Lejla Panjeta

Umri prije smrti: Putovanje u potrazi za smislom

Piše: Lejla Panjeta Novi dugometražni film reditelja Ahmeda Imamovića, Umri prije smrti ne ispunjava očekivanja domaćeg balkanskog filma. U sat i po vremena nikako da se ovaj film stilski uklopi u naša lokalna očekivanja plitkog i crnog humora, regionalnih šala ili nacionalističko-religijskog sukoba na marginama radnje.

Pandemija i film: Distopijska satira “Sıcak Kafa“

Piše: Lejla Panjeta Na samom početku pandemije na svim kanalima odmah su iz naftalina izvučeni svi filmovi o virusima. Domaća Variola Vera, na primjer, jedan je od najgadnijih horora na prostorima Jugoslavije. Najgledaniji filmovi na Netflixu bili su filmovi o bolestima i epidemijama, kakav je film iz 1995. godine - Outbreak. U samom vrhu su Contagion, Carriers, I am Legend, Quarantine, World War Z, te mnogi drugi.

Legenda o Šahmaran: Priča o ljubavi i izdaji

Piše: Lejla Panjeta Kurdi, Arapi, Iranci i Turci ovu legendu imaju u svojoj kulturi i umjetničkim djelima, kao što su slike na tapiserijama, ornamenti na keramici, skulpture, tepisi i slično. Priča se nalazi i u “Hiljadu i jednoj noći“ pod nazivom “Sultan podzemlja“. Danas je slika Šahmaran postala zaštitni znak LGBT populacije u Turskoj. Netflix 2023. godine emituje prvu sezonu serije Shahmaran, a u pripemi su još dvije sezone.