnju sa istaknutim filmskim profesionalcima, ljudima iz branše, od kojih su se najviše istakli prof. dr. Lejla Panjeta, filmolog Vesko Kadić, filmski kritičar Duško Dimitrovski, te (po)najbolji filmski kritičar u BiH, Mirza Skenderagić.

Politički korektno tako da postaje besmisleno, vol. 2

Piše: Lejla Panjeta U zadnje vrijeme scenariji djeluju kao da su kompjuterski generisani, bez imalo katarzičnosti ili smislene poruke, pouke ili osjećanja učešća u filmskoj naraciji. Gdje se mogu danas naći ti filmovi, pa makar i politički nekorektni, pa makar i bez specijalnih efekata, oni pravljeni pravim jezikom filma, bez kompjutera, na stvarnim lokacijama, sa pravim statistima i kaskaderima, oni koji su nas ostavljali bez daha, o kojima smo pričali danima, koje smo analizirali i čije smo likove sanjali?

Politički korektno tako da postaje besmisleno, vol. 1

Piše: Lejla Panjeta U augustu 2022. Američka filmska akademija objavila je standarde za reprezentaciju i inkluziju u filmskoj produkciji, distribuciji i filmskoj naraciji. Nezastupljenim grupama, kako su ih nazvali, potrebno je dati više prostora u filmskoj priči, ali i produkciji. Detaljan opis tih grupa dat je u tom dokumentu koji se može provjeriti na njihovoj zvaničnoj stranici.

Le Prince: Otac filmske umjetnosti za masovnu zabavu, vol.2

Piše: Lejla Panjeta Le Prince je saobraćao na relaciji Amerika, Francuska, Njemačka i Engleska. Brat Albert mu je živio u Dijonu u Fracuskoj, kome je išao u posjetu u jesen 1890. godine. Dvije godine nakon što je izumio kameru i projektor. Iz Dijona je trebao doći vozom u Pariz, a odatle natrag porodici u New York, gdje su tada živjeli Le Princeovi. Međutim, nikada nije stigao u Ameriku.

Le Prince: Otac filmske umjetnosti za masovnu zabavu, vol.1

Piše: Lejla Panjeta Prvu kameru sa šesnaest leća patentirao je u SAD-u i u Francuskoj u 1886. godini Louis Le Prince. Kamera sa jednim objektivom patentirana je 1888. godine u Velikoj Britaniji, a projektor sa jednom lećom godinu dana kasnije napravljen je u Leedsu, ali nije zvanično patentiran.

Umri prije smrti: Putovanje u potrazi za smislom

Piše: Lejla Panjeta Novi dugometražni film reditelja Ahmeda Imamovića, Umri prije smrti ne ispunjava očekivanja domaćeg balkanskog filma. U sat i po vremena nikako da se ovaj film stilski uklopi u naša lokalna očekivanja plitkog i crnog humora, regionalnih šala ili nacionalističko-religijskog sukoba na marginama radnje.

Pandemija i film: Distopijska satira “Sıcak Kafa“

Piše: Lejla Panjeta Na samom početku pandemije na svim kanalima odmah su iz naftalina izvučeni svi filmovi o virusima. Domaća Variola Vera, na primjer, jedan je od najgadnijih horora na prostorima Jugoslavije. Najgledaniji filmovi na Netflixu bili su filmovi o bolestima i epidemijama, kakav je film iz 1995. godine - Outbreak. U samom vrhu su Contagion, Carriers, I am Legend, Quarantine, World War Z, te mnogi drugi.

Legenda o Šahmaran: Priča o ljubavi i izdaji

Piše: Lejla Panjeta Kurdi, Arapi, Iranci i Turci ovu legendu imaju u svojoj kulturi i umjetničkim djelima, kao što su slike na tapiserijama, ornamenti na keramici, skulpture, tepisi i slično. Priča se nalazi i u “Hiljadu i jednoj noći“ pod nazivom “Sultan podzemlja“. Danas je slika Šahmaran postala zaštitni znak LGBT populacije u Turskoj. Netflix 2023. godine emituje prvu sezonu serije Shahmaran, a u pripemi su još dvije sezone.